Orientalna zupa kukurydziana

4 porcje

40min

łatwe

1 pusz­ka kuku­ry­dzy
2 mar­chew­ki
1 ziem­niak
2 łyż­ki masła
1 cm świe­żo star­te­go imbi­ru
2 ząb­ki drob­no star­te­go czosn­ku
1 łyżecz­ka kur­ku­my w prosz­ku
1/2 łyżecz­ki ostrej papry­ki w prosz­ku
500 ml bulio­nu warzyw­ne­go  
1 pusz­ka (400 ml) mle­ka koko­so­we­go
1,5 łyż­ki pasty curry

Dodat­ki:
Kieł­ki lucer­ny
Chip­sy z buraka

W garn­ku pod­grzej masło i dodaj star­ty imbir, czo­snek i pastę cur­ry. Całość pod­smaż chwi­lę, aż zacznie ład­nie pach­nieć. Obra­ne, umy­te i pokro­jo­ne w kost­kę: mar­chew, ziem­nia­ki dodaj do garn­ka, smaż do lek­kie­go zarumienienia. 

Następ­nie dodaj odsą­czo­ną z wody kuku­ry­dzę (nie wyle­waj jej, przy­da się w kolej­nym eta­pie) i smaż oko­ło 2 minuty. 

Teraz czas na przy­pra­wy, dodaj kur­ku­mę, ostrą papry­kę w prosz­ku i wymie­szaj. Zalej warzy­wa bulio­nem oraz wodą z kuku­ry­dzy, gotuj tak dłu­go, aż warzy­wa będą mięk­kie. Na sam koniec dodaj mlecz­ko koko­so­we i dopraw solą. Pozo­sta­je tyl­ko zblen­do­wać zupę i zago­to­wać ją jesz­cze raz. Jako dodat­ki pro­po­nu­je­my coś chru­pią­ce­go np. kieł­ki lucer­ny, któ­re będą miłym, deli­kat­nym kon­tra­stem dla tej wyra­zi­stej orien­tal­nej zupy lub np. chip­sy z buraka.

Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content