Zupa dyniowa z dodatkiem świeżej kolendry

4–5 porcji

1 godzina

łatwe

dynia (ok. 600 g.)
pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry
kost­ka bulio­nu dro­bio­we­go
1 cebu­la
100 ml. śmie­ta­ny 36%
3 szt. goź­dzi­ków
1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu
pieprz i sól
miód
1 łyż­ka mąki
1 łyż­ka masła
pest­ki dyni
woda

Umy­tą dynię prze­krój na czte­ry czę­ści i wydrąż miąższ. Wstaw do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 180 stop­ni na 15 minut. Po wyję­ciu zetnij skó­rę. Cebu­lę pokrój na cząst­ki.

W garn­ku roz­puść masło, pod­smaż cebu­lę. Oprósz mąką, dodaj przy­pra­wy, miód. Pro­duk­ty wymie­szaj i zalej szklan­ką wody. Zago­tuj.

Dodaj kost­kę bulio­nu, włóż upie­czo­ną dynię i uzu­peł­nij litrem wody.

Gotuj 25–30 minut na wol­nym ogniu, dodaj śmie­ta­nę i zmik­suj

Dodaj posie­ka­ną kolen­drę i pest­ki dyni.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Tost z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Tost z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Tost z pie­czar­ka­mi i jaj­kiem w koszulce5 pieczarekmasło1 ząbek czosnku2 krom­ki chle­ba na zakwasie2 pla­ster­ki sera cheddar1 śred­nia cebula2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki­Przy­go­tuj dwie patel­nie, na jed­nej zgril­luj dwie krom­ki chle­ba. Nie uży­waj do tego tłusz­czu. Na…

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Skip to content