Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

1–2 porcje

15 — 20 minut

łatwe

1 łyż­ka ole­ju (naj­le­piej seza­mo­wy lub ara­chi­do­wy)
1 nie­du­ża cebu­la pokro­jo­na na pla­ster­ki
4 łyż­ki czer­wo­nej pasty cur­ry
1 pusz­ka (400 ml) mlecz­ka koko­so­we­go
1 łyżecz­ka sosu ryb­ne­go
2 łyż­ki brą­zo­we­go cukru
1/2 szklan­ki wody
500g dyni obra­nej i pokro­jo­nej w gru­bą kost­kę
1 opa­ko­wa­nie kieł­ków faso­li Mung Uni­flo­ra
garść świe­żych liści szpi­na­ku
1 cytry­na pokro­jo­na na cząst­ki lub pla­ster­ki

Roz­grzej w woku olej na śred­nim ogniu. Włóż cebu­lę i smaż przez 3–4 minu­ty. Dodaj pastę cur­ry i pod­sma­żaj mie­sza­jąc przez następ­ną minu­tę. Dodaj mlecz­ko koko­so­we, sos ryb­ny, cukier i wodę.

Dodaj dynię, zago­tuj i duś przez oko­ło 20 minut – do momen­tu kie­dy dynia jest mięk­ka. Dodaj kieł­ki faso­li mung i szpi­nak, deli­kat­nie zamie­szaj aż cały szpi­nak zmięk­nie.

Ser­wuj z ryżem (naj­le­piej jaśmi­no­wym) posy­pa­ne orzesz­ka­mi ziem­ny­mi z cząst­ką cytry­ny.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Tost z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Tost z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Tost z pie­czar­ka­mi i jaj­kiem w koszulce5 pieczarekmasło1 ząbek czosnku2 krom­ki chle­ba na zakwasie2 pla­ster­ki sera cheddar1 śred­nia cebula2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki­Przy­go­tuj dwie patel­nie, na jed­nej zgril­luj dwie krom­ki chle­ba. Nie uży­waj do tego tłusz­czu. Na…

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Skip to content