Grillowane pomidory z imbirem, chili i czosnkiem

4 porcje

25 minut

łatwe

75 ml oli­wy
3–4 łagod­ne czer­wo­ne chi­li, pokro­jo­ne w pla­ster­ki — (zostaw pest­ki, jeśli lubisz ostre sma­ki)
8 ząb­ków czosn­ku, pokro­jo­nych w cien­kie pla­ster­ki
4 cm imbi­ru, pokro­jo­ne­go w cien­kie paski
Łody­gi kolen­dry (pokro­jo­ne na kawał­ki dłu­go­ści 4 cm)
Kil­ka liści kolen­dry do przy­bra­nia
1 kg doj­rza­łych pomi­do­rów (4 sztu­ki), pokro­jo­nych w pla­stry gru­bo­ści 1 cm
1½ łyżecz­ki nasion czar­nej gor­czy­cy, lek­ko upra­żo­nych
sól mor­ska w płat­kach i czar­ny pieprz

Moc­no roz­grzej grill w piekarniku.

Wlej oli­wę do ron­dla i roz­grzej na śred­nim ogniu. Wrzuć chi­li, czo­snek oraz imbir i smaż 5 minut, czę­sto mie­sza­jąc, aż czo­snek zacznie się rumie­nić. Dodaj łody­gi kolen­dry i smaż 2–3 minu­ty, aż czo­snek zmie­ni kolor na zło­ty, a chi­li zacznie pach­nieć. Prze­łóż aro­ma­tycz­ne dodat­ki na talerz łyż­ką cedza­ko­wą (żeby oli­wa zosta­ła w ron­dlu) i odstaw na bok.

Roz­łóż pla­stry pomi­do­rów na bla­sze o wymia­rach 30 × 40 cm, tak by na sie­bie nie zacho­dzi­ły. Posma­ruj 2 łyż­ka­mi oli­wy z ron­dla, posyp solą w płat­kach oraz spo­rą ilo­ścią pie­przu. Wstaw bla­chę do pie­kar­ni­ka oko­ło 5 cm poni­żej gril­la i piecz 10–20 minut, dopó­ki pomi­do­ry nie zaczną ciem­nieć. Wyj­mij z pie­kar­ni­ka, polej pozo­sta­łą oli­wą, posyp aro­ma­tycz­ny­mi dodat­ka­mi i odstaw na 10 minut.

Podaj pomi­do­ry pro­sto z bla­chy lub prze­łóż na duży pół­mi­sek, tak by pla­stry tro­chę na sie­bie zacho­dzi­ły. Posyp liść­mi kolen­dry oraz gor­czy­cą, polej oli­wą i soka­mi z blachy.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content