Gofry na Walentynki

2 porcje

20 minut

łatwe

2 fili­żan­ki mąki uni­wer­sal­nej
1 łyżecz­ka soli
1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pie­cze­nia
1 łyżecz­ka cukru
2 jaj­ka
1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka
⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła 

Dodat­ki:
kil­ka pla­ster­ków bocz­ku
2 jaj­ka
sól i pieprz
kieł­ki rzodkiewki 

Skład­ni­ki sos:
2 łyż­ki majo­ne­zu
2 łyżecz­ki sosu sriracha

W dużej misce wymie­szaj mąkę, sól, pro­szek do pie­cze­nia i cukier; a następ­nie odłóż na bok. Roz­grzej gofrow­ni­cę do żąda­nej tem­pe­ra­tu­ry. W osob­nej misce ubij jaj­ka. Dodaj mle­ko, masło i wlej do suchych skład­ni­ków. Mie­szaj do dokład­ne­go połą­cze­nia się skład­ni­ków. Wlej cia­sto do pod­grza­nej gofrow­ni­cy. Smaż gofry, aż będą zło­te i chrupiące.

Pla­ster­ki bocz­ku usmaż na suchej patel­ni, aż będą chru­pią­ce. Dopraw solą oraz pie­przem. Na tej samej patel­ni usmaż dwa jaj­ka sadzo­ne. Sos skła­da się jedy­nie z dwóch skład­ni­ków, ale jest wyjąt­ko­wo pysz­ny. Po pro­stu wymie­szaj w misecz­ce majo­nez oraz sos sriracha. 

Skła­da­my gofry! Na pierw­sze­go gofra połóż sos, następ­nie pla­ster­ki bocz­ku, jaj­ko sadzo­ne i kieł­ki rzod­kiew­ki. Całość przy­kryj dru­gim gofrem. Podaj uko­cha­nej oso­bie i ciesz się wspa­nia­łym śniadaniem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Zielona bomba witamin

Zielona bomba witamin

Zie­lo­na bom­ba witamin1,5 szklan­ka wody 2 pomarańcze1 cytry­na lub 1 limonka3 gar­ści jar­mu­żu 2 grusz­ki 2 kiwi2 gar­ści kieł­ków bro­ku­ła­Sło­wem wstę­pu, nim zacznie­my przy­go­to­wać nasze smo­othie, kil­ka powo­dów dla­cze­go wła­śnie z jar­mu­żem? Jest nisko­ka­lo­rycz­ny i boga­ty w…

Skip to content