Chrupiąca bagietka z chorizo, halloumi i konfiturą z pomidorów

2 porcje

50 minut

łatwe

Kon­fi­tu­ra z pomi­do­rów:
400 g posie­ka­nych pomi­do­rów
drob­no posie­ka­ne czer­wo­ne chil­li
oko­ło 4 cm star­te­go świe­że­go imbi­ru
1 gwiazd­ka any­żu
100 g drob­ne­go cukru
150 ml octu z czer­wo­ne­go wina
1 duże awo­ka­do
sok z poło­wy limon­ki
oko­ło 150 g cho­ri­zo
ser hal­lo­umi pokro­jo­ny na 8 kawał­ków
1 duża bagiet­ka
garść kieł­ków sło­necz­ni­ka
olej
sól

Aby przy­go­to­wać kon­fi­tu­rę z pomi­do­rów: włóż na patel­nię pokro­jo­ne pomi­do­ry, dopraw świe­żym chil­li (jeśli lubisz ostre sma­ki), star­tym imbi­rem oraz gwiazd­ką any­żu. Pomi­do­ry lubią cukier, zatem dodaj oko­ło 250 gram oraz 150 mili­li­trów octu z czer­wo­ne­go wina. Pro­ces redu­ko­wa­nia kon­fi­tu­ry może potrwać oko 30–45 minut, zaj­rzyj do niej co jakiś czas by ją pomie­szać. Czas ocze­ki­wa­nia zre­kom­pen­su­je Ci jej wspa­nia­ły smak. Jest wyśmie­ni­ta i moż­na ją wyko­rzy­stać na wie­le róż­nych sposobów. 

W tym prze­pi­sie ide­al­nie kom­po­nu­je się ze sło­nym serem hal­lo­umi oraz ostrą kieł­ba­są cho­ri­zo. Kon­fi­tu­rę moż­na prze­cho­wy­wać w wypa­rzo­nym wcze­śniej sło­iku: do 2 tygo­dni po jego otwar­ciu, do 6 mie­się­cy jeśli sło­ik pozo­sta­nie zamknięty.

Prze­krój awo­ka­do na pół, wydrąż jego śro­dek i prze­łóż do miski. Dodaj sok z poło­wy limon­ki, odro­bi­nę soli i roz­gnieć całość na pap­kę. Na dużej patel­ni roz­grzej tro­chę ole­ju i usmaż pokro­jo­ne w pla­stry cho­ri­zo, a na dru­giej czę­ści patel­ni hal­lo­umi. Będą goto­we gdy: ser będzie miał zło­tą sko­rup­kę, a cho­ri­zo będzie skwier­czeć. W sumie powin­no to zająć oko­ło 5 minut. 

W mię­dzy­cza­sie prze­krój bagiet­kę na pół i pod­grzej w pie­kar­ni­ku. Roz­łóż awo­ka­do na jed­nej stro­nie bagiet­ki, a kon­fi­tu­rę z pomi­do­rów na dru­giej. Napeł­nij hal­lo­umi, cho­ri­zo oraz dużą ilo­ścią kieł­ków sło­necz­ni­ka. Pokrój bagiet­kę na por­cje i smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content