Kurczak Kung Pao

2 porcje

50 minut

łatwe

1 łyż­ka pie­przu syczu­ań­skie­go
2 łyż­ki mąki kuku­ry­dzia­nej
4 udka z kur­cza­ka
olej z orzesz­ków ziem­nych lub olej roślin­ny
4 ząb­ki czosn­ku
5 cm kawa­łek imbi­ru
2 dym­ki
6 suszo­nych czer­wo­nych papry­czek chil­li
2 łyż­ki sosu sojo­we­go
½ łyż­ki octu ryżo­we­go
1 czu­ba­ta łyż­ka płyn­ne­go mio­du
50 g nie­so­lo­nych orzesz­ków ziemnych

SAŁATKA WSTĄŻKOWA
½ ogór­ka
1 duża mar­chew­ka
½ pęczek świe­żej kolen­dry
1 łyż­ka sosu sojo­we­go o niskiej zawar­to­ści soli
1 łyż­ka sto­ło­wa octu ryżo­we­go
garść kieł­ków brokułu

Za pomo­cą obie­racz­ki obierz ogór­ka i mar­chew­kę, aż uzy­skasz stos dłu­gich, cien­kich wstą­żek i włóż do miski. Zbierz posie­kaj więk­szość liści kolen­dry, odrzu­ca­jąc łody­gi. Całość wrzuć do miski z octem sojo­wym i ryżo­wym i odstaw na bok.Upraż na suchej patel­ni ziar­na pie­przu syczu­ań­skie­go, aż będą lek­ko zło­te. Prze­łóż do moź­dzie­rza i zgnieć na drob­ny pro­szek, a następ­nie prze­siej do dużej miski, odrzu­ca­jąc wszel­kie duże, twar­de kawałki.

Dodaj 2 łyż­ki mąki kuku­ry­dzia­nej i wymie­szaj do połą­cze­nia. Pokrój kur­cza­ka na małe kawał­ki, a następ­nie wrzuć do mąki z przy­pra­wą.
Wlej na dużą patel­nię 2 cm ole­ju i roz­grzej go na śred­nim ogniu, dodaj kur­cza­ka i smaż przez 7 do 8 minut lub do zaru­mie­nie­nia.
W mię­dzy­cza­sie obierz i drob­no pokrój czo­snek i imbir, a następ­nie pokrój i drob­no posie­kaj dymkę.

Za pomo­cą łyż­ki cedza­ko­wej prze­łóż kur­cza­ka na podwój­ną war­stwę ręcz­ni­ka kuchen­ne­go, aby odsą­czał. Ostroż­nie usuń i wyrzuć więk­szość ole­ju, pozo­sta­wia­jąc oko­ło 2 łyż­ki sto­ło­we na patel­ni, a następ­nie umieść patel­nię na śred­nim ogniu.
Dodaj czo­snek i imbir i smaż przez 2 minu­ty lub do uzy­ska­nia lek­ko zło­te­go kolo­ru, następ­nie dodaj dym­kę i całe paprycz­ki chil­li i smaż przez kolej­ną minu­tę.W mię­dzy­cza­sie wymie­szaj ½ łyż­ki mąki kuku­ry­dzia­nej i 2 łyż­ki wody, sos sojo­wy, ocet i miód, a następ­nie wlej mie­szan­kę na patel­nię. Dopro­wa­dzić do wrze­nia i gotuj na wol­nym ogniu przez kil­ka minut lub do lek­kie­go zgęstnienia.

Orze­chy roz­bij i dodaj do kur­cza­ka i dobrze wymie­szaj. Kieł­ki bro­ku­ła dodaj do sałat­ki, a zacho­wa­ne liście kolen­dry roz­rzuć na kur­cza­ku i poda­waj. Smacznego! :slightly_smiling_face:

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content