Zupa dyniowa z dodatkiem świeżej kolendry

4–5 porcji

1 godzina

łatwe

dynia (ok. 600 g.)
pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry
kost­ka bulio­nu dro­bio­we­go
1 cebu­la
100 ml. śmie­ta­ny 36%
3 szt. goź­dzi­ków
1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu
pieprz i sól
miód
1 łyż­ka mąki
1 łyż­ka masła
pest­ki dyni
woda

Umy­tą dynię prze­krój na czte­ry czę­ści i wydrąż miąższ. Wstaw do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 180 stop­ni na 15 minut. Po wyję­ciu zetnij skó­rę. Cebu­lę pokrój na cząst­ki.

W garn­ku roz­puść masło, pod­smaż cebu­lę. Oprósz mąką, dodaj przy­pra­wy, miód. Pro­duk­ty wymie­szaj i zalej szklan­ką wody. Zago­tuj.

Dodaj kost­kę bulio­nu, włóż upie­czo­ną dynię i uzu­peł­nij litrem wody.

Gotuj 25–30 minut na wol­nym ogniu, dodaj śmie­ta­nę i zmik­suj

Dodaj posie­ka­ną kolen­drę i pest­ki dyni.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Tosty w buraczanym hummusem

Tosty w buraczanym hummusem

Tosty z bura­cza­nym hummusem1 łyż­ka lio­fi­li­zo­wa­nych kieł­ków rzodkiewki2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego4 łyż­ki hummusu1 ugo­to­wa­ny burak1/2 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki awokado1/4 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki ogórka1 pokro­jo­na w pla­ster­ki rzodkiewka2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól i…

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) pod­piecz…

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wege­ta­riań­ski ramen z bro­ku­ła­mi i kieł­ka­mi mung2 jaj­ka 1 litr bulio­nu warzyw­ne­go szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie) 1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie) sos sojo­wy 1 bro­kuł 1 mała kapu­sta pekiń­ska 1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw…

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kieł­ka­mi i pesto2‑3 duże jaj­ka­sól­świe­żo zmie­lo­ny pieprz1 łyż­ka masła lub oliwy2 łyż­ki pesto­garść kieł­ków bro­ku­łów lub słonecznika1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go seraW misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pie­przem. Nagrzej na śred­nim…

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecz­ni­cą, pomi­dor­ka­mi cher­ry i kieł­ka­mi rzod­kiew­ki 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go 3 łyż­ki masła 2 ząb­ki czosn­ku 6 dużych jajek 50 ml śmie­tan­ki 30% 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera) sól pieprz 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecz­ni­cy)…

Skip to content