Zielona fasolka z ziołami i jajkami

4 porcje

25 minut

łatwe

500 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 
1 łagod­na bia­ła cebu­la, pokro­jo­na w pla­ster­ki, 
2 łyż­ki posie­ka­ne­go koper­ku, 
2 łyż­ki posie­ka­nej natki pie­trusz­ki, 
2 łyż­ki posie­ka­nej świe­żej kolen­dry, 
2 jaj­ka,  
sól mor­ska i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz,
spo­ra garść kieł­ków bro­ku­łu,

Urwij z fasol­ki ogon­ki i pokrój ją uko­śnie, a następ­nie włóż do ron­dla. Daj łyż­kę wody i ułóż na wierz­chu pla­ster­ki cebu­li i posyp dużą ilo­ścią soli i pie­przu. Przy­kryj ron­del pokry­wą i duś danie przez oko­ło 10 minut na małym ogniu.

Wymie­szaj zio­ła z jaj­ka­mi i dopraw do sma­ku solą i pie­przem. Dodaj do ron­dla i sta­ran­nie wymie­szaj. Zwiększ nie­co ogień i duś przez 5 minut, aż jaj­ka się zetną. Danie poda­waj na cie­pło lub na zim­no.

Świet­nym pomy­słem jest doda­nie na koniec spo­rej ilo­ści kieł­ków bro­ku­łu. Doda­ją temu łagod­ne­mu daniu wię­cej cha­rak­te­ru.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content