Wietnamska Zupa Pho z kiełkami fasoli Mung

4 porcje

7 godzin

łatwe

BULION:
600 g woło­wi­ny z kością (naj­lep­szy jest ogon woło­wy, lub np. szpon­der)
3 łyżecz­ki soli
1 łyżecz­ka cukru trzci­no­we­go
pół głów­ki czosn­ku (nie­obra­nej)
2 cebu­le
50 g korze­nia imbi­ru
5 małych podłuż­nych cebu­lek dymek
2 goź­dzi­ki
2 any­że gwiazd­ko­we
5 cm kory cyna­mo­nu
łyżecz­ka pie­przu czar­ne­go ziarnistego

DODATKI:
ugo­to­wa­ny maka­ron ryżo­wy
pokro­jo­ne w paski mię­so z goto­wa­nia
list­ki świe­żej kolen­dry, dym­ka
żółt­ko jaj­ka
limon­ka
sosy ryb­ny, sojo­wy, sam­ba­la
mary­no­wa­ne pla­ster­ki czosn­ku
ugo­to­wa­ny maka­ron ryżo­wy
kieł­ki faso­li Mung Uniflora

Woło­wi­nę z kością włóż do garn­ka z zim­ną wodą, dopro­wadź do wrze­nia, dodaj sól i łyżecz­kę cukru, gotuj kolej­ne 5 minut. Wodę wylej i zastąp ją świeżą. 

Teraz czas na przy­go­to­wa­nie przy­praw, któ­re nada­dzą zupie orien­tal­ne­go cha­rak­te­ru: goź­dzi­ki, anyż, cyna­mon i pieprz pod­praż na patel­ni aż uwol­nią swój zapach. Aby były jesz­cze bar­dziej aro­ma­tycz­ne war­to wcze­śniej roz­gnieść je w moździerzu. 

Następ­nie włóż je do gazy, zwiąż i dodaj do wywa­ru. Cebu­lę, czo­snek i imbir opal na pal­ni­ku kuchen­nym (ewen­tu­al­nie na suchej patel­ni lub w pie­kar­ni­ku), kie­dy skór­ka będzie lek­ko opa­lo­na, dodaj je do wywa­ru. Teraz cze­kaj, ale na tę zupę napraw­dę warto!

Pozo­staw zupę na 6 godzin na malut­kim ogniu. Po upły­wie tego cza­su bulion prze­cedź przez sit­ko do czy­ste­go garn­ka. Mię­so pokrój w cien­kie pla­stry, podaj je z inny­mi dodat­ka­mi: maka­ro­nem ryżo­wym, list­ka­mi świe­żej kolen­dry lub dym­ki. Jeśli lubisz ostre sma­ki, war­to skro­pić zupę indo­ne­zyj­skim sosem — sambalą.

Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content