Chińska sałatka z kiełkami fasoli mung 

1 porcja

30 minut

łatwe

  • 1 łyżecz­ka octu ryżowego
  • 1 łyż­ka ole­ju sezamowego
  • 3 łyż­ki sosu sojowego 
  • 2 cm korze­nia świe­że­go imbiru
  • szczyp­ta ostrej papry­ki, mie­lo­nej kolendry
  • 1 pierś z kur­cza­ka bez skó­ry, upie­czo­na lub ugotowana
  • 1 duża marchewka
  • garść kieł­ków faso­li mung 
  • garść pra­żo­nych nie­so­lo­nych orze­chów ziemnych 
  • 1 cebul­ka dymka 
  • garść świe­żej kolendry
  • szczy­pio­rek

Zacznij od przy­go­to­wa­nia sosu: do miski wlej olej seza­mo­wy, ocet, sos sojo­wy, suszo­ne przy­pra­wy i star­ty na tar­ce o drob­nych oczkach imbir. Całość wymie­szaj i odstaw by sos nabrał mocy. Mar­chew­kę, przy pomo­cy obie­racz­ki do julien­ne pokrój w dłu­gie, cien­kie paski. Jeśli nie masz tego typu obie­racz­ki wystar­czy, że pokro­isz mar­chew­kę w cien­kie zapał­ki. Prze­łóż do garn­ka, dodaj odro­bi­nę wody i gotuj pod przy­kry­ciem, aż mar­chew­ka zmięk­nie, ale nadal będzie jędr­na. Kie­dy już będzie goto­wa, odstaw do przestudzenia. 

Pierś z kur­cza­ka pokrój na mniej­sze kawał­ki. Cebu­lę dym­kę pokrój w piór­ka. Do miski prze­łóż prze­stu­dzo­ną mar­chew­kę, kur­cza­ka, orze­chy, dym­kę oraz kieł­ki i wymie­szaj. Zalej sałat­kę wcze­śniej przy­go­to­wa­nym sosem, wymie­szaj i zaja­daj! Pro­ste? Jeste­śmy pew­ni, że tak! Jeste­śmy rów­nież pew­ni tego, że ten prze­pis przy­pad­nie Wam do gustu. 

Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content