Sałatka z gruszką

2 porcje

30 minut

łatwe

2 grusz­ki, świe­że lub w occie
8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­cej
opa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju
ser camem­bert
garść orze­chów wło­skich
garść kieł­ków rzodkiewki

Skład­ni­ki sos:
4 łyż­ki oli­wy
4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon
1 łyż­ka mio­du
sok z poło­wy cytry­ny
sól i pieprz

Zacznij­my od sosu, któ­ry zapew­ne zna­cie już z naszych poprzed­nich prze­pi­sów. Jest on jed­nak tak smacz­ny, że musi poja­wić się i tutaj. Do misecz­ki dodaj oli­wę, musz­tar­dę, miód oraz sok z poło­wy cytry­ny. Dokład­nie wymie­szaj, aby skład­ni­ki ład­nie się połą­czy­ły. Dopraw solą oraz pieprzem.

Czas na przy­go­to­wa­nie sałat­ki. Na dużym tale­rzu wyłóż spo­rą ilość sała­ty. Użyj takiej, jakiej lubisz: rosz­pon­ka, ruko­la? My uży­li­śmy mik­su róż­nych sałat, bo wyglą­da­ją ape­tycz­nie na tale­rzu, a oto nam cho­dzi! Głów­nym skład­ni­kiem sałat­ki jest grusz­ka. Możesz użyć świe­żej pokro­jo­nej w cien­kie pla­ster­ki lub jeśli masz w swo­jej domo­wej spi­żar­ni grusz­ki w zale­wie octo­wej, to cudow­nie spraw­dzą się w tym prze­pi­sie. Dodaj pokro­jo­ny w kawał­ki ser camem­bert oraz pod­pie­czo­ne na suchej patel­ni orze­chy wło­skie. Na koniec dodaj porwa­ne pla­ster­ki szyn­ki doj­rze­wa­ją­cej. Świet­nym wykoń­cze­niem sałat­ki będzie doda­nie kieł­ków rzod­kiew­ki, któ­re doda­dzą miłe­go ostre­go kontrastu.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content