Roladki z jajkiem, awokado i kiełkami

4 porcje

30min

łatwe

3 tor­til­le pszen­ne
5 jajek
2 awo­ka­do
2 łyżecz­ki soku z cytry­ny
1 łyż­ka majo­ne­zu
1/2 szklan­ki drob­no star­te­go sera żół­te­go
duża garść kieł­ków, wybierz te, któ­re lubisz

Zacznij od przy­go­to­wa­nia pasty jajecz­nej z awo­ka­do. Jaj­ka ugo­tuj na twar­do, pokrój w drob­ną kostecz­kę, wrzuć do miski. Następ­nie prze­krój awo­ka­do na pół, wyj­mij pest­kę, a miąższ wyj­mij łyż­ką i dodaj do miski z jaj­kiem. Aby awo­ka­do nie zczer­nia­ło skrop je cytry­ną.

Czas na dopra­wie­nie… dodaj majo­nez, star­ty żół­ty ser, dopraw solą oraz pie­przem. Wymie­szaj wszyst­ko, aby skład­ni­ki połą­czy się.

Otrzy­ma­ną pastę roz­sma­ruj na tor­til­lach, mniej wię­cej do ich poło­wy. Aby rolad­ki nabra­ły tro­chę ostro­ści i chrup­ko­ści doda­li­śmy do naszych kieł­ki. Wybierz te, któ­re lubisz naj­bar­dziej — prze­cież wszyst­kie świet­nie sma­ku­ją! Zwiń rolad­ki, następ­nie pokrój na ok. 3 cm kawał­ki, uło­żyć na pół­mi­sku, ude­ko­ruj kieł­ka­mi i smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content