Letnia sałatka z truskawkami
i kiełkami słonecznika

4–6 porcji

30 minut

łatwe

Sałatka

opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka
2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej
kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek
gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych
1 świe­ży ogó­rek

Dressing

1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go
sok z połów­ki cytry­ny
1 łyżecz­ka ciem­ne­go płyn­ne­go mio­du
3 łyż­ki oli­wy z oli­wek
szczyp­ta soli i pie­przu do sma­ku

Komo­sę prze­płucz i zalej świe­żą wodą. Dopraw do sma­ku solą i pie­przem, następ­nie gotuj przez 15 minut pod przy­kry­ciem, aż komo­sa wchło­nie cały płyn. Wyłóż do miski.

Tru­skaw­ki i pomi­dor­ki kok­taj­lo­we obmyć, usu­nąć szy­puł­ki i pokro­ić na ćwiart­ki. Ogór­ka umyć. Moż­na go obrać lub zosta­wić skór­kę. Pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Kieł­ki wyjąć

z opa­ko­wa­nia i prze­ło­żyć do miski. Dodać resz­tę  skład­ni­ków, ukła­da­jąc wokół kieł­ków. Skład­ni­ki na dres­sing, oprócz oli­wy, wymie­szać dokład­nie ze sobą. Na koniec, cały czas mie­sza­jąc, stop­nio­wo dole­wać oli­wę.

Sałat­kę polać dres­sin­giem tuż przed poda­niem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dynio­wa z dodat­kiem świe­żej kolen­dry dynia (ok. 600 g.) pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry kost­ka bulio­nu dro­bio­we­go 1 cebu­la 100 ml. śmie­ta­ny 36% 3 szt. goź­dzi­ków 1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu pieprz i sól miód 1 łyż­ka mąki 1 łyż­ka masła pest­ki dyni woda Umy­tą dynię prze­krój…

Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

Jesien­ne cur­ry z dyni i kieł­ków faso­li Mung (veg)1 łyż­ka ole­ju (naj­le­piej seza­mo­wy lub ara­chi­do­wy) 1 nie­du­ża cebu­la pokro­jo­na na pla­ster­ki 4 łyż­ki czer­wo­nej pasty cur­ry 1 pusz­ka (400 ml) mlecz­ka koko­so­we­go 1 łyżecz­ka sosu ryb­ne­go 2 łyż­ki brą­zo­we­go cukru1/2 szklan­ki…

Sałatka z ogórkiem, jabłkiem i kiełkami fasoli Mung

Sałatka z ogórkiem, jabłkiem i kiełkami fasoli Mung

Sałat­ka z ogór­kiem, jabł­kiem i kieł­ka­mi faso­li Mung 1 pusz­ka faso­li pin­to lub bia­łej 1 nie­du­ży ogó­rek 1 duże i twar­de jabł­ko 1 pęczek szczy­pior­ku 1 opa­ko­wa­nie faso­li mung Uni­flo­ra 1 łyżecz­ka łagod­nej musz­tar­dy sól i pie­prz­Fa­sol­kę odsą­czyć, zale­wę odsta­wić. Ogór­ka i…

Kasza jęczmienna z kiełkami fasoli Mung

Kasza jęczmienna z kiełkami fasoli Mung

Kasza jęcz­mien­na z kieł­ka­mi faso­li Mung200 g kaszy jęcz­mien­nej (2 worecz­ki) garść kieł­ków faso­li mung 2 ząb­ki czosn­ku posie­ka­ne 1 duża czer­wo­na cebu­la pokro­jo­na w kost­kę pęczek szczy­pior­ku posie­ka­ny 100 g świe­żych liści szpi­na­ku sól hima­laj­ska świe­żo mie­lo­ny pieprz 1…

Sałatka orientalna z kiełkami fasoli Mung

Sałatka orientalna z kiełkami fasoli Mung

Sałat­ka orien­tal­na z kieł­ka­mi faso­li Mung­Sa­łat­ka 2 łyż­ki sto­ło­we nasion seza­mu lek­ko pod­pra­żo­nych na patelni1 mar­chew­ka obra­na, pocię­ta na „zapałkę”150 g kieł­ków faso­li mung Uniflora3 cebul­ki dym­ki pocię­te ukośnie1/2 małej kapu­sty, dokład­nie poszat­ko­wa­nej Dres­sing 1…

Skip to content