Letnia sałatka z truskawkami
i kiełkami słonecznika

4–6 porcji

30 minut

łatwe

Sałatka

opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka
2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej
kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek
gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych
1 świe­ży ogó­rek

Dressing

1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go
sok z połów­ki cytry­ny
1 łyżecz­ka ciem­ne­go płyn­ne­go mio­du
3 łyż­ki oli­wy z oli­wek
szczyp­ta soli i pie­przu do sma­ku

Komo­sę prze­płucz i zalej świe­żą wodą. Dopraw do sma­ku solą i pie­przem, następ­nie gotuj przez 15 minut pod przy­kry­ciem, aż komo­sa wchło­nie cały płyn. Wyłóż do miski.

Tru­skaw­ki i pomi­dor­ki kok­taj­lo­we obmyć, usu­nąć szy­puł­ki i pokro­ić na ćwiart­ki. Ogór­ka umyć. Moż­na go obrać lub zosta­wić skór­kę. Pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Kieł­ki wyjąć

z opa­ko­wa­nia i prze­ło­żyć do miski. Dodać resz­tę  skład­ni­ków, ukła­da­jąc wokół kieł­ków. Skład­ni­ki na dres­sing, oprócz oli­wy, wymie­szać dokład­nie ze sobą. Na koniec, cały czas mie­sza­jąc, stop­nio­wo dole­wać oli­wę.

Sałat­kę polać dres­sin­giem tuż przed poda­niem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Kur­czak Kung Pao1 łyż­ka pie­przu syczuańskiego2 łyż­ki mąki kukurydzianej4 udka z kur­cza­ka­olej z orzesz­ków ziem­nych lub olej roślinny4 ząb­ki czosnku5 cm kawa­łek imbiru2 dymki6 suszo­nych czer­wo­nych papry­czek chilli2 łyż­ki sosu sojo­we­go½ łyż­ki octu ryżowego1 czu­ba­ta łyż­ka…

Słodko-kwaśny kurczak

Słodko-kwaśny kurczak

Słod­ko-kwa­śny kurczak4 udka z kur­cza­ka z kością1 przy­pra­wa “Pięć smaków“olej1 świe­że czer­wo­ne chilli3 cm kawa­łek imbiru1 pęczek dymki4 ząb­ki czosnku2 łyż­ki płyn­ne­go miodu6 doj­rza­łych śliwek8 łyżek octu ryżowego2 łyż­ki sosu sojo­we­go­olej sezamowy300 g maka­ro­nu…

Kurczak w marynacie po chińsku

Kurczak w marynacie po chińsku

Kur­czak w mary­na­cie po chiń­sku½ łyżecz­ki gra­nu­lo­wa­ne­go czosnku2 łyżecz­ki ole­ju sezamowego1 łyżecz­ka mirin1 łyż­ka ciem­ne­go sosu sojowego1 łyż­ka płyn­ne­go mio­dusz­czyp­ta suszo­nych płat­ków czer­wo­ne­go chili4 udka z kur­cza­ka bez kości, bez skó­ry, przepołowione4 cebu­le dym­ki,…

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowo­jor­ska kanap­ka z pastra­mi, kiszo­ną kapu­stą i korniszonami.2 duże krom­ki chle­ba żyt­nie­go gru­bo­ści 1 cmmajonez3 czu­ba­te łyż­ki kiszo­nej kapusty1 świe­że czer­wo­ne chil­li, pozba­wio­ne nasion i drob­no pokrojone3 pla­stry pastra­mi­kil­ka korniszonów60 g sera…

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Bur­ri­to z ryżem i gril­lo­wa­nym indykiem1 czer­wo­na papryka2 łody­gi selera1 świe­że czer­wo­ne chilli6 dymek2 ząb­ki czosnku1 pęczek świe­żej kolen­dry­oli­wa­sól mor­ska­świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz1 opa­ko­wa­nie ugo­to­wa­ne­go ryżu1 cytry­na, skór­ka i sok250 g goto­wa­ne­go indyka3…

Skip to content