Zupa krem z dyni

6 porcji

35 minut

łatwe

2 łyż­ki oli­wy
2 cebu­le, drob­no posie­ka­ne
1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawał­ki
700 ml bulio­nu warzyw­ne­go
150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki
Do poda­nia:
Duża garść kieł­ków słonecznika

Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez 5 minut, aż będą miękkie.Następnie dodaj na patel­nię 1 kg pokro­jo­nej dyni i gotuj przez 8–10 minut, od cza­su do cza­su mie­sza­jąc, aż zacznie mięk­nąć i się zarumieni.Wlej na patel­nię 700 ml bulio­nu warzyw­ne­go i dopraw solą i pie­przem. Dopro­wadź do wrze­nia, a następ­nie gotuj na wol­nym ogniu przez 10 minut, aż dynia będzie bar­dzo miękka.

Wlej na patel­nię 150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki, zago­tuj, a następ­nie zmik­suj blen­de­rem na purée. Aby uzy­skać wyjąt­ko­wo aksa­mit­ną kon­sy­sten­cję, zupę moż­na prze­lać przez drob­ne sito.

Poda­waj z kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka, któ­re będą świet­nym kon­tra­stem dla gład­kiej zupy. Doda­dzą jej chrup­kiej kon­sy­sten­cji oraz orze­cho­we­go posmaku.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content