Kasza jęczmienna z kiełkami fasoli Mung

4 porcje

15 minut

łatwe

200 g kaszy jęcz­mien­nej (2 worecz­ki)
garść kieł­ków faso­li mung
2 ząb­ki czosn­ku posie­ka­ne
1 duża czer­wo­na cebu­la pokro­jo­na w kost­kę
pęczek szczy­pior­ku posie­ka­ny
100 g świe­żych liści szpi­na­ku
sól hima­laj­ska
świe­żo mie­lo­ny pieprz
1 łyżecz­ka lub­czy­ku
1/2 łyżecz­ki gor­czy­cy
1/2 łyżecz­ki kozie­rad­ki
1 łyżecz­ka czą­bru
sos sojo­wy
1 łyż­ka masła

Ugo­to­wać kaszę wg prze­pi­su na opa­ko­wa­niu. W mię­dzy­cza­sie na patel­ni roz­grzać poło­wę masła, wrzu­cić cebu­lę, lub­czyk, gor­czy­cę, czą­ber i świe­żo zmie­lo­ny pieprz. Sma­żyć na nie­wiel­kim ogniu przez 5 minut cały czas mie­sza­jąc.

Dorzu­cić kieł­ki, czo­snek i szczyp­tę soli. Sma­żyć następ­ne pięć minut. Dodać szpi­nak, ugo­to­wa­ną kaszę i kozie­rad­kę. Wymie­szać dokład­nie, zga­sić pal­nik, dodać resz­tę masła i szczy­pio­rek.

Przy­pra­wić do sma­ku sosem sojo­wym. Wymie­szać i poda­wać.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content