Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

4/6 porcji

1,5 godz.

łatwe

6 śred­nich ziem­nia­ków
oli­wa
sól
pieprz
1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera
kil­ka suszo­nych pomi­do­rów
4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia
kieł­ki rzodkiewki

Umyj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez oko­ło godzi­nę w pie­kar­ni­ku w 200°C. Ziem­nia­ki mają być na tyle mięk­kie, aby móc wydrą­żyć ich wnę­trze, ale rów­nież na tyle twar­de by skór­ki nie roz­pa­dły się.

Wyj­mij ziem­nia­ki z pie­kar­ni­ka i pozo­staw do osty­gnię­cia. Prze­krój je w pozio­mie na pół. Za pomo­cą łyż­ki ostroż­nie wyj­mij ich wnętrze.

Zwiększ tem­pe­ra­tu­rę pie­kar­ni­ka do 220° C. Posma­ruj ziem­nia­ki ponow­nie oli­wą, na zewnątrz i wewnątrz, dopraw solą. Umieść skór­ki na rusz­cie (nie uży­waj bla­chy, ponie­waż w ten spo­sób pie­czo­ne ziem­nia­ki odkształ­cą się). Piecz z jed­nej stro­ny przez 10 minut, następ­nie odwróć skór­ki i piecz przez kolej­ne 10 minut. Wyj­mij z pie­kar­ni­ka i pozwól im osty­gnąć na tyle, aby moż­na było napeł­niać je pysz­nym nadzieniem.

Do misecz­ki włóż śmie­tan­ko­wy serek, dołóż kil­ka drob­no pokro­jo­nych pla­ster­ków suszo­nych pomi­do­rów i wymie­szaj. Jeśli jest taka potrze­ba dopraw solą oraz pieprzem.

Przy­go­to­wa­nym nadzie­niem napeł­nij każ­dą sko­rup­kę. Na wierzch każ­dej ziem­nia­cza­nej skór­ki połóż kawał­ki wędzo­ne­go łoso­sia oraz nie­co kieł­ków rzod­kiew­ki. Goto­we! Jeste­śmy pew­ni, że ta prze­ką­ska to będzie hit każ­de­go spotkania.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content