Chrupiąca smażona burrata

1 porcja

35 minut

łatwe

oli­wa
1 pokro­jo­na bagiet­ka
3 gar­ści pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych
3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne
garść kieł­ków jar­mu­żu
sól i pieprz
½ łyżecz­ki cukru
olej rze­pa­ko­wy do sma­że­nia
szklan­ka buł­ki tar­tej
1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody
1 kul­kę burraty

Na patel­ni roz­grzej nie­co oli­wy i połóż dwa ząb­ki czosn­ku. Pod­smaż przez chwi­lę, aby oli­wa nabra­ła aro­ma­tu. Wszyst­kie pomi­dor­ki kok­taj­lo­we prze­krój na pół i dodaj na patel­nię. Dodaj sól, pieprz oraz cukier. Smaż na śred­nim ogniu przez oko­ło 7–10 minut, aż pomi­dor­ki nie­co się roz­pad­ną. Bagiet­kę pokrój, skrop oli­wą i ułóż na papie­rze do pie­cze­nia. Włóż do pie­kar­ni­ka i piecz w 200 stop­niach przez oko­ło 7 minut, aż się zaru­mie­ni.

Przy­go­tuj dwie misecz­ki. W jed­nej wymie­szaj jaj­ko z odro­bi­ną wody, a w dru­giej przy­go­tuj buł­kę tar­tą dopra­wio­ną sola oraz pie­przem. Zanurz bur­ra­te w jaj­ku, a następ­nie w buł­ce tar­tej. Czyn­ność powtórz 3 razy, aby dokład­nie przy­kryć ser.W głę­bo­kim, śred­niej wiel­ko­ści garn­ku, wypeł­nio­nym do poło­wy ole­jem rze­pa­ko­wym smaż bur­ra­te na zło­ty kolor. Naj­lep­sza tem­pe­ra­tu­ra do sma­że­nia to 170 stop­ni. Ser wkła­daj do ole­ju za pomo­cą łyż­ki cedza­ko­wej.

Po usma­że­niu prze­łóż na ręcz­nik papie­ro­wy, by odsą­czyć nad­mier­ną ilośc ole­ju.
Spo­sób poda­nia: na tale­rzu roz­łóż pod­sma­żo­ne pomi­dor­ki, a na nich usma­żo­ną bur­ra­te. Nie byli­by­śmy sobą, gdy­by­śmy nie poda­li tego dania z kieł­ka­mi. Dla kon­tra­stu, bo prze­cież jemy ocza­mi, doda­li­śmy kieł­ki jar­mu­żu. Są bar­dzo pysz­ne! Goto­we danie poda­waj z cie­płą bagiet­ką Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Zielona bomba witamin

Zielona bomba witamin

Zie­lo­na bom­ba witamin1,5 szklan­ka wody 2 pomarańcze1 cytry­na lub 1 limonka3 gar­ści jar­mu­żu 2 grusz­ki 2 kiwi2 gar­ści kieł­ków bro­ku­ła­Sło­wem wstę­pu, nim zacznie­my przy­go­to­wać nasze smo­othie, kil­ka powo­dów dla­cze­go wła­śnie z jar­mu­żem? Jest nisko­ka­lo­rycz­ny i boga­ty w…

Skip to content