Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

1–2 porcje

15 — 20 minut

łatwe

1 łyż­ka ole­ju (naj­le­piej seza­mo­wy lub ara­chi­do­wy)
1 nie­du­ża cebu­la pokro­jo­na na pla­ster­ki
4 łyż­ki czer­wo­nej pasty cur­ry
1 pusz­ka (400 ml) mlecz­ka koko­so­we­go
1 łyżecz­ka sosu ryb­ne­go
2 łyż­ki brą­zo­we­go cukru
1/2 szklan­ki wody
500g dyni obra­nej i pokro­jo­nej w gru­bą kost­kę
1 opa­ko­wa­nie kieł­ków faso­li Mung Uni­flo­ra
garść świe­żych liści szpi­na­ku
1 cytry­na pokro­jo­na na cząst­ki lub pla­ster­ki

Roz­grzej w woku olej na śred­nim ogniu. Włóż cebu­lę i smaż przez 3–4 minu­ty. Dodaj pastę cur­ry i pod­sma­żaj mie­sza­jąc przez następ­ną minu­tę. Dodaj mlecz­ko koko­so­we, sos ryb­ny, cukier i wodę.

Dodaj dynię, zago­tuj i duś przez oko­ło 20 minut – do momen­tu kie­dy dynia jest mięk­ka. Dodaj kieł­ki faso­li mung i szpi­nak, deli­kat­nie zamie­szaj aż cały szpi­nak zmięk­nie.

Ser­wuj z ryżem (naj­le­piej jaśmi­no­wym) posy­pa­ne orzesz­ka­mi ziem­ny­mi z cząst­ką cytry­ny.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Kur­czak Kung Pao1 łyż­ka pie­przu syczuańskiego2 łyż­ki mąki kukurydzianej4 udka z kur­cza­ka­olej z orzesz­ków ziem­nych lub olej roślinny4 ząb­ki czosnku5 cm kawa­łek imbiru2 dymki6 suszo­nych czer­wo­nych papry­czek chilli2 łyż­ki sosu sojo­we­go½ łyż­ki octu ryżowego1 czu­ba­ta łyż­ka…

Słodko-kwaśny kurczak

Słodko-kwaśny kurczak

Słod­ko-kwa­śny kurczak4 udka z kur­cza­ka z kością1 przy­pra­wa “Pięć smaków“olej1 świe­że czer­wo­ne chilli3 cm kawa­łek imbiru1 pęczek dymki4 ząb­ki czosnku2 łyż­ki płyn­ne­go miodu6 doj­rza­łych śliwek8 łyżek octu ryżowego2 łyż­ki sosu sojo­we­go­olej sezamowy300 g maka­ro­nu…

Kurczak w marynacie po chińsku

Kurczak w marynacie po chińsku

Kur­czak w mary­na­cie po chiń­sku½ łyżecz­ki gra­nu­lo­wa­ne­go czosnku2 łyżecz­ki ole­ju sezamowego1 łyżecz­ka mirin1 łyż­ka ciem­ne­go sosu sojowego1 łyż­ka płyn­ne­go mio­dusz­czyp­ta suszo­nych płat­ków czer­wo­ne­go chili4 udka z kur­cza­ka bez kości, bez skó­ry, przepołowione4 cebu­le dym­ki,…

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowo­jor­ska kanap­ka z pastra­mi, kiszo­ną kapu­stą i korniszonami.2 duże krom­ki chle­ba żyt­nie­go gru­bo­ści 1 cmmajonez3 czu­ba­te łyż­ki kiszo­nej kapusty1 świe­że czer­wo­ne chil­li, pozba­wio­ne nasion i drob­no pokrojone3 pla­stry pastra­mi­kil­ka korniszonów60 g sera…

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Bur­ri­to z ryżem i gril­lo­wa­nym indykiem1 czer­wo­na papryka2 łody­gi selera1 świe­że czer­wo­ne chilli6 dymek2 ząb­ki czosnku1 pęczek świe­żej kolen­dry­oli­wa­sól mor­ska­świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz1 opa­ko­wa­nie ugo­to­wa­ne­go ryżu1 cytry­na, skór­ka i sok250 g goto­wa­ne­go indyka3…

Skip to content