Krewetki porowe na dorszu

4–6 porcji

1 godzina

łatwe

Sałatka

2 łyż­ki soli (koszer­nej)
2 duże pory
4 łyż­ki oli­wy z oliwek
450 g śred­nich kre­we­tek, oprawionych
500 g dorsza
1 pusz­ka mlecz­ka kokosowego
1 łyżecz­ka mie­lo­nej szalotki
2 łyż­ki nie­so­lo­ne­go masła – opcjonalnie
1 szklan­ka bulio­nu drobiowego
1/3 szklan­ki star­te­go owcze­go sera, na przy­kład Peco­ri­no Romano
½ szklan­ki kieł­ków faso­li Mung
sól i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz do smaku

Dor­sza pokrój na cien­kie file­ty i dodaj soli. Ułóż w żaro­od­por­nym naczy­niu i zalej mlecz­kiem koko­so­wym. Włóż rybę do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 200 o C i piecz 10 minut. Przy­tnij koń­ce porów i odrzuć twar­de zie­lo­ne czę­ści. Resz­tę pokrój na kawał­ki o gru­bo­ści 1–2 cm. Opłucz pokro­jo­ne kawał­ki pod zim­ną wodą.

Patel­nie pod­grzej z oli­wą na śred­nim ogniu. Wrzuć kre­wet­ki i przy­smaż je z obu stron po oko­ło 2 minu­ty. Gdy będą cie­płe, ale nie cał­kiem ugo­to­wa­ne prze­nieś je na talerz.

Na roz­grza­ny tłuszcz połóż kawał­ki pora. Mie­szaj przez oko­ło 5 minut do cał­ko­wi­te­go ich zmięk­cze­nia i lek­kie­go zaru­mie­nie­nia. Dodaj sza­lot­kę i dalej mie­szaj przez minu­tę. Na patel­nię dodaj masło. Mie­szaj do cał­ko­wi­te­go roz­to­pie­nia. Po kil­ku minu­tach na roz­grza­ną mie­szan­kę warzyw­ną wyłóż kre­wet­ki. Gotuj jesz­cze przez chwi­lę. Dopraw solą i pie­przem do smaku.

Na tale­rzu ułóż rybę, na niej kre­wet­ki i posyp kiełkami.

Goto­we – smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content