Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

1–2 porcje

15 — 20 minut

łatwe

1 łyż­ka ole­ju (naj­le­piej seza­mo­wy lub ara­chi­do­wy)
1 nie­du­ża cebu­la pokro­jo­na na pla­ster­ki
4 łyż­ki czer­wo­nej pasty cur­ry
1 pusz­ka (400 ml) mlecz­ka koko­so­we­go
1 łyżecz­ka sosu ryb­ne­go
2 łyż­ki brą­zo­we­go cukru
1/2 szklan­ki wody
500g dyni obra­nej i pokro­jo­nej w gru­bą kost­kę
1 opa­ko­wa­nie kieł­ków faso­li Mung Uni­flo­ra
garść świe­żych liści szpi­na­ku
1 cytry­na pokro­jo­na na cząst­ki lub pla­ster­ki

Roz­grzej w woku olej na śred­nim ogniu. Włóż cebu­lę i smaż przez 3–4 minu­ty. Dodaj pastę cur­ry i pod­sma­żaj mie­sza­jąc przez następ­ną minu­tę. Dodaj mlecz­ko koko­so­we, sos ryb­ny, cukier i wodę.

Dodaj dynię, zago­tuj i duś przez oko­ło 20 minut – do momen­tu kie­dy dynia jest mięk­ka. Dodaj kieł­ki faso­li mung i szpi­nak, deli­kat­nie zamie­szaj aż cały szpi­nak zmięk­nie.

Ser­wuj z ryżem (naj­le­piej jaśmi­no­wym) posy­pa­ne orzesz­ka­mi ziem­ny­mi z cząst­ką cytry­ny.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Tosty w buraczanym hummusem

Tosty w buraczanym hummusem

Tosty z bura­cza­nym hummusem1 łyż­ka lio­fi­li­zo­wa­nych kieł­ków rzodkiewki2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego4 łyż­ki hummusu1 ugo­to­wa­ny burak1/2 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki awokado1/4 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki ogórka1 pokro­jo­na w pla­ster­ki rzodkiewka2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól i…

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) pod­piecz…

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wege­ta­riań­ski ramen z bro­ku­ła­mi i kieł­ka­mi mung2 jaj­ka 1 litr bulio­nu warzyw­ne­go szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie) 1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie) sos sojo­wy 1 bro­kuł 1 mała kapu­sta pekiń­ska 1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw…

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kieł­ka­mi i pesto2‑3 duże jaj­ka­sól­świe­żo zmie­lo­ny pieprz1 łyż­ka masła lub oliwy2 łyż­ki pesto­garść kieł­ków bro­ku­łów lub słonecznika1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go seraW misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pie­przem. Nagrzej na śred­nim…

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecz­ni­cą, pomi­dor­ka­mi cher­ry i kieł­ka­mi rzod­kiew­ki 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go 3 łyż­ki masła 2 ząb­ki czosn­ku 6 dużych jajek 50 ml śmie­tan­ki 30% 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera) sól pieprz 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecz­ni­cy)…

Skip to content