Krewetki porowe na dorszu

4–6 porcji

1 godzina

łatwe

Sałatka

2 łyż­ki soli (koszer­nej)
2 duże pory
4 łyż­ki oli­wy z oli­wek
450 g śred­nich kre­we­tek, opra­wio­nych
500 g dor­sza
1 pusz­ka mlecz­ka koko­so­we­go
1 łyżecz­ka mie­lo­nej sza­lot­ki
2 łyż­ki nie­so­lo­ne­go masła – opcjo­nal­nie
1 szklan­ka bulio­nu dro­bio­we­go
1/3 szklan­ki star­te­go owcze­go sera, na przy­kład Peco­ri­no Roma­no
½ szklan­ki kieł­ków faso­li Mung
sól i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz do sma­ku

Dor­sza pokrój na cien­kie file­ty i dodaj soli. Ułóż w żaro­od­por­nym naczy­niu i zalej mlecz­kiem koko­so­wym. Włóż rybę do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 200 o C i piecz 10 minut. Przy­tnij koń­ce porów i odrzuć twar­de zie­lo­ne czę­ści. Resz­tę pokrój na kawał­ki o gru­bo­ści 1–2 cm. Opłucz pokro­jo­ne kawał­ki pod zim­ną wodą.

Patel­nie pod­grzej z oli­wą na śred­nim ogniu. Wrzuć kre­wet­ki i przy­smaż je z obu stron po oko­ło 2 minu­ty. Gdy będą cie­płe, ale nie cał­kiem ugo­to­wa­ne prze­nieś je na talerz.

Na roz­grza­ny tłuszcz połóż kawał­ki pora. Mie­szaj przez oko­ło 5 minut do cał­ko­wi­te­go ich zmięk­cze­nia i lek­kie­go zaru­mie­nie­nia. Dodaj sza­lot­kę i dalej mie­szaj przez minu­tę. Na patel­nię dodaj masło. Mie­szaj do cał­ko­wi­te­go roz­to­pie­nia. Po kil­ku minu­tach na roz­grza­ną mie­szan­kę warzyw­ną wyłóż kre­wet­ki. Gotuj jesz­cze przez chwi­lę. Dopraw solą i pie­przem do sma­ku.

Na tale­rzu ułóż rybę, na niej kre­wet­ki i posyp kieł­ka­mi.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Chińska sałatka z kiełkami fasoli mung

Chińska sałatka z kiełkami fasoli mung

Chiń­ska sałat­ka z kieł­ka­mi faso­li mung  1 łyżecz­ka octu ryżo­we­go 1 łyż­ka ole­ju seza­mo­we­go 3 łyż­ki sosu sojo­we­go  2 cm korze­nia świe­że­go imbi­ru szczyp­ta ostrej papry­ki, mie­lo­nej kolen­dry 1 pierś z kur­cza­ka bez skó­ry, upie­czo­na lub ugo­to­wa­na 1 duża mar­chew­ka garść…

Makaron chow mein z plastrami wołowiny

Makaron chow mein z plastrami wołowiny

Maka­ron chow mein z pla­stra­mi woło­wi­ny  120 g maka­ro­nu chow mein 250 g woło­wi­ny 1 mar­chew pół czer­wo­nej papry­ki 2 cebu­le 2 łyż­ki kieł­ków faso­li mung pół ząb­ku czosn­ku 2 łyż­ki sosu sojo­we­go olej roślin­ny do sma­że­nia Na sam począ­tek powin­ni­śmy przy­go­to­wać nasz maka­ron,…

Hit Instagrama: Azjatycka zupa w słoiku

Hit Instagrama: Azjatycka zupa w słoiku

Hit Insta­gra­ma: Azja­tyc­ka zupa w sło­iku­Skład­ni­ki sos:1 papry­ka jalapeno1 papry­ka chil­li­pół czer­wo­nej papryki3 ząb­ki czosnku3 łyż­ki sosu sojo­we­go­Ćwierć limon­ki Skład­ni­ki zupa:jajkomakaron1 cm imbi­ru­pół mar­chew­ki­ma­ła garść szpi­na­ku­kil­ka pie­cza­rek­ćwierć kapu­sty pak…

Tradycyjna Shakshuka

Tradycyjna Shakshuka

Tra­dy­cyj­na Shakshuka2 łyż­ki oli­wy z oliwek,1 duża cebula,1 duża czer­wo­na papryka,pół łyżecz­ki drob­nej soli morskiej,3 ząb­ki czosnku,2 łyż­ki kon­cen­tra­tu pomidorowego,świeża kolen­dra lub pietruszka,1 łyżecz­ka kmin­ku mielonego,pół łyżecz­ki wędzo­nej papryki,2 pusz­ki…

Najlepszy burger jaki kiedykolwiek jadłeś!

Najlepszy burger jaki kiedykolwiek jadłeś!

Naj­lep­szy bur­ger jaki kie­dy­kol­wiek jadłeś!1 pusz­ka ciecierzycy,1 pusz­ka kukurydzy,garść świe­żej kolendry,pół łyżecz­ki słod­kiej papryki,pół łyżecz­ki ostrej papryki,pół łyżecz­ki mie­lo­ne­go kminku,pół cytryny,3 czu­ba­te łyż­ki sto­ło­we mąki,olej rzepakowy,sól oraz pieprz,4…

Skip to content