Zupa Caprese

4 porcje

40 minut

ŁATWY

1 głów­ka czosn­ku
1 kg doj­rza­łych pomi­do­rów
oli­wa 
4 suszo­ne pomi­do­ry 
1 łyż­ka brą­zo­we­go cukru
garść liści bazy­lii 
1½ łyż­ki czer­wo­ne­go octu win­ne­go
4 krom­ki chle­ba na zakwa­sie
2 x 125 g kulek moz­za­rel­li
garść kieł­ków sło­necz­ni­ka
sól i pieprz

Roz­grzej pie­kar­nik do 200ºC. Prze­krój czo­snek na pół i umieść w dużej bryt­fan­nie wraz z pomi­do­ra­mi. Dopraw solą, pie­przem oraz polej spo­rą ilo­ścią oli­wy i piecz w pie­kar­ni­ku przez 25 minut lub do momen­tu, aż pomi­do­ry pęk­ną. Po upie­cze­niu zostaw je do osty­gnię­cia.

Wyci­śnij pie­czo­ny czo­snek ze skór­ki i włóż do blen­de­ra z pie­czo­ny­mi i suszo­ny­mi pomi­do­ra­mi. Dopraw cukrem, bazy­lią, octem i 1 łyż­ką oli­wy. Blen­duj całość do gład­ko­ści, a następ­nie odłóż na bok, aby osią­gnę­ło tem­pe­ra­tu­rę poko­jo­wą. Roz­grzej na patel­ni nie­co oli­wy i usmaż z obu stron krom­ki chle­ba.Poda­waj zupę w tem­pe­ra­tu­rze poko­jo­wej z poło­wą roz­dar­tej kul­ki moz­za­rel­li pośrod­ku tale­rza. Zwieńcz całość kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka, świe­żym czar­nym pie­przem i mżaw­ką oli­wy, z chle­bem na boku do maczania.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content