Sycylijska Caponata

4 porcje

45 minut

łatwe

oko­ło 6 śred­nich ziem­nia­ków, pokro­jo­nych w cien­kie pla­stry
4 łyż­ki mle­ka
85 g sera ched­dar, drob­no star­te­go
1 łyż­ka ole­ju rze­pa­ko­we­go
2 cebu­le, drob­no posie­ka­ne
4 łyżecz­ki octu bal­sa­micz­ne­go
pół szklan­ki bulio­nu warzyw­ne­go
2 czer­wo­ne papry­ki, obra­ne i posie­ka­ne
2 pusz­ki pomi­do­rów
2 bakła­ża­ny, prze­kro­jo­nych na pół
kil­ka róży­czek bro­ku­łów
kil­ka list­ków natki pie­trusz­ki, posie­ka­nej
3 ząb­ki czosn­ku, drob­no star­te
garść oli­wek, bez pestek, pokro­jo­nych na poło­wę
2 łyżecz­ki kapa­rów

Zacznij od przy­go­to­wa­nia ziem­nia­ków, któ­re gotuj w oso­lo­nej wodzie przez oko­ło 10 minut. Następ­nie odcedź, włóż do miski (nie martw się, jeśli tro­chę się roz­pad­ną), dodaj mle­ko i poło­wę sera. Roz­grzej pie­kar­nik do 180 stop­ni. Roz­grzej olej na dużej patel­ni i usmaż cebu­lę oraz papry­kę aż zmięk­ną. Dodaj bakła­ża­na, chwi­lę pod­smaż razem, a następ­nie dodaj łyż­kę octu bal­sa­micz­ne­go, pół szklan­ki bulio­nu, pomi­do­ry z pusz­ki i czo­snek. Przy­kryj i gotuj przez 20 minut lub do cza­su, gdy bakła­żan zmięk­nie. Jeśli będzie taka potrze­ba dodaj tro­chę wody lub bulio­nu.

Zdej­mij patel­nię z ognia, dodaj oliw­ki, kapa­ry i natkę pie­trusz­ki. Prze­nieś całość do naczy­nia żaro­od­por­ne­go, przy­kryj ziem­nia­ka­mi i posyp pozo­sta­łym serem.Piecz capo­na­tę przez 30–40 minut, aż wierzch będzie chru­pią­cy i zło­ty. W mię­dzy­cza­sie ugo­tuj w oso­lo­nej wodzie różycz­ki bro­ku­ła. Na koniec posyp zapie­kan­kę obfi­cie kieł­ka­mi bro­ku­ła. Doda­dzą nie­co ostro­ści i chrup­ko­ści, a przede wszyst­kim to dodat­ko­wa por­cja wita­min! Poda­waj capo­na­tę razem z ugo­to­wa­ny­mi różycz­ka­mi bro­ku­ła. Szyb­kie i smacz­ne danie goto­we!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content