Letnia sałatka z truskawkami
i kiełkami słonecznika

4–6 porcji

30 minut

łatwe

Sałatka

opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka
2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej
kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek
gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych
1 świe­ży ogó­rek

Dressing

1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go
sok z połów­ki cytry­ny
1 łyżecz­ka ciem­ne­go płyn­ne­go mio­du
3 łyż­ki oli­wy z oli­wek
szczyp­ta soli i pie­przu do sma­ku

Komo­sę prze­płucz i zalej świe­żą wodą. Dopraw do sma­ku solą i pie­przem, następ­nie gotuj przez 15 minut pod przy­kry­ciem, aż komo­sa wchło­nie cały płyn. Wyłóż do miski.

Tru­skaw­ki i pomi­dor­ki kok­taj­lo­we obmyć, usu­nąć szy­puł­ki i pokro­ić na ćwiart­ki. Ogór­ka umyć. Moż­na go obrać lub zosta­wić skór­kę. Pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Kieł­ki wyjąć

z opa­ko­wa­nia i prze­ło­żyć do miski. Dodać resz­tę  skład­ni­ków, ukła­da­jąc wokół kieł­ków. Skład­ni­ki na dres­sing, oprócz oli­wy, wymie­szać dokład­nie ze sobą. Na koniec, cały czas mie­sza­jąc, stop­nio­wo dole­wać oli­wę.

Sałat­kę polać dres­sin­giem tuż przed poda­niem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Sałatka z jabłkiem, orzechami włoskimi i kiełkami brokułu

Sałatka z jabłkiem, orzechami włoskimi i kiełkami brokułu

Sałat­ka z jabł­kiem, orze­cha­mi wło­ski­mi i kieł­ka­mi bro­ku­łu 1/2 szklan­ki cukru 90g orze­chów wło­skich oli­wa z oli­wek kieł­ki bro­ku­łu jed­no pokro­jo­ne w pla­stry jabł­ko 60g sera typu blue   Na śred­nim ogniu umieść ron­del. Wlej do nie­go 1 szklan­kę wody i wymie­szaj z…

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełkami jarmużu

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełkami jarmużu

Zupa ziem­nia­cza­no-poro­wa z kieł­ka­mi jar­mu­żu­Na zupę:450g obra­nych ziem­nia­ków, gru­bo posiekanych3‑4 duże pory, oczysz­czo­ne, przy­cię­te i gru­bo posiekane2 łyż­ki masła6 szkla­nek bulio­nu drobiowego1‑2 łyż­ki soku z cytryny1/2 szklan­ki kwa­śnej śmie­ta­ny 12%1 łyżecz­ka soli Na…

Tosty z buraczanym hummusem

Tosty z buraczanym hummusem

Tosty z bura­cza­nym hummusem1 łyż­ka lio­fi­li­zo­wa­nych kieł­ków rzodkiewki2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego4 łyż­ki hummusu1 ugo­to­wa­ny burak1/2 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki awokado1/4 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki ogórka1 pokro­jo­na w pla­ster­ki rzodkiewka2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól i…

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) pod­piecz…

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wege­ta­riań­ski ramen z bro­ku­ła­mi i kieł­ka­mi mung2 jaj­ka 1 litr bulio­nu warzyw­ne­go szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie) 1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie) sos sojo­wy 1 bro­kuł 1 mała kapu­sta pekiń­ska 1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw…

Skip to content