PRZEPIS

Korzystając z naszych świeżych i w pełni naturalnych produktów odkryjesz niesamowite smaki kuchni tradycyjnej i orientalnej.

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Zielona bomba witamin

Zielona bomba witamin

Zie­lo­na bom­ba witamin1,5 szklan­ka wody 2 pomarańcze1 cytry­na lub 1 limonka3 gar­ści jar­mu­żu 2 grusz­ki 2 kiwi2 gar­ści kieł­ków bro­ku­ła­Sło­wem wstę­pu, nim zacznie­my przy­go­to­wać nasze smo­othie, kil­ka powo­dów dla­cze­go wła­śnie z jar­mu­żem? Jest nisko­ka­lo­rycz­ny i boga­ty w…

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Tofu, które będziesz jeść bez końca!

Tofu, które będziesz jeść bez końca!

Tofu, któ­re będziesz jeść bez końca!2 opa­ko­wa­nia tofu, pokro­jo­ne­go w kost­kę 2 łyż­ki sosu sojo­we­go 6 łyżek mąki kuku­ry­dzia­nej lub ziem­nia­cza­nej olej Skład­ni­ki sos: 3 łyż­ki sosu słod­ko-pikant­ne­go chil­li  3 łyż­ki octu jabł­ko­we­go 5 łyżek bulio­nu warzyw­ne­go lub wody 2…

Smażony kurczak z sosem curry

Smażony kurczak z sosem curry

Sma­żo­ny kur­czak z sosem cur­ry­Skład­ni­ki sma­żo­ny kurczak:8 polę­dwi­czek z kurczaka2 łyż­ki czosn­ku w proszku1 łyż­ka papryki1/2 łyż­ki świe­żo zmie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu­Olej do smażenia2 szklan­ki mąki uni­wer­sal­nej­pół łyż­ki soli Skład­ni­ki sos curry:2 łyż­ki oleju…

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałat­ka z pie­czo­nych bura­ków z pysz­nym sosem musz­tar­do­wo-mio­do­wym­Skład­ni­ki sałat­ka: 4 obra­ne śred­nie buraki5 łyżek oli­wy, podzielonych100 gram doj­rze­wa­ją­ce­go sera­ru­ko­la 80 gram­pół głów­ki czosn­ku­garść pokro­jo­nych orze­chów wło­skich­garść kieł­ków jar­mu­żu Skład­ni­ki sos: 4…

Shakshuka z kiełkami

Shakshuka z kiełkami

Shak­shu­ka z kiełkami3 łyż­ki oli­wy z oliwek2 duże cebu­le, cien­ko pokrojone1 czer­wo­na papry­ka pokro­jo­na w kostkę1 żół­ta papry­ka pokro­jo­na w kost­kę garść czer­wo­nych i żół­tych pomi­dor­ków cher­ry 3 ząb­ki czosn­ku, drob­no posie­ka­ne½ łyżecz­ki kmin­ku½ łyżecz­ki pie­przu cayenne1…

Gofry Hulka

Gofry Hulka

Gofry Hul­ka­Cia­sto gofro­we: 2 szklan­ki świe­że­go szpi­na­ku baby 250 ml mle­ka 2 jaj­ka 2 łyż­ki ole­ju 250 g mąki  1 łyżecz­ka prosz­ku do pie­cze­nia 2 ząb­ki czosn­ku 1/2 łyżecz­ki soli  szczyp­ta pie­przu Dodatki:1 jaj­ko szczyp­ta solisz­czyp­ta pie­przu­wę­dzo­ny łosoś­ser fetakiełki…

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapie­ka­ne jaj­ka w kajzerkach2 bułki2 jajka3 pomi­dor­ki kok­taj­lo­we­ćwiart­ka żół­tej, poma­rań­czo­wej i czer­wo­nej papry­ki­kieł­ki jar­mu­żu Roz­grzej pie­kar­nik do 180 ° C. Wyłóż bla­chę, do pie­cze­nia papie­rem do pie­cze­nia. Prze­krój bułecz­ki i wydrąż spód tak, aby zmie­ści­ły się w…

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efek­tow­ne zapie­ka­ne jaj­ko w awo­ka­do 2 awokado4 jajka6 pla­ster­ków salami4 łyż­ki star­tej moz­za­rel­li­garść kieł­ków bro­ku­ła­só­lo­stra papry­ka Roz­grzej pie­kar­nik do 200° C. Awo­ka­do prze­krój na pół i usuń pest­ki. Dużą łyż­ką usuń jesz­cze tro­chę miąż­szu, aby zro­bić większe…

Tost z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Tost z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Tost z pie­czar­ka­mi i jaj­kiem w koszulce5 pieczarekmasło1 ząbek czosnku2 krom­ki chle­ba na zakwasie2 pla­ster­ki sera cheddar1 śred­nia cebula2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki­Przy­go­tuj dwie patel­nie, na jed­nej zgril­luj dwie krom­ki chle­ba. Nie uży­waj do tego tłusz­czu. Na…

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny przekrój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mielonego…

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pie­czo­na w sosie pomidorowym4 ste­ki z bia­łej ryby­sól i pieprz6 łyżek oliwy2 śred­nie cebu­le prze­kro­jo­ne na pól i pokro­jo­ne w talar­ki 2 drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosnku1 posie­ka­na łody­ga selera1 mar­chew­ka obra­na i pokro­jo­na w cien­kie plasterki225 g obra­nych i…

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Pla­cusz­ki z cukinii450 g cukinii1 łyżecz­ka soli8 łyżek posie­ka­nej cebul­ki dym­ki (wyłącz­nie zie­lo­ne części)1 star­ta mała cebula8 łyżek posie­ka­ne­go świe­że­go koperku4 łyż­ki posie­ka­nej świe­żej natki pietruszki115 g pokru­szo­ne­go sera feta4 lek­ko roz­trze­pa­ne jajka150 g…

Rosół z kładzionymi kluseczkami

Rosół z kładzionymi kluseczkami

Rosół z kła­dzio­ny­mi klu­secz­ka­mi­Skład­ni­ki rosół:1 kur­czak, podzie­lo­ny na 8 kawałków2,5 litra zim­nej wody1 liść laurowy1 cebu­la, obrana1 mar­chew, oskro­ba­na i pokro­jo­na w cien­kie pla­ster­ki­sól mor­ska i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz Skład­ni­ki kluski:1 duże jajko50 ml…

Pieczone pomidory z ziołami i serem

Pieczone pomidory z ziołami i serem

Pie­czo­ne pomi­do­ry z zio­ła­mi i serem4 duże pomidory200 g twa­ro­gu lub sera feta2 łyż­ki posie­ka­ne­go koperku1 łyż­ka posie­ka­nej natki pietruszki1 łyżecz­ka ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go­sól mor­ska i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­garść kieł­ków rzod­kiew­ki­Roz­pocz­nij przy­go­to­wa­nie dania…

Leniwe placuszki na słono

Leniwe placuszki na słono

Leni­we pla­cusz­ki na słono150 ml kefi­ru 50 ml ole­ju słonecznikowego1/4 łyż­ki bia­łe­go octu winnego1/4 łyż­ki cukru1/4 łyżecz­ki miał­kiej soli morskiej200 g sera feta, pokruszonego4 cebu­le dym­ki, pokro­jo­ne w cien­kie paski1/2 małe­go pęcz­ka koper­ku, posiekanego350 g maki,…

Pyszny kurczak z grilla i surówka z kapusty z kiełkami słonecznika

Pyszny kurczak z grilla i surówka z kapusty z kiełkami słonecznika

Pysz­ny kur­czak z gril­la i surów­ka z kapu­sty z kieł­ka­mi słonecznika2 łyż­ki ole­ju słonecznikowego,½ łyż­ki bia­łe­go octu winnego,½ łyżecz­ki miał­kie­go cukru,½ małej czer­wo­nej cebuli,połowa małej bia­łej kapu­sty, drob­no posiekanej,2 mar­chwie, oskro­ba­ne i starte,sól…

Letnia sałatka z ogórkami, kiełkami rzodkiewki i pomidorami

Letnia sałatka z ogórkami, kiełkami rzodkiewki i pomidorami

Let­nia sałat­ka z ogór­ka­mi, kieł­ka­mi rzod­kiew­ki i pomidorami4 małe ogórki2 doj­rza­łe pomidory2 cebu­le dym­ki­garść kieł­ków rzod­kiew­ki½ pęcz­ka koper­ku, posiekanego100 ml śmie­ta­ny lub jogur­tu natu­ral­ne­go­sól, świe­żo zmie­lo­ny pie­prz­Po­krój pomi­do­ry i ogór­ki. Sok, który…

Zielona fasolka z ziołami i jajkami

Zielona fasolka z ziołami i jajkami

Zie­lo­na fasol­ka z zio­ła­mi i jajkami500 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 1 łagod­na bia­ła cebu­la, pokro­jo­na w pla­ster­ki, 2 łyż­ki posie­ka­ne­go koper­ku, 2 łyż­ki posie­ka­nej natki pie­trusz­ki, 2 łyż­ki posie­ka­nej świe­żej kolen­dry, 2 jaj­ka,  sól mor­ska i świe­żo zmie­lo­ny czarny…

Placki ziemniaczane z kozim serem

Placki ziemniaczane z kozim serem

Plac­ki ziem­nia­cza­ne z kozim serem500 g mączy­stych ziem­nia­ków, obra­nych i gru­bo startych1 mała cebu­la, gru­bo starta1 mała mar­chew, oskro­ba­na i gru­bo starta1 jajko3 łyż­ki mąki30 g sera kozie­go, roz­drob­nio­ne­go widelcem2 łyż­ki ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go­miał­ka sól morskaświeżo…

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Kur­czak Kung Pao1 łyż­ka pie­przu syczuańskiego2 łyż­ki mąki kukurydzianej4 udka z kur­cza­ka­olej z orzesz­ków ziem­nych lub olej roślinny4 ząb­ki czosnku5 cm kawa­łek imbiru2 dymki6 suszo­nych czer­wo­nych papry­czek chilli2 łyż­ki sosu sojo­we­go½ łyż­ki octu ryżowego1 czu­ba­ta łyżka…

Słodko-kwaśny kurczak

Słodko-kwaśny kurczak

Słod­ko-kwa­śny kurczak4 udka z kur­cza­ka z kością1 przy­pra­wa “Pięć smaków“olej1 świe­że czer­wo­ne chilli3 cm kawa­łek imbiru1 pęczek dymki4 ząb­ki czosnku2 łyż­ki płyn­ne­go miodu6 doj­rza­łych śliwek8 łyżek octu ryżowego2 łyż­ki sosu sojo­we­go­olej sezamowy300 g makaronu…

Kurczak w marynacie po chińsku

Kurczak w marynacie po chińsku

Kur­czak w mary­na­cie po chiń­sku½ łyżecz­ki gra­nu­lo­wa­ne­go czosnku2 łyżecz­ki ole­ju sezamowego1 łyżecz­ka mirin1 łyż­ka ciem­ne­go sosu sojowego1 łyż­ka płyn­ne­go mio­dusz­czyp­ta suszo­nych płat­ków czer­wo­ne­go chili4 udka z kur­cza­ka bez kości, bez skó­ry, przepołowione4 cebu­le dymki,…

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowo­jor­ska kanap­ka z pastra­mi, kiszo­ną kapu­stą i korniszonami.2 duże krom­ki chle­ba żyt­nie­go gru­bo­ści 1 cmmajonez3 czu­ba­te łyż­ki kiszo­nej kapusty1 świe­że czer­wo­ne chil­li, pozba­wio­ne nasion i drob­no pokrojone3 pla­stry pastra­mi­kil­ka korniszonów60 g sera…

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Bur­ri­to z ryżem i gril­lo­wa­nym indykiem1 czer­wo­na papryka2 łody­gi selera1 świe­że czer­wo­ne chilli6 dymek2 ząb­ki czosnku1 pęczek świe­żej kolen­dry­oli­wa­sól mor­ska­świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz1 opa­ko­wa­nie ugo­to­wa­ne­go ryżu1 cytry­na, skór­ka i sok250 g goto­wa­ne­go indyka3…

Hot dog w stylu nowojorskim

Hot dog w stylu nowojorskim

Hot dog w sty­lu nowojorskim2 łyż­ki oleju1 śred­nia żół­ta cebu­la, drob­no posiekana1/4 łyżecz­ki gru­bej soli1 ząbek czosn­ku, posiekany1 łyż­ka kon­cen­tra­tu pomidorowego2 łyż­ki octu z czer­wo­ne­go wina1/2 łyżecz­ki sri­ra­cha 1 łyżecz­ka cukru pudru6 parówek6 bułe­czek do hot…

Pikantna sałatka z ciecierzycy i świeżych warzyw

Pikantna sałatka z ciecierzycy i świeżych warzyw

Pikant­na sałat­ka z cie­cie­rzy­cy i świe­żych warzyw­pusz­ka ciecierzycy2 małe ogór­ki 2 duże pomi­do­ry 240 g rzod­kie­wek 1 czer­wo­na papry­ka, pozba­wio­na pestek mała czer­wo­na cebu­la­garść liści kolen­dry z łodyż­ka­mi, gru­bo posie­ka­nych garść gru­bo posie­ka­nej natki pie­trusz­ki 90 ml…

Grillowane pomidory z imbirem, chili i czosnkiem

Grillowane pomidory z imbirem, chili i czosnkiem

Gril­lo­wa­ne pomi­do­ry z imbi­rem, chi­li i czosnkiem75 ml oliwy3‑4 łagod­ne czer­wo­ne chi­li, pokro­jo­ne w pla­ster­ki — (zostaw pest­ki, jeśli lubisz ostre smaki)8 ząb­ków czosn­ku, pokro­jo­nych w cien­kie plasterki4 cm imbi­ru, pokro­jo­ne­go w cien­kie paski­Ło­dy­gi kolen­dry (pokro­jo­ne…

Ziemniaki w mundurkach z jajkiem i tuńczykiem

Ziemniaki w mundurkach z jajkiem i tuńczykiem

Ziem­nia­ki w mun­dur­kach z jaj­kiem i tuńczykiem4 duże ziem­nia­ki do pieczenia1 łyż­ka oli­wy i tro­chę do podania4 jaj­ka, ugo­to­wa­ne na pół­mięk­ko (6 minut), prze­płu­ka­ne zim­ną wodą­sól mor­ska w płat­kach Skład­ni­ki sos:5 łyżek majonezu3 łyż­ki soku z cytryny25 g natki…

Kuchnia Jerozolimy. Tradycyjne Kofty

Kuchnia Jerozolimy. Tradycyjne Kofty

Kuch­nia Jero­zo­li­my. Tra­dy­cyj­ne Kofty150 g jasnej pasty tahi­ni 5 łyżek soku z cytry­ny 120 ml wody 1 śred­niej wiel­ko­ści ząbek czosn­ku prze­ci­śnię­ty przez pra­skę 2 łyż­ki ole­ju słonecznikowego50 g nie­so­lo­ne­go masła­słod­ka papry­ka­słod­ka papry­ka, do opró­sze­nia  KOFTY:400 g…

Faszerowane papryki

Faszerowane papryki

Fasze­ro­wa­ne papryki8 śred­nich podłuż­nych papryk1 duży pomi­dor, gru­bo posie­ka­ny (170 g)2 śred­nie cebu­le, gru­bo posie­ka­ne (250 g)ok. 500 ml bulio­nu warzyw­ne­go  Farsz:140 g ryżu Basmati1,5 mie­szan­ki przy­praw baharat1,5 łyżecz­ki mie­lo­ne­go kardamonu2 łyż­ki oliwy1 duża…

Zupa Caprese

Zupa Caprese

Zupa Capre­se 1 głów­ka czosnku1 kg doj­rza­łych pomi­do­ró­wo­li­wa 4 suszo­ne pomi­do­ry 1 łyż­ka brą­zo­we­go cukru­garść liści bazy­lii 1½ łyż­ki czer­wo­ne­go octu winnego4 krom­ki chle­ba na zakwasie2 x 125 g kulek moz­za­rel­li­garść kieł­ków sło­necz­ni­ka­sól i pieprz Roz­grzej pie­kar­nik do…

Szybka pizza z patelni

Szybka pizza z patelni

Szyb­ka piz­za z patel­ni 4 goto­we spody do piz­zy Skład­ni­ki sos: oli­wa 2 ząb­ki czosn­ku 2 pusz­ki pokro­jo­nych pomi­do­rów 3 łyżecz­ki suszo­ne­go ore­ga­no kil­ka list­ków świe­żej bazy­lii 2 łyżecz­ki cukru sól i pieprz Dodat­ki: 2 kul­ki moz­za­rel­li kil­ka pla­strów szyn­ki długo…

Proste letnie spaghetti

Proste letnie spaghetti

Pro­ste let­nie spaghetti500 g mie­sza­nych czer­wo­nych i żół­tych pomi­do­rów cherry150 g czar­nych oliwek1 ząbek czosn­ku­czer­wo­ny ocet win­ny­kil­ka gałą­zek świe­żej bazy­lii cytrynowej2 gałąz­ki świe­że­go ore­ga­no­du­ża garść kieł­kó­wo­li­wa 400 g spa­ghet­ti lub lin­gu­ine­Klu­czo­we w tym…

Chilli con carne do karmienia tłumów

Chilli con carne do karmienia tłumów

Chil­li con car­ne do kar­mie­nia tłu­mów 2 paprycz­ki jalapeño2 czer­wo­ne cebule4 ząb­ki czosnku1 pęczek świe­żej kolendry3 świe­że czer­wo­ne paprycz­ki chillioliwa2 marchewki1½ łyż­ki wędzo­nej papryki1 laska cynamonu1 łyż­ka kminku500 g mie­lo­nej wie­przo­wi­ny 500 g mielonej…

Taco z wołowiną

Taco z wołowiną

Taco z wołowiną1 cebula1 czer­wo­na papryka1 zie­lo­na paprykaoliwa2 ząb­ki czosnku1 szczyp­ta papryki1½ łyżecz­ki kminku500 g dobrej jako­ści mie­lo­nej wołowiny250 ml bulio­nu wołowego12 kuku­ry­dzia­nych łupin taco SALSA2 doj­rza­łe pomidory1 cebu­la dymka3 gałąz­ki świeżej…

Warzywno-serowe quesadillas

Warzywno-serowe quesadillas

Warzyw­no-sero­we quesa­dil­las 1 por2 cebu­le dymki3 papryki1 duża marchewka140 g sera ched­dar­du­ża garść mix kieł­ków bro­kuł i rzod­kiew­ka­kil­ka gałą­zek świe­żych ziół: pie­trusz­ki, mię­ty, kolendry8 dużych tortilli200 g hummusoliwa1 cytryna1 świe­że jalapeño120 g śmietanysos…

Najlepsza frittata z patelni

Najlepsza frittata z patelni

Naj­lep­sza frit­ta­ta z patelni4 duże jaj­ka z wol­ne­go wybiegu60 g par­me­za­nu­sól mor­ska­świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz400 g resz­tek ugo­to­wa­ne­go maka­ro­nu­oli­wa z oli­wek­spo­ra garść pomi­dor­ków cher­ry­du­ża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka­Ro­zgrzej pie­kar­nik do 200 stop­ni. Ubij jaj­ka w…

Indyjskie kofty z jogurtem miętowym i tortillą

Indyjskie kofty z jogurtem miętowym i tortillą

Indyj­skie kofty z jogur­tem mię­to­wym i tortillą00 g mie­lo­nej jagnię­ci­ny lub mię­sa wołowego1 śred­ni ziem­niak, drob­no starty1,5 łyżecz­ki świe­że­go imbi­ru, startego4 ząb­ki czosn­ku, startego1 paprycz­ka chil­li, posiekana1 mała cebu­la, star­ta na tarce1 jajko1⁄2 łyżeczka…

Sycylijska Caponata

Sycylijska Caponata

Sycy­lij­ska Capo­na­ta­oko­ło 6 śred­nich ziem­nia­ków, pokro­jo­nych w cien­kie plastry4 łyż­ki mleka85 g sera ched­dar, drob­no startego1 łyż­ka ole­ju rzepakowego2 cebu­le, drob­no posiekane4 łyżecz­ki octu bal­sa­micz­ne­go­pół szklan­ki bulio­nu warzywnego2 czer­wo­ne papry­ki, obra­ne i…

Słodkie placki ziemniaczane z jajkami w koszulkach

Słodkie placki ziemniaczane z jajkami w koszulkach

Słod­kie plac­ki ziem­nia­cza­ne z jaj­ka­mi w koszulkach4 jaj­ka­oli­wasz­czyp­ta soli50 g harissy200 g jogur­tu grec­kie­go­garść kieł­ków lucer­ny i bro­ku­łu Skład­ni­ki na placki:500 g słod­kich ziem­nia­ków, obra­ne i starte200 g mąki1 mała posie­ka­na pietruszka4 biał­ka jaj50 g…

Wege makaron sezamowy z kiełkami fasoli mung

Wege makaron sezamowy z kiełkami fasoli mung

Wege maka­ron seza­mo­wy z kieł­ka­mi faso­li mung Oko­ło 100 gram maka­ro­nu peł­no­ziar­ni­ste­go  1 łyż­ka sosu sojo­we­go 4 cm star­te­go imbi­ru 3 ząb­ki czosn­ku, drob­no star­te 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go 2 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go 1 por 50 g orze­chów ner­kow­ca (nie­so­lo­ne) 2 mar­chew­ki 2…

Chrupiąca bagietka z chorizo, halloumi i konfiturą z pomidorów

Chrupiąca bagietka z chorizo, halloumi i konfiturą z pomidorów

Chru­pią­ca bagiet­ka z cho­ri­zo, hal­lo­umi i kon­fi­tu­rą z pomi­do­rów­Kon­fi­tu­ra z pomi­do­rów: 400 g posie­ka­nych pomi­do­rów drob­no posie­ka­ne czer­wo­ne chil­li oko­ło 4 cm star­te­go świe­że­go imbi­ru 1 gwiazd­ka any­żu 100 g drob­ne­go cukru 150 ml octu z czer­wo­ne­go wina 1 duże awo­ka­do sok…

Tadżin z kurczaka z kiełkami i fetą

Tadżin z kurczaka z kiełkami i fetą

Tadżin z kur­cza­ka z kieł­ka­mi i fetą 2 łyż­ki ole­ju kokosowego1 duża czer­wo­na cebu­la, pokro­jo­na w piórka1 czer­wo­na papry­ka, drob­no pokrojona3 ząb­ki czosn­ku, drob­no posiekane10 file­tów ud kur­cza­ka (bez kości i bez skóry)pół łyżecz­ki mie­lo­ne­go cyna­mo­nu­pół łyżeczki…

Lekka sałatka w azjatyckim stylu.

Lekka sałatka w azjatyckim stylu.

Lek­ka sałat­ka w azja­tyc­kim sty­lu 2 gar­ści róż­ne­go rodza­ju sałat,garść kieł­ków sło­necz­ni­ka i brokułu,ok 250 g polę­dwi­cy wołowej,olej do smażenia,3 ząb­ki czosnku,4 łyż­ki sosu sojowego,listki kolendry,świeżo mie­lo­ny pieprz, Sos:sok z 1 limonki,pół łyżecz­ki wasabi,sól,…

Super przepis na Dzień Dziecka

Super przepis na Dzień Dziecka

Super prze­pis na Dzień Dziec­ka Cia­sto na nale­śnik: 1,5 szklan­ki mleka,1,5 szklan­ki wody gazowanej,2 jajka,2 szklan­ki mąki,szczypta soli,masło kla­ro­wa­ne, Farsz:kilka pla­strów ulu­bio­nej szynki,kilka pla­strów żół­te­go sera,100 dag pieczarek,sól i pieprz,2 łyż­ki masła,…

Chińska sałatka z kiełkami fasoli mung

Chińska sałatka z kiełkami fasoli mung

Chiń­ska sałat­ka z kieł­ka­mi faso­li mung  1 łyżecz­ka octu ryżo­we­go 1 łyż­ka ole­ju seza­mo­we­go 3 łyż­ki sosu sojo­we­go  2 cm korze­nia świe­że­go imbi­ru szczyp­ta ostrej papry­ki, mie­lo­nej kolen­dry 1 pierś z kur­cza­ka bez skó­ry, upie­czo­na lub ugo­to­wa­na 1 duża mar­chew­ka garść…

Makaron chow mein z plastrami wołowiny

Makaron chow mein z plastrami wołowiny

Maka­ron chow mein z pla­stra­mi woło­wi­ny  120 g maka­ro­nu chow mein 250 g woło­wi­ny 1 mar­chew pół czer­wo­nej papry­ki 2 cebu­le 2 łyż­ki kieł­ków faso­li mung pół ząb­ku czosn­ku 2 łyż­ki sosu sojo­we­go olej roślin­ny do sma­że­nia Na sam począ­tek powin­ni­śmy przy­go­to­wać nasz makaron,…

Hit Instagrama: Azjatycka zupa w słoiku

Hit Instagrama: Azjatycka zupa w słoiku

Hit Insta­gra­ma: Azja­tyc­ka zupa w sło­iku­Skład­ni­ki sos:1 papry­ka jalapeno1 papry­ka chil­li­pół czer­wo­nej papryki3 ząb­ki czosnku3 łyż­ki sosu sojo­we­go­Ćwierć limon­ki Skład­ni­ki zupa:jajkomakaron1 cm imbi­ru­pół mar­chew­ki­ma­ła garść szpi­na­ku­kil­ka pie­cza­rek­ćwierć kapu­sty pak…

Tradycyjna Shakshuka

Tradycyjna Shakshuka

Tra­dy­cyj­na Shakshuka2 łyż­ki oli­wy z oliwek,1 duża cebula,1 duża czer­wo­na papryka,pół łyżecz­ki drob­nej soli morskiej,3 ząb­ki czosnku,2 łyż­ki kon­cen­tra­tu pomidorowego,świeża kolen­dra lub pietruszka,1 łyżecz­ka kmin­ku mielonego,pół łyżecz­ki wędzo­nej papryki,2 puszki…

Najlepszy burger jaki kiedykolwiek jadłeś!

Najlepszy burger jaki kiedykolwiek jadłeś!

Naj­lep­szy bur­ger jaki kie­dy­kol­wiek jadłeś!1 pusz­ka ciecierzycy,1 pusz­ka kukurydzy,garść świe­żej kolendry,pół łyżecz­ki słod­kiej papryki,pół łyżecz­ki ostrej papryki,pół łyżecz­ki mie­lo­ne­go kminku,pół cytryny,3 czu­ba­te łyż­ki sto­ło­we mąki,olej rzepakowy,sól oraz pieprz,4…

Zielona sałatka ze stekiem, bakłażanem, kiełkami słonecznika i serem feta

Zielona sałatka ze stekiem, bakłażanem, kiełkami słonecznika i serem feta

Zie­lo­na sałat­ka ze ste­kiem, bakła­ża­nem, kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka i serem feta­ka­wa­łek polę­dwi­cy wołowej,1 śred­niej wiel­ko­ści bakłażan,pół kost­ki sera feta,duża garść kieł­ków słonecznika,oliwa,ulubione zioła,sól i pieprz,pół cytry­ny­Zacz­nij od przy­go­to­wa­nia bakła­ża­na. Pokrój…

Patent na lunch w pracy

Patent na lunch w pracy

Patent na lunch w pra­cy­Skład­ni­ki na sos winegret:2 łyż­ki soku z cytryny3 łyż­ki oli­wysz­czyp­ta soli morskiej.szczypta pieprzu.1 łyżecz­ka musz­tar­dy Skład­ni­ki na sałatkę:pół papryki1 mała marchewka,1/4 szklan­ki ciecierzycy,kilka róży­czek brokuła,pół czer­wo­nej cebuli,garść…

Zupa Miso z kiełkami fasoli mung

Zupa Miso z kiełkami fasoli mung

Zupa Miso z kieł­ka­mi faso­li Mung1 śred­niej wiel­ko­ści kapu­sta pak cho­igarść grzy­bów shitake1 słod­ka cebula2 szklan­ki groszku3 szklan­ki kieł­ków faso­li mung1/2 szklan­ki pasty miso8 szkla­nek wody­ma­ka­ron ryżowy2 łyż­ki ole­ju sezamowego1 chi­li­sos sojo­wy­Grzy­by shi­ta­ke pokrój…

Maślana bułka z kiszonymi burakami, kozim serem i z bazyliowym pesto

Maślana bułka z kiszonymi burakami, kozim serem i z bazyliowym pesto

Maśla­na buł­ka z kiszo­ny­mi bura­ka­mi, kozim serem i z bazy­lio­wym pesto4 buł­ki maśla­ne­ma­sło do smażenia4 kiszo­ne buraki1 mar­chew­ka­ser kozi­garść orze­chów (np. orzesz­ki ziem­ne niesolone)duża garść kieł­ków jar­mu­żu­Ro­zgrzej patel­nię i upraż na niej orzesz­ki ziem­ne. Podrzucaj…

Smoothie z kiełkami brokuła

Smoothie z kiełkami brokuła

Smo­othie z kieł­ka­mi brokuła6 poma­rań­czy­du­ża garść liści szpi­na­ku­garść świe­że­go jarmużu4 pla­stry świe­że­go ananasa1 banan­garść kieł­ków bro­ku­ła­Sok z poma­rań­czy wyci­śnij w wyci­skar­ce do owo­ców. Następ­nie prze­lej go je do kie­li­cha blen­de­ra i zblen­duj wraz ze szpinakiem,…

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałat­ka z tuń­czy­kiem i awokado1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie własnym1 awokado1 czer­wo­na cebu­la­garść pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych­garść kolen­dry lub pie­trusz­ki­garść kieł­ków – Two­ich ulu­bio­nych Sos:oliwasok z cytry­ny­sól pie­prz­Po­mi­dor­ki kok­taj­lo­we prze­krój na pół, a awo­ka­do w małe…

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Jaj­ka fasze­ro­wa­ne pieczarkami2 łyż­ki majonezu8 ugo­to­wa­nych jajek­Pie­czar­ki 500 gram1 cebu­la­ma­sło­kieł­ki rzod­kiew­ki­sól i pie­prz­Zacz­nij od drob­ne­go pokro­je­nia pie­cza­rek, cebu­li i pod­sma­że­nia ich na dobrej jako­ści maśle. Kie­dy osty­gną, wymie­szaj je z żółt­ka­mi. Do tak…

Jajko sadzone w toście z groszkiem i kiełkami lucerny

Jajko sadzone w toście z groszkiem i kiełkami lucerny

Jaj­ko sadzo­ne w toście z grosz­kiem i kieł­ka­mi lucerny4 krom­ki peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tostowego4 jajka250 gram mro­żo­ne­go groszku1 pomi­dor duży pomidor4‑5 łyżek kla­ro­wa­ne­go masła­du­ża garść kieł­ków lucer­ny­sól, pie­przM­ro­żo­ny gro­szek zblan­szuj w oso­lo­nej wodzie i odcedź.…

Kasza gryczana zapiekana z serem

Kasza gryczana zapiekana z serem

Kasza gry­cza­na zapie­ka­na z serem30 dag kaszy gry­cza­nej palonej1 1/2 raz tyle wody ile wyno­si obję­tość kaszy1 łyż­ka ole­ju do goto­wa­nia kaszy1 łyż­ka ole­ju do posma­ro­wa­nia półmiska40 dag sera twarogowego2 żółtka1/8 l śmie­ta­ny­sól i pie­prz­garść kieł­ków jar­mu­żu­Ka­szę ugotuj…

Carpaccio z buraka z kozim serem i kiełkami brokułu

Carpaccio z buraka z kozim serem i kiełkami brokułu

Car­pac­cio z bura­ka z kozim serem i kieł­ka­mi bro­ku­łu 2 śred­nie bura­ki ćwi­kło­we­ma­ła garść orze­chów pinio­wych­ma­ła garść kieł­ków brokuła100 g ulu­bio­ne­go sera kozie­go Skład­ni­ki na sos:5 łyżek oli­wy­sok z połów­ki cytry­ny­świe­żo mie­lo­ny pie­prz­sól­Car­pac­cio z bura­ka, to po…

Kuskus z kurczakiem i kiełkami

Kuskus z kurczakiem i kiełkami

Rolad­ki z jaj­kiem, awo­ka­do i kieł­ka­mi 1/2 szklan­ki kaszy kuskusu1/2 bulio­nu warzyw­ne­go lub drobiowego2 pier­si z kurczaka1 mała pusz­ka zie­lo­ne­go groszku1 czer­wo­na papry­ka­du­ża garść pomi­dor­ków koktajlowych3 łyż­ki sosu sojowego2 łyż­ki keczupu1/2 cebuli2 ząb­ki czosnku3‑4…

Roladki z jajkiem, awokado i kiełkami

Roladki z jajkiem, awokado i kiełkami

Rolad­ki z jaj­kiem, awo­ka­do i kieł­ka­mi 3 tor­til­le pszen­ne 5 jajek 2 awo­ka­do 2 łyżecz­ki soku z cytry­ny 1 łyż­ka majo­ne­zu 1/2 szklan­ki drob­no star­te­go sera żół­te­go duża garść kieł­ków, wybierz te, któ­re lubisz Zacznij od przy­go­to­wa­nia pasty jajecz­nej z awo­ka­do. Jajka…

Orientalna zupa kukurydziana

Orientalna zupa kukurydziana

Orien­tal­na zupa kukurydziana1 pusz­ka kukurydzy2 marchewki1 ziemniak2 łyż­ki masła1 cm świe­żo star­te­go imbiru2 ząb­ki drob­no star­te­go czosnku1 łyżecz­ka kur­ku­my w proszku1/2 łyżecz­ki ostrej papry­ki w proszku500 ml bulio­nu warzyw­ne­go  1 pusz­ka (400 ml) mle­ka kokosowego1,5…

Spring rolls z krewetkami i kiełkami

Spring rolls z krewetkami i kiełkami

Spring rolls z kre­wet­ka­mi i kiełkami4 arku­sze papie­ru ryżowego1 doj­rza­łe awo­ka­do­kil­ka kawał­ków papry­ki pół świe­że­go ogór­ka­garść kieł­ków, takich jakie lubisz (u nas kieł­ki lucerny)marynowany imbir­kil­ka kre­we­tek lub kawa­łek wędzo­ne­go łosia Skład­ni­ki na sos: 3 łyżki…

Wietnamska Zupa Pho z kiełkami

Wietnamska Zupa Pho z kiełkami

Wiet­nam­ska Zupa Pho z kieł­ka­mi faso­li MungBULION:600 g woło­wi­ny z kością (naj­lep­szy jest ogon woło­wy, lub np. szponder)3 łyżecz­ki soli1 łyżecz­ka cukru trzci­no­we­go­pół głów­ki czosn­ku (nieobranej)2 cebule50 g korze­nia imbiru5 małych podłuż­nych cebu­lek dymek2 goździki2…

Roladki z warzywami, wędzonym łososiem i kiełkami

Roladki z warzywami, wędzonym łososiem i kiełkami

Rolad­ki z warzy­wa­mi, wędzo­nym łoso­siem i kiełkami1 doj­rza­łe awo­ka­do 2 dłu­gie ogór­ki­ka­wał­ki papry­ki róż­ne­go kolo­ru, pokro­jo­ne w słup­ki kieł­ki do wybo­ru (rzod­kiew­ki, lucer­ny, bro­ku­ła lub pora) kil­ka płat­ków mary­no­wa­ne­go imbi­ru do sushi łyżecz­ka zia­ren czar­ne­go sezamusos…

Sałatka z jabłkiem, orzechami włoskimi i kiełkami brokułu

Sałatka z jabłkiem, orzechami włoskimi i kiełkami brokułu

Sałat­ka z jabł­kiem, orze­cha­mi wło­ski­mi i kieł­ka­mi bro­ku­łu 1/2 szklan­ki cukru 90g orze­chów wło­skich oli­wa z oli­wek kieł­ki bro­ku­łu jed­no pokro­jo­ne w pla­stry jabł­ko 60g sera typu blue   Na śred­nim ogniu umieść ron­del. Wlej do nie­go 1 szklan­kę wody i wymie­szaj z…

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełkami jarmużu

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełkami jarmużu

Zupa ziem­nia­cza­no-poro­wa z kieł­ka­mi jar­mu­żu­Na zupę:450g obra­nych ziem­nia­ków, gru­bo posiekanych3‑4 duże pory, oczysz­czo­ne, przy­cię­te i gru­bo posiekane2 łyż­ki masła6 szkla­nek bulio­nu drobiowego1‑2 łyż­ki soku z cytryny1/2 szklan­ki kwa­śnej śmie­ta­ny 12%1 łyżecz­ka soli Na…

Tosty z buraczanym hummusem

Tosty z buraczanym hummusem

Tosty z bura­cza­nym hummusem1 łyż­ka lio­fi­li­zo­wa­nych kieł­ków rzodkiewki2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego4 łyż­ki hummusu1 ugo­to­wa­ny burak1/2 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki awokado1/4 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki ogórka1 pokro­jo­na w pla­ster­ki rzodkiewka2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól i…

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) podpiecz…

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wege­ta­riań­ski ramen z bro­ku­ła­mi i kieł­ka­mi mung2 jaj­ka 1 litr bulio­nu warzyw­ne­go szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie) 1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie) sos sojo­wy 1 bro­kuł 1 mała kapu­sta pekiń­ska 1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw…

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kieł­ka­mi i pesto2‑3 duże jaj­ka­sól­świe­żo zmie­lo­ny pieprz1 łyż­ka masła lub oliwy2 łyż­ki pesto­garść kieł­ków bro­ku­łów lub słonecznika1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go seraW misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pie­przem. Nagrzej na średnim…

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecz­ni­cą, pomi­dor­ka­mi cher­ry i kieł­ka­mi rzod­kiew­ki 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go 3 łyż­ki masła 2 ząb­ki czosn­ku 6 dużych jajek 50 ml śmie­tan­ki 30% 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera) sól pieprz 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecznicy)…

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dynio­wa z dodat­kiem świe­żej kolen­dry­dy­nia (ok. 600 g.)pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry kost­ka bulio­nu drobiowego1 cebula100 ml. śmie­ta­ny 36%3 szt. goździków1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu­pieprz i sólmiód1 łyż­ka mąki1 łyż­ka masła­pest­ki dyni­wo­daU­my­tą dynię prze­krój na cztery…

Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

Jesien­ne cur­ry z dyni i kieł­ków faso­li Mung1 łyż­ka ole­ju (naj­le­piej seza­mo­wy lub ara­chi­do­wy) 1 nie­du­ża cebu­la pokro­jo­na na pla­ster­ki 4 łyż­ki czer­wo­nej pasty cur­ry 1 pusz­ka (400 ml) mlecz­ka koko­so­we­go 1 łyżecz­ka sosu ryb­ne­go 2 łyż­ki brą­zo­we­go cukru1/2 szklan­ki wody500g…

Sałatka z ogórkiem, jabłkiem i kiełkami fasoli Mung

Sałatka z ogórkiem, jabłkiem i kiełkami fasoli Mung

Sałat­ka z ogór­kiem, jabł­kiem i kieł­ka­mi faso­li Mung 1 pusz­ka faso­li pin­to lub białej1 nie­du­ży ogó­rek 1 duże i twar­de jabł­ko 1 pęczek szczy­pior­ku 1 opa­ko­wa­nie faso­li mung Uni­flo­ra 1 łyżecz­ka łagod­nej musz­tar­dy sól i pieprz Fasol­kę odsą­czyć, zale­wę odsta­wić. Ogór­ka i…

Kasza jęczmienna z kiełkami fasoli Mung

Kasza jęczmienna z kiełkami fasoli Mung

Kasza jęcz­mien­na z kieł­ka­mi faso­li Mung200 g kaszy jęcz­mien­nej (2 worecz­ki) garść kieł­ków faso­li mung 2 ząb­ki czosn­ku posie­ka­ne 1 duża czer­wo­na cebu­la pokro­jo­na w kost­kę pęczek szczy­pior­ku posie­ka­ny 100 g świe­żych liści szpi­na­ku sól hima­laj­ska świe­żo mie­lo­ny pieprz 1…

Sałatka orientalna z kiełkami fasoli Mung

Sałatka orientalna z kiełkami fasoli Mung

Sałat­ka orien­tal­na z kieł­ka­mi faso­li Mung­Sa­łat­ka 2 łyż­ki sto­ło­we nasion seza­mu lek­ko pod­pra­żo­nych na patelni1 mar­chew­ka obra­na, pocię­ta na „zapałkę”150 g kieł­ków faso­li mung Uniflora3 cebul­ki dym­ki pocię­te ukośnie1/2 małej kapu­sty, dokład­nie poszat­ko­wa­nej Dres­sing 1…

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Let­nia sałat­ka z tru­skaw­ka­mi i kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka­Sa­łat­ka opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka 2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych 1 świe­ży ogó­rek Dres­sing 1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go sok z połów­ki cytry­ny 1 łyżeczka…

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wio­sen­na sałat­ka z mikro­li­ść­mi grosz­ku i owo­ca­mi­Sa­łat­ka 2 gar­ście mikro­li­ści grosz­ku 2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gor­czy­cy 3 łyż­ki soku z cytry­ny 2 łyż­ki oli­wy extra vir­gin ½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chi­li ¼ łyżecz­ki soli 1 śred­nia sza­lot­ka 1 kaki ½ owo­cu granatu…

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awo­ka­do na ostroz pista­cja­mi i kieł­ka­mi­Sa­łat­ka 2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego1 doj­rza­łe awokado2 łyż­ki oli­wy z oli­we­k½ limonki2 łyż­ki pistacji1 łyż­ka kieł­ków rzod­kiew­ki­płat­ki czer­wo­nej papry­ki lub chi­li­sól i pieprz do sma­ku­Pi­sta­cje posie­kaj, awo­ka­do obierz i…

Orzechowy kurczak z kiełkami fasoli Mung

Orzechowy kurczak z kiełkami fasoli Mung

Orze­cho­wy kur­czak z kieł­ka­mi faso­li Mung­Sa­łat­ka 1 pierś z kur­cza­ka 2 śred­nie cebu­le 2 łyż­ki sosu sojo­we­go 4 łyż­ki kieł­ków faso­li Mung garść orze­chów wło­skich pół szklan­ki bulio­nu 1 łyż­ka ostre­go sosu chi­li 3 cm kawa­łek świe­że­go imbi­ru 1 łyżecz­ka mąki ziem­nia­cza­nej 3…

Kiełkowe Curry

Kiełkowe Curry

Kieł­ko­we Cur­ry­Sa­łat­ka Do ugo­to­wa­nia kieł­ków 150 g kieł­ków faso­li Mung lub mie­szan­ki kieł­ków 750 ml wody resz­ta skład­ni­ków do cur­ry 2 łyż­ki ole­ju ½ łyżecz­ki kmin­ku szczyp­ta asa­fo­eti­dy — opcjo­nal­nie 1 śred­niej wiel­ko­ści posie­ka­na cebu­la oko­ło 2 cm kawa­łek imbi­ru 1…

Krewetki porowe na dorszu

Krewetki porowe na dorszu

Kre­wet­ki poro­we na dor­szu­Sa­łat­ka 2 łyż­ki soli (koszer­nej) 2 duże pory 4 łyż­ki oli­wy z oli­wek 450 g śred­nich kre­we­tek, opra­wio­nych 500 g dor­sza 1 pusz­ka mlecz­ka koko­so­we­go 1 łyżecz­ka mie­lo­nej sza­lot­ki 2 łyż­ki nie­so­lo­ne­go masła – opcjo­nal­nie 1 szklan­ka bulionu…

Skip to content