Letnia sałatka z truskawkami
i kiełkami słonecznika

4–6 porcji

30 minut

łatwe

Sałatka

opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka
2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej
kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek
gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych
1 świe­ży ogó­rek

Dressing

1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go
sok z połów­ki cytry­ny
1 łyżecz­ka ciem­ne­go płyn­ne­go mio­du
3 łyż­ki oli­wy z oli­wek
szczyp­ta soli i pie­przu do sma­ku

Komo­sę prze­płucz i zalej świe­żą wodą. Dopraw do sma­ku solą i pie­przem, następ­nie gotuj przez 15 minut pod przy­kry­ciem, aż komo­sa wchło­nie cały płyn. Wyłóż do miski.

Tru­skaw­ki i pomi­dor­ki kok­taj­lo­we obmyć, usu­nąć szy­puł­ki i pokro­ić na ćwiart­ki. Ogór­ka umyć. Moż­na go obrać lub zosta­wić skór­kę. Pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Kieł­ki wyjąć

z opa­ko­wa­nia i prze­ło­żyć do miski. Dodać resz­tę  skład­ni­ków, ukła­da­jąc wokół kieł­ków. Skład­ni­ki na dres­sing, oprócz oli­wy, wymie­szać dokład­nie ze sobą. Na koniec, cały czas mie­sza­jąc, stop­nio­wo dole­wać oli­wę.

Sałat­kę polać dres­sin­giem tuż przed poda­niem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wio­sen­na sałat­ka z mikro­li­ść­mi grosz­ku i owo­ca­mi­Sa­łat­ka 2 gar­ście mikro­li­ści grosz­ku 2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gor­czy­cy 3 łyż­ki soku z cytry­ny 2 łyż­ki oli­wy extra vir­gin ½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chi­li ¼ łyżecz­ki soli 1 śred­nia sza­lot­ka 1 kaki ½ owo­cu gra­na­tu…

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awo­ka­do na ostroz pista­cja­mi i kieł­ka­mi­Sa­łat­ka 2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego1 doj­rza­łe awokado2 łyż­ki oli­wy z oli­we­k½ limonki2 łyż­ki pistacji1 łyż­ka kieł­ków rzod­kiew­ki­płat­ki czer­wo­nej papry­ki lub chi­li­sól i pieprz do sma­ku­Pi­sta­cje posie­kaj, awo­ka­do obierz i…

Orzechowy kurczak z kiełkami fasoli Mung

Orzechowy kurczak z kiełkami fasoli Mung

Orze­cho­wy kur­czak z kieł­ka­mi faso­li Mung­Sa­łat­ka 1 pierś z kur­cza­ka 2 śred­nie cebu­le 2 łyż­ki sosu sojo­we­go 4 łyż­ki kieł­ków faso­li Mung garść orze­chów wło­skich pół szklan­ki bulio­nu 1 łyż­ka ostre­go sosu chi­li 3 cm kawa­łek świe­że­go imbi­ru 1 łyżecz­ka mąki ziem­nia­cza­nej 3…

Kiełkowe Curry

Kiełkowe Curry

Kieł­ko­we Cur­ry­Sa­łat­ka Do ugo­to­wa­nia kieł­ków 150 g kieł­ków faso­li Mung lub mie­szan­ki kieł­ków 750 ml wody resz­ta skład­ni­ków do cur­ry 2 łyż­ki ole­ju ½ łyżecz­ki kmin­ku szczyp­ta asa­fo­eti­dy — opcjo­nal­nie 1 śred­niej wiel­ko­ści posie­ka­na cebu­la oko­ło 2 cm kawa­łek imbi­ru 1…

Krewetki porowe na dorszu

Krewetki porowe na dorszu

Kre­wet­ki poro­we na dor­szu­Sa­łat­ka 2 łyż­ki soli (koszer­nej) 2 duże pory 4 łyż­ki oli­wy z oli­wek 450 g śred­nich kre­we­tek, opra­wio­nych 500 g dor­sza 1 pusz­ka mlecz­ka koko­so­we­go 1 łyżecz­ka mie­lo­nej sza­lot­ki 2 łyż­ki nie­so­lo­ne­go masła – opcjo­nal­nie 1 szklan­ka bulio­nu…