Sycylijska Caponata

4 porcje

45 minut

łatwe

oko­ło 6 śred­nich ziem­nia­ków, pokro­jo­nych w cien­kie pla­stry
4 łyż­ki mle­ka
85 g sera ched­dar, drob­no star­te­go
1 łyż­ka ole­ju rze­pa­ko­we­go
2 cebu­le, drob­no posie­ka­ne
4 łyżecz­ki octu bal­sa­micz­ne­go
pół szklan­ki bulio­nu warzyw­ne­go
2 czer­wo­ne papry­ki, obra­ne i posie­ka­ne
2 pusz­ki pomi­do­rów
2 bakła­ża­ny, prze­kro­jo­nych na pół
kil­ka róży­czek bro­ku­łów
kil­ka list­ków natki pie­trusz­ki, posie­ka­nej
3 ząb­ki czosn­ku, drob­no star­te
garść oli­wek, bez pestek, pokro­jo­nych na poło­wę
2 łyżecz­ki kaparów

Zacznij od przy­go­to­wa­nia ziem­nia­ków, któ­re gotuj w oso­lo­nej wodzie przez oko­ło 10 minut. Następ­nie odcedź, włóż do miski (nie martw się, jeśli tro­chę się roz­pad­ną), dodaj mle­ko i poło­wę sera. Roz­grzej pie­kar­nik do 180 stop­ni. Roz­grzej olej na dużej patel­ni i usmaż cebu­lę oraz papry­kę aż zmięk­ną. Dodaj bakła­ża­na, chwi­lę pod­smaż razem, a następ­nie dodaj łyż­kę octu bal­sa­micz­ne­go, pół szklan­ki bulio­nu, pomi­do­ry z pusz­ki i czo­snek. Przy­kryj i gotuj przez 20 minut lub do cza­su, gdy bakła­żan zmięk­nie. Jeśli będzie taka potrze­ba dodaj tro­chę wody lub bulionu.

Zdej­mij patel­nię z ognia, dodaj oliw­ki, kapa­ry i natkę pie­trusz­ki. Prze­nieś całość do naczy­nia żaro­od­por­ne­go, przy­kryj ziem­nia­ka­mi i posyp pozo­sta­łym serem.Piecz capo­na­tę przez 30–40 minut, aż wierzch będzie chru­pią­cy i zło­ty. W mię­dzy­cza­sie ugo­tuj w oso­lo­nej wodzie różycz­ki bro­ku­ła. Na koniec posyp zapie­kan­kę obfi­cie kieł­ka­mi bro­ku­ła. Doda­dzą nie­co ostro­ści i chrup­ko­ści, a przede wszyst­kim to dodat­ko­wa por­cja wita­min! Poda­waj capo­na­tę razem z ugo­to­wa­ny­mi różycz­ka­mi bro­ku­ła. Szyb­kie i smacz­ne danie gotowe!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content