Zupa krem z dyni

6 porcji

35 minut

łatwe

2 łyż­ki oli­wy
2 cebu­le, drob­no posie­ka­ne
1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawał­ki
700 ml bulio­nu warzyw­ne­go
150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki
Do poda­nia:
Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka

Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez 5 minut, aż będą miękkie.Następnie dodaj na patel­nię 1 kg pokro­jo­nej dyni i gotuj przez 8–10 minut, od cza­su do cza­su mie­sza­jąc, aż zacznie mięk­nąć i się zarumieni.Wlej na patel­nię 700 ml bulio­nu warzyw­ne­go i dopraw solą i pie­przem. Dopro­wadź do wrze­nia, a następ­nie gotuj na wol­nym ogniu przez 10 minut, aż dynia będzie bar­dzo mięk­ka.

Wlej na patel­nię 150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki, zago­tuj, a następ­nie zmik­suj blen­de­rem na purée. Aby uzy­skać wyjąt­ko­wo aksa­mit­ną kon­sy­sten­cję, zupę moż­na prze­lać przez drob­ne sito.

Poda­waj z kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka, któ­re będą świet­nym kon­tra­stem dla gład­kiej zupy. Doda­dzą jej chrup­kiej kon­sy­sten­cji oraz orze­cho­we­go posma­ku.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pie­czo­na w sosie pomidorowym4 ste­ki z bia­łej ryby­sól i pieprz6 łyżek oliwy2 śred­nie cebu­le prze­kro­jo­ne na pól i pokro­jo­ne w talar­ki 2 drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosnku1 posie­ka­na łody­ga selera1 mar­chew­ka obra­na i pokro­jo­na w cien­kie plasterki225 g obra­nych i…

Skip to content