Zupa dyniowa z dodatkiem świeżej kolendry

4–5 porcji

1 godzina

łatwe

dynia (ok. 600 g.)
pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry
kost­ka bulio­nu dro­bio­we­go
1 cebu­la
100 ml. śmie­ta­ny 36%
3 szt. goź­dzi­ków
1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu
pieprz i sól
miód
1 łyż­ka mąki
1 łyż­ka masła
pest­ki dyni
woda

Umy­tą dynię prze­krój na czte­ry czę­ści i wydrąż miąższ. Wstaw do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 180 stop­ni na 15 minut. Po wyję­ciu zetnij skó­rę. Cebu­lę pokrój na cząst­ki.

W garn­ku roz­puść masło, pod­smaż cebu­lę. Oprósz mąką, dodaj przy­pra­wy, miód. Pro­duk­ty wymie­szaj i zalej szklan­ką wody. Zago­tuj.

Dodaj kost­kę bulio­nu, włóż upie­czo­ną dynię i uzu­peł­nij litrem wody.

Gotuj 25–30 minut na wol­nym ogniu, dodaj śmie­ta­nę i zmik­suj

Dodaj posie­ka­ną kolen­drę i pest­ki dyni.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Kur­czak Kung Pao1 łyż­ka pie­przu syczuańskiego2 łyż­ki mąki kukurydzianej4 udka z kur­cza­ka­olej z orzesz­ków ziem­nych lub olej roślinny4 ząb­ki czosnku5 cm kawa­łek imbiru2 dymki6 suszo­nych czer­wo­nych papry­czek chilli2 łyż­ki sosu sojo­we­go½ łyż­ki octu ryżowego1 czu­ba­ta łyż­ka…

Słodko-kwaśny kurczak

Słodko-kwaśny kurczak

Słod­ko-kwa­śny kurczak4 udka z kur­cza­ka z kością1 przy­pra­wa “Pięć smaków“olej1 świe­że czer­wo­ne chilli3 cm kawa­łek imbiru1 pęczek dymki4 ząb­ki czosnku2 łyż­ki płyn­ne­go miodu6 doj­rza­łych śliwek8 łyżek octu ryżowego2 łyż­ki sosu sojo­we­go­olej sezamowy300 g maka­ro­nu…

Kurczak w marynacie po chińsku

Kurczak w marynacie po chińsku

Kur­czak w mary­na­cie po chiń­sku½ łyżecz­ki gra­nu­lo­wa­ne­go czosnku2 łyżecz­ki ole­ju sezamowego1 łyżecz­ka mirin1 łyż­ka ciem­ne­go sosu sojowego1 łyż­ka płyn­ne­go mio­dusz­czyp­ta suszo­nych płat­ków czer­wo­ne­go chili4 udka z kur­cza­ka bez kości, bez skó­ry, przepołowione4 cebu­le dym­ki,…

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowo­jor­ska kanap­ka z pastra­mi, kiszo­ną kapu­stą i korniszonami.2 duże krom­ki chle­ba żyt­nie­go gru­bo­ści 1 cmmajonez3 czu­ba­te łyż­ki kiszo­nej kapusty1 świe­że czer­wo­ne chil­li, pozba­wio­ne nasion i drob­no pokrojone3 pla­stry pastra­mi­kil­ka korniszonów60 g sera…

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Bur­ri­to z ryżem i gril­lo­wa­nym indykiem1 czer­wo­na papryka2 łody­gi selera1 świe­że czer­wo­ne chilli6 dymek2 ząb­ki czosnku1 pęczek świe­żej kolen­dry­oli­wa­sól mor­ska­świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz1 opa­ko­wa­nie ugo­to­wa­ne­go ryżu1 cytry­na, skór­ka i sok250 g goto­wa­ne­go indyka3…

Skip to content