Tadżin z kurczaka z kiełkami i fetą 

5 porcji

1 godzina

średnie

2 łyż­ki ole­ju koko­so­we­go
1 duża czer­wo­na cebu­la, pokro­jo­na w piór­ka
1 czer­wo­na papry­ka, drob­no pokro­jo­na
3 ząb­ki czosn­ku, drob­no posie­ka­ne
10 file­tów ud kur­cza­ka (bez kości i bez skó­ry)
pół łyżecz­ki mie­lo­ne­go cyna­mo­nu
pół łyżecz­ki mie­lo­nej kur­ku­my
pół łyżecz­ki wędzo­nej papry­ki
1 łyż­ka prze­cie­ru pomi­do­ro­we­go
250 ml wywa­ru z kur­cza­ka
6 suszo­nych more­li pokro­jo­nych na pół
200 g cie­cie­rzy­cy z pusz­ki, odsą­czo­nej i spłu­ka­nej
pół łyżecz­ki nasion kmin­ku
50 g fety
mały pęczek kolen­dry, gru­bo posie­ka­ny
garść kieł­ków pora
sól i pieprz

Na śred­nim ogniu roz­grze­wa­my w garn­ku 1 łyż­kę ole­ju koko­so­we­go. Po sto­pie­niu i roz­grza­niu dodaj cebu­lę, sól, pieprz i czo­snek. Smaż, mie­sza­jąc regu­lar­nie, przez 3–4 minu­ty lub do momen­tu, aż cebu­la zmięk­nie. Zwiększ ogień do mak­si­mum i dodaj udka z kur­cza­ka. Smaż wszyst­ko razem przez oko­ło 3 minu­ty, od cza­su do cza­su mieszając. 

Dodaj przy­pra­wy: cyna­mon, kur­ku­mę, wędzo­ną papry­kę oraz prze­cier pomi­do­ro­wy i smaż sta­le, mie­sza­jąc przez 1–2 minu­ty. Wlej wywar i dopro­wadź do wrze­nia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Następ­nie dodaj suszo­ne more­le oraz cie­cie­rzy­cę i kon­ty­nu­uj goto­wa­nie na wol­nym ogniu przez kolej­ne 10 minut.Pod­czas gdy tadżin się gotu­je, pod­grzej na patel­ni kolej­ną łyż­kę ole­ju koko­so­we­go, dodaj kmi­nek i pod­smaż przez kil­ka sekund, a następ­nie dodaj posie­ka­ną papry­kę i smaż sta­le mie­sza­jąc przez 5 minut. 

Całość dodaj do garn­ka, pogo­tuj jesz­cze chwi­lę, by skład­ni­ki połą­czy­ły się. Poda­waj tadżin na dużej misce. Danie wykończ kieł­ka­mi pora, fetą oraz kolendrą. 

Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content