Krewetki porowe na dorszu

4–6 porcji

1 godzina

łatwe

Sałatka

2 łyż­ki soli (koszer­nej)
2 duże pory
4 łyż­ki oli­wy z oli­wek
450 g śred­nich kre­we­tek, opra­wio­nych
500 g dor­sza
1 pusz­ka mlecz­ka koko­so­we­go
1 łyżecz­ka mie­lo­nej sza­lot­ki
2 łyż­ki nie­so­lo­ne­go masła – opcjo­nal­nie
1 szklan­ka bulio­nu dro­bio­we­go
1/3 szklan­ki star­te­go owcze­go sera, na przy­kład Peco­ri­no Roma­no
½ szklan­ki kieł­ków faso­li Mung
sól i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz do sma­ku

Dor­sza pokrój na cien­kie file­ty i dodaj soli. Ułóż w żaro­od­por­nym naczy­niu i zalej mlecz­kiem koko­so­wym. Włóż rybę do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 200 o C i piecz 10 minut. Przy­tnij koń­ce porów i odrzuć twar­de zie­lo­ne czę­ści. Resz­tę pokrój na kawał­ki o gru­bo­ści 1–2 cm. Opłucz pokro­jo­ne kawał­ki pod zim­ną wodą.

Patel­nie pod­grzej z oli­wą na śred­nim ogniu. Wrzuć kre­wet­ki i przy­smaż je z obu stron po oko­ło 2 minu­ty. Gdy będą cie­płe, ale nie cał­kiem ugo­to­wa­ne prze­nieś je na talerz.

Na roz­grza­ny tłuszcz połóż kawał­ki pora. Mie­szaj przez oko­ło 5 minut do cał­ko­wi­te­go ich zmięk­cze­nia i lek­kie­go zaru­mie­nie­nia. Dodaj sza­lot­kę i dalej mie­szaj przez minu­tę. Na patel­nię dodaj masło. Mie­szaj do cał­ko­wi­te­go roz­to­pie­nia. Po kil­ku minu­tach na roz­grza­ną mie­szan­kę warzyw­ną wyłóż kre­wet­ki. Gotuj jesz­cze przez chwi­lę. Dopraw solą i pie­przem do sma­ku.

Na tale­rzu ułóż rybę, na niej kre­wet­ki i posyp kieł­ka­mi.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content