Ziemniaki w mundurkach z jajkiem i tuńczykiem

4 porcje

1,5 godziny

łatwe

4 duże ziem­nia­ki do pie­cze­nia
1 łyż­ka oli­wy i tro­chę do poda­nia
4 jaj­ka, ugo­to­wa­ne na pół­mięk­ko (6 minut), prze­płu­ka­ne zim­ną wodą
sól mor­ska w płatkach

Skład­ni­ki sos:
5 łyżek majo­ne­zu
3 łyż­ki soku z cytry­ny
25 g natki pie­trusz­ki
120 g dobre­go tuń­czy­ka w ole­ju odsą­czo­ne­go
20 g małych kapa­rów
2 file­ty ancho­is w ole­ju
1 ząbek czosn­ku, zmiaż­dżo­ny
180 ml oliwy

To połą­cze­nie dwóch naj­prost­szych, krze­pią­cych dań: pie­czo­nych ziem­nia­ków i jajek. Jeśli chcesz, by było jesz­cze bar­dziej sycą­ce, dodaj do sosu wię­cej tuń­czy­ka. Sos ton­na­to moż­na zro­bić dzień wcze­śniej i prze­cho­wać w lodówce. 

To danie jest prze-py-szne!Roz­grzej pie­kar­nik do 220°C z ter­mo­obie­giem.Roz­łóż ziem­nia­ki na bla­sze, skrop oli­wą, posól i piecz 50–55 minut, aż skór­ka będzie chru­pią­ca, a śro­dek mięk­ki. Wyj­mij z pie­kar­ni­ka i odstaw na bok.Gdy ziem­nia­ki się pie­ką, zrób sos. 

Umieść w malak­se­rze majo­nez, sok z cytry­ny, natkę pie­trusz­ki, tuń­czy­ka, ancho­is, poło­wę kapa­rów i czo­snek. Zmik­suj przez minu­tę na nie­zbyt gład­ką pastę, zdej­mu­jąc ją łopat­ką ze ścia­nek. Nie wyłą­cza­jąc malak­se­ra, powo­li dolej oli­wę rów­nym stru­mie­niem, aż sos będzie miał kon­sy­sten­cję rzad­kie­go majonezu. 

Odstaw na bok. Pona­ci­naj ziem­nia­ki, żeby je pra­wie (ale nie cał­kiem) prze­kro­ić na pół. Deli­kat­nie ści­śnij, by miąższ tro­chę się roz­luź­nił i posyp każ­de­go ziem­nia­ka szczyp­tą soli. Polej sosem, a na wierz­chu połóż prze­kro­jo­ne na pół jaj­ko, tak by żółt­ko wpły­nę­ło do sosu. 

Posyp pozo­sta­łą natką, kapa­ra­mi i kieł­ka­mi rzod­kiew­ki, któ­re doda­dzą daniu dodat­ko­wej struk­tu­ry, świe­żo­ści oraz nie­co ostroż­no­ści. Na koniec skrop oli­wą i podaj.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content