Letnia sałatka z truskawkami
i kiełkami słonecznika

4–6 porcji

30 minut

łatwe

Sałatka

opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka
2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej
kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek
gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych
1 świe­ży ogó­rek

Dressing

1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go
sok z połów­ki cytry­ny
1 łyżecz­ka ciem­ne­go płyn­ne­go mio­du
3 łyż­ki oli­wy z oli­wek
szczyp­ta soli i pie­przu do sma­ku

Komo­sę prze­płucz i zalej świe­żą wodą. Dopraw do sma­ku solą i pie­przem, następ­nie gotuj przez 15 minut pod przy­kry­ciem, aż komo­sa wchło­nie cały płyn. Wyłóż do miski.

Tru­skaw­ki i pomi­dor­ki kok­taj­lo­we obmyć, usu­nąć szy­puł­ki i pokro­ić na ćwiart­ki. Ogór­ka umyć. Moż­na go obrać lub zosta­wić skór­kę. Pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Kieł­ki wyjąć

z opa­ko­wa­nia i prze­ło­żyć do miski. Dodać resz­tę  skład­ni­ków, ukła­da­jąc wokół kieł­ków. Skład­ni­ki na dres­sing, oprócz oli­wy, wymie­szać dokład­nie ze sobą. Na koniec, cały czas mie­sza­jąc, stop­nio­wo dole­wać oli­wę.

Sałat­kę polać dres­sin­giem tuż przed poda­niem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Chińska sałatka z kiełkami fasoli mung

Chińska sałatka z kiełkami fasoli mung

Chiń­ska sałat­ka z kieł­ka­mi faso­li mung  1 łyżecz­ka octu ryżo­we­go 1 łyż­ka ole­ju seza­mo­we­go 3 łyż­ki sosu sojo­we­go  2 cm korze­nia świe­że­go imbi­ru szczyp­ta ostrej papry­ki, mie­lo­nej kolen­dry 1 pierś z kur­cza­ka bez skó­ry, upie­czo­na lub ugo­to­wa­na 1 duża mar­chew­ka garść…

Makaron chow mein z plastrami wołowiny

Makaron chow mein z plastrami wołowiny

Maka­ron chow mein z pla­stra­mi woło­wi­ny  120 g maka­ro­nu chow mein 250 g woło­wi­ny 1 mar­chew pół czer­wo­nej papry­ki 2 cebu­le 2 łyż­ki kieł­ków faso­li mung pół ząb­ku czosn­ku 2 łyż­ki sosu sojo­we­go olej roślin­ny do sma­że­nia Na sam począ­tek powin­ni­śmy przy­go­to­wać nasz maka­ron,…

Hit Instagrama: Azjatycka zupa w słoiku

Hit Instagrama: Azjatycka zupa w słoiku

Hit Insta­gra­ma: Azja­tyc­ka zupa w sło­iku­Skład­ni­ki sos:1 papry­ka jalapeno1 papry­ka chil­li­pół czer­wo­nej papryki3 ząb­ki czosnku3 łyż­ki sosu sojo­we­go­Ćwierć limon­ki Skład­ni­ki zupa:jajkomakaron1 cm imbi­ru­pół mar­chew­ki­ma­ła garść szpi­na­ku­kil­ka pie­cza­rek­ćwierć kapu­sty pak…

Tradycyjna Shakshuka

Tradycyjna Shakshuka

Tra­dy­cyj­na Shakshuka2 łyż­ki oli­wy z oliwek,1 duża cebula,1 duża czer­wo­na papryka,pół łyżecz­ki drob­nej soli morskiej,3 ząb­ki czosnku,2 łyż­ki kon­cen­tra­tu pomidorowego,świeża kolen­dra lub pietruszka,1 łyżecz­ka kmin­ku mielonego,pół łyżecz­ki wędzo­nej papryki,2 pusz­ki…

Najlepszy burger jaki kiedykolwiek jadłeś!

Najlepszy burger jaki kiedykolwiek jadłeś!

Naj­lep­szy bur­ger jaki kie­dy­kol­wiek jadłeś!1 pusz­ka ciecierzycy,1 pusz­ka kukurydzy,garść świe­żej kolendry,pół łyżecz­ki słod­kiej papryki,pół łyżecz­ki ostrej papryki,pół łyżecz­ki mie­lo­ne­go kminku,pół cytryny,3 czu­ba­te łyż­ki sto­ło­we mąki,olej rzepakowy,sól oraz pieprz,4…

Skip to content