Chińska sałatka z kiełkami fasoli mung 

1 porcja

30 minut

łatwe

  • 1 łyżecz­ka octu ryżowego
  • 1 łyż­ka ole­ju sezamowego
  • 3 łyż­ki sosu sojowego 
  • 2 cm korze­nia świe­że­go imbiru
  • szczyp­ta ostrej papry­ki, mie­lo­nej kolendry
  • 1 pierś z kur­cza­ka bez skó­ry, upie­czo­na lub ugotowana
  • 1 duża marchewka
  • garść kieł­ków faso­li mung 
  • garść pra­żo­nych nie­so­lo­nych orze­chów ziemnych 
  • 1 cebul­ka dymka 
  • garść świe­żej kolendry
  • szczy­pio­rek

Zacznij od przy­go­to­wa­nia sosu: do miski wlej olej seza­mo­wy, ocet, sos sojo­wy, suszo­ne przy­pra­wy i star­ty na tar­ce o drob­nych oczkach imbir. Całość wymie­szaj i odstaw by sos nabrał mocy. Mar­chew­kę, przy pomo­cy obie­racz­ki do julien­ne pokrój w dłu­gie, cien­kie paski. Jeśli nie masz tego typu obie­racz­ki wystar­czy, że pokro­isz mar­chew­kę w cien­kie zapał­ki. Prze­łóż do garn­ka, dodaj odro­bi­nę wody i gotuj pod przy­kry­ciem, aż mar­chew­ka zmięk­nie, ale nadal będzie jędr­na. Kie­dy już będzie goto­wa, odstaw do przestudzenia. 

Pierś z kur­cza­ka pokrój na mniej­sze kawał­ki. Cebu­lę dym­kę pokrój w piór­ka. Do miski prze­łóż prze­stu­dzo­ną mar­chew­kę, kur­cza­ka, orze­chy, dym­kę oraz kieł­ki i wymie­szaj. Zalej sałat­kę wcze­śniej przy­go­to­wa­nym sosem, wymie­szaj i zaja­daj! Pro­ste? Jeste­śmy pew­ni, że tak! Jeste­śmy rów­nież pew­ni tego, że ten prze­pis przy­pad­nie Wam do gustu. 

Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content