Tofu, które będziesz jeść bez końca!

4 porcje

30 minut

średnie

2 opa­ko­wa­nia tofu, pokro­jo­ne­go w kost­kę
2 łyż­ki sosu sojo­we­go
6 łyżek mąki kuku­ry­dzia­nej lub ziem­nia­cza­nej
olej

Skład­ni­ki sos:
3 łyż­ki sosu słod­ko-pikant­ne­go chil­li 
3 łyż­ki octu jabł­ko­we­go
5 łyżek bulio­nu warzyw­ne­go lub wody
2 łyż­ki mio­du
1/8 łyżecz­ki płat­ków czer­wo­nej papry­ki, opcjonalnie

Skład­ni­ki na sałat­kę:
1 świe­ży ogó­rek
1 duża mar­chew­ka
kil­ka rzodkiewek

Skład­ni­ki sosu:
1/4 szklan­ki octu ryżo­we­go
1 łyż­ka cukru pudru
2 łyż­ki wody
2 ząb­ki czosn­ku pokro­jo­ne w cien­kie pla­ster­ki 
2 cm star­te­go imbi­ru
1 małe świe­że czer­wo­ne chil­li, bez nasion, pokro­jo­ne w cien­kie pla­ster­ki
duża garść kieł­ków koniczyny

Pokro­jo­ne w kost­kę tofu włóż do worecz­ka i dodaj mąkę ziem­nia­cza­ną lub kuku­ry­dzia­ną. Róż­ni­ca w wybo­rze mąki, któ­rej uży­jesz jest taka, że mąka kuku­ry­dzia­na spra­wi, że danie będzie bar­dziej chrupiące. 

Gdy kost­ki tofu zosta­ną pokry­te mąką, pod­grzej tro­chę ole­ju na patel­ni i dodaj kost­ki tofu. Smaż kost­ki tofu na śred­nim ogniu, aż wszyst­kie stro­ny będą zło­to­brą­zo­we. Wyj­mij tofu z patel­ni i odsącz z tłusz­czu na papie­ro­wym ręcz­ni­ku.W misce wymie­szaj wszyst­kie skład­ni­ki sosu. Dodaj sos na patel­nię i gotuj na śred­nim ogniu, aż zgęst­nie­je, czę­sto mieszając.

Na koniec dodaj kost­ki tofu, zamie­szaj i gotuj jesz­cze przez 1 do 2 minut.Poda­waj z goto­wa­nym bia­łym ryżem lub sałat­ką w sty­lu azjatyckim.

Za pomo­cą obie­racz­ki do warzyw pokrój ogór­ka oraz mar­chew­kę w pasecz­ki julienn. Rzod­kiew­kę prze­krój na pół następ­nie w pla­ster­ki i słup­ki. Wymie­szaj wszyst­kie warzy­wa razem.

To co spra­wia, że ta sałat­ka nabie­ra azja­tyc­kie­go twi­stu jest sos. W misecz­ce wymie­szaj ocet ryżo­wy, dodaj cukier puder i mie­szaj tak dłu­go aż roz­pu­ści się. Dodaj wodę, czo­snek, imbir oraz chilli.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content