Krewetki porowe na dorszu

4–6 porcji

1 godzina

łatwe

Sałatka

2 łyż­ki soli (koszer­nej)
2 duże pory
4 łyż­ki oli­wy z oli­wek
450 g śred­nich kre­we­tek, opra­wio­nych
500 g dor­sza
1 pusz­ka mlecz­ka koko­so­we­go
1 łyżecz­ka mie­lo­nej sza­lot­ki
2 łyż­ki nie­so­lo­ne­go masła – opcjo­nal­nie
1 szklan­ka bulio­nu dro­bio­we­go
1/3 szklan­ki star­te­go owcze­go sera, na przy­kład Peco­ri­no Roma­no
½ szklan­ki kieł­ków faso­li Mung
sól i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz do sma­ku

Dor­sza pokrój na cien­kie file­ty i dodaj soli. Ułóż w żaro­od­por­nym naczy­niu i zalej mlecz­kiem koko­so­wym. Włóż rybę do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 200 o C i piecz 10 minut. Przy­tnij koń­ce porów i odrzuć twar­de zie­lo­ne czę­ści. Resz­tę pokrój na kawał­ki o gru­bo­ści 1–2 cm. Opłucz pokro­jo­ne kawał­ki pod zim­ną wodą.

Patel­nie pod­grzej z oli­wą na śred­nim ogniu. Wrzuć kre­wet­ki i przy­smaż je z obu stron po oko­ło 2 minu­ty. Gdy będą cie­płe, ale nie cał­kiem ugo­to­wa­ne prze­nieś je na talerz.

Na roz­grza­ny tłuszcz połóż kawał­ki pora. Mie­szaj przez oko­ło 5 minut do cał­ko­wi­te­go ich zmięk­cze­nia i lek­kie­go zaru­mie­nie­nia. Dodaj sza­lot­kę i dalej mie­szaj przez minu­tę. Na patel­nię dodaj masło. Mie­szaj do cał­ko­wi­te­go roz­to­pie­nia. Po kil­ku minu­tach na roz­grza­ną mie­szan­kę warzyw­ną wyłóż kre­wet­ki. Gotuj jesz­cze przez chwi­lę. Dopraw solą i pie­przem do sma­ku.

Na tale­rzu ułóż rybę, na niej kre­wet­ki i posyp kieł­ka­mi.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Let­nia sałat­ka z tru­skaw­ka­mi i kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka­Sa­łat­ka opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka 2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych 1 świe­ży ogó­rek Dres­sing 1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go sok z połów­ki cytry­ny 1 łyżecz­ka…

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wio­sen­na sałat­ka z mikro­li­ść­mi grosz­ku i owo­ca­mi­Sa­łat­ka 2 gar­ście mikro­li­ści grosz­ku 2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gor­czy­cy 3 łyż­ki soku z cytry­ny 2 łyż­ki oli­wy extra vir­gin ½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chi­li ¼ łyżecz­ki soli 1 śred­nia sza­lot­ka 1 kaki ½ owo­cu gra­na­tu…

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awo­ka­do na ostroz pista­cja­mi i kieł­ka­mi­Sa­łat­ka 2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego1 doj­rza­łe awokado2 łyż­ki oli­wy z oli­we­k½ limonki2 łyż­ki pistacji1 łyż­ka kieł­ków rzod­kiew­ki­płat­ki czer­wo­nej papry­ki lub chi­li­sól i pieprz do sma­ku­Pi­sta­cje posie­kaj, awo­ka­do obierz i…

Orzechowy kurczak z kiełkami fasoli Mung

Orzechowy kurczak z kiełkami fasoli Mung

Orze­cho­wy kur­czak z kieł­ka­mi faso­li Mung­Sa­łat­ka 1 pierś z kur­cza­ka 2 śred­nie cebu­le 2 łyż­ki sosu sojo­we­go 4 łyż­ki kieł­ków faso­li Mung garść orze­chów wło­skich pół szklan­ki bulio­nu 1 łyż­ka ostre­go sosu chi­li 3 cm kawa­łek świe­że­go imbi­ru 1 łyżecz­ka mąki ziem­nia­cza­nej 3…

Kiełkowe Curry

Kiełkowe Curry

Kieł­ko­we Cur­ry­Sa­łat­ka Do ugo­to­wa­nia kieł­ków 150 g kieł­ków faso­li Mung lub mie­szan­ki kieł­ków 750 ml wody resz­ta skład­ni­ków do cur­ry 2 łyż­ki ole­ju ½ łyżecz­ki kmin­ku szczyp­ta asa­fo­eti­dy — opcjo­nal­nie 1 śred­niej wiel­ko­ści posie­ka­na cebu­la oko­ło 2 cm kawa­łek imbi­ru 1…