Zielona fasolka z ziołami i jajkami

4 porcje

25 minut

łatwe

500 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 
1 łagod­na bia­ła cebu­la, pokro­jo­na w pla­ster­ki, 
2 łyż­ki posie­ka­ne­go koper­ku, 
2 łyż­ki posie­ka­nej natki pie­trusz­ki, 
2 łyż­ki posie­ka­nej świe­żej kolen­dry, 
2 jaj­ka,  
sól mor­ska i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz,
spo­ra garść kieł­ków brokułu,

Urwij z fasol­ki ogon­ki i pokrój ją uko­śnie, a następ­nie włóż do ron­dla. Daj łyż­kę wody i ułóż na wierz­chu pla­ster­ki cebu­li i posyp dużą ilo­ścią soli i pie­przu. Przy­kryj ron­del pokry­wą i duś danie przez oko­ło 10 minut na małym ogniu. 

Wymie­szaj zio­ła z jaj­ka­mi i dopraw do sma­ku solą i pie­przem. Dodaj do ron­dla i sta­ran­nie wymie­szaj. Zwiększ nie­co ogień i duś przez 5 minut, aż jaj­ka się zetną. Danie poda­waj na cie­pło lub na zimno. 

Świet­nym pomy­słem jest doda­nie na koniec spo­rej ilo­ści kieł­ków bro­ku­łu. Doda­ją temu łagod­ne­mu daniu wię­cej charakteru.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content