Krewetki porowe na dorszu

4–6 porcji

1 godzina

łatwe

Sałatka

2 łyż­ki soli (koszer­nej)
2 duże pory
4 łyż­ki oli­wy z oli­wek
450 g śred­nich kre­we­tek, opra­wio­nych
500 g dor­sza
1 pusz­ka mlecz­ka koko­so­we­go
1 łyżecz­ka mie­lo­nej sza­lot­ki
2 łyż­ki nie­so­lo­ne­go masła – opcjo­nal­nie
1 szklan­ka bulio­nu dro­bio­we­go
1/3 szklan­ki star­te­go owcze­go sera, na przy­kład Peco­ri­no Roma­no
½ szklan­ki kieł­ków faso­li Mung
sól i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz do sma­ku

Dor­sza pokrój na cien­kie file­ty i dodaj soli. Ułóż w żaro­od­por­nym naczy­niu i zalej mlecz­kiem koko­so­wym. Włóż rybę do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 200 o C i piecz 10 minut. Przy­tnij koń­ce porów i odrzuć twar­de zie­lo­ne czę­ści. Resz­tę pokrój na kawał­ki o gru­bo­ści 1–2 cm. Opłucz pokro­jo­ne kawał­ki pod zim­ną wodą.

Patel­nie pod­grzej z oli­wą na śred­nim ogniu. Wrzuć kre­wet­ki i przy­smaż je z obu stron po oko­ło 2 minu­ty. Gdy będą cie­płe, ale nie cał­kiem ugo­to­wa­ne prze­nieś je na talerz.

Na roz­grza­ny tłuszcz połóż kawał­ki pora. Mie­szaj przez oko­ło 5 minut do cał­ko­wi­te­go ich zmięk­cze­nia i lek­kie­go zaru­mie­nie­nia. Dodaj sza­lot­kę i dalej mie­szaj przez minu­tę. Na patel­nię dodaj masło. Mie­szaj do cał­ko­wi­te­go roz­to­pie­nia. Po kil­ku minu­tach na roz­grza­ną mie­szan­kę warzyw­ną wyłóż kre­wet­ki. Gotuj jesz­cze przez chwi­lę. Dopraw solą i pie­przem do sma­ku.

Na tale­rzu ułóż rybę, na niej kre­wet­ki i posyp kieł­ka­mi.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Sałatka z ogórkiem, jabłkiem i kiełkami fasoli Mung

Sałatka z ogórkiem, jabłkiem i kiełkami fasoli Mung

Sałat­ka z ogór­kiem, jabł­kiem i kieł­ka­mi faso­li Mung 1 pusz­ka faso­li pin­to lub bia­łej 1 nie­du­ży ogó­rek 1 duże i twar­de jabł­ko 1 pęczek szczy­pior­ku 1 opa­ko­wa­nie faso­li mung Uni­flo­ra 1 łyżecz­ka łagod­nej musz­tar­dy sól i pie­prz­Fa­sol­kę odsą­czyć, zale­wę odsta­wić. Ogór­ka i…

Kasza jęczmienna z kiełkami fasoli Mung

Kasza jęczmienna z kiełkami fasoli Mung

Kasza jęcz­mien­na z kieł­ka­mi faso­li Mung200 g kaszy jęcz­mien­nej (2 worecz­ki) garść kieł­ków faso­li mung 2 ząb­ki czosn­ku posie­ka­ne 1 duża czer­wo­na cebu­la pokro­jo­na w kost­kę pęczek szczy­pior­ku posie­ka­ny 100 g świe­żych liści szpi­na­ku sól hima­laj­ska świe­żo mie­lo­ny pieprz 1…

Sałatka orientalna z kiełkami fasoli Mung

Sałatka orientalna z kiełkami fasoli Mung

Sałat­ka orien­tal­na z kieł­ka­mi faso­li Mung­Sa­łat­ka 2 łyż­ki sto­ło­we nasion seza­mu lek­ko pod­pra­żo­nych na patelni1 mar­chew­ka obra­na, pocię­ta na „zapałkę”150 g kieł­ków faso­li mung Uniflora3 cebul­ki dym­ki pocię­te ukośnie1/2 małej kapu­sty, dokład­nie poszat­ko­wa­nej Dres­sing 1…

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Let­nia sałat­ka z tru­skaw­ka­mi i kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka­Sa­łat­ka opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka 2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych 1 świe­ży ogó­rek Dres­sing 1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go sok z połów­ki cytry­ny 1 łyżecz­ka…

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wio­sen­na sałat­ka z mikro­li­ść­mi grosz­ku i owo­ca­mi­Sa­łat­ka 2 gar­ście mikro­li­ści grosz­ku 2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gor­czy­cy 3 łyż­ki soku z cytry­ny 2 łyż­ki oli­wy extra vir­gin ½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chi­li ¼ łyżecz­ki soli 1 śred­nia sza­lot­ka 1 kaki ½ owo­cu gra­na­tu…