Letnia sałatka z truskawkami
i kiełkami słonecznika

4–6 porcji

30 minut

łatwe

Sałatka

opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka
2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej
kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek
gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych
1 świe­ży ogó­rek

Dressing

1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go
sok z połów­ki cytry­ny
1 łyżecz­ka ciem­ne­go płyn­ne­go mio­du
3 łyż­ki oli­wy z oli­wek
szczyp­ta soli i pie­przu do sma­ku

Komo­sę prze­płucz i zalej świe­żą wodą. Dopraw do sma­ku solą i pie­przem, następ­nie gotuj przez 15 minut pod przy­kry­ciem, aż komo­sa wchło­nie cały płyn. Wyłóż do miski.

Tru­skaw­ki i pomi­dor­ki kok­taj­lo­we obmyć, usu­nąć szy­puł­ki i pokro­ić na ćwiart­ki. Ogór­ka umyć. Moż­na go obrać lub zosta­wić skór­kę. Pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Kieł­ki wyjąć

z opa­ko­wa­nia i prze­ło­żyć do miski. Dodać resz­tę  skład­ni­ków, ukła­da­jąc wokół kieł­ków. Skład­ni­ki na dres­sing, oprócz oli­wy, wymie­szać dokład­nie ze sobą. Na koniec, cały czas mie­sza­jąc, stop­nio­wo dole­wać oli­wę.

Sałat­kę polać dres­sin­giem tuż przed poda­niem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content