Lekka sałatka w azjatyckim stylu

2 porcje

30 minut

łatwe

  • 2 gar­ści róż­ne­go rodza­ju sałat,
    garść kieł­ków sło­necz­ni­ka i bro­ku­łu,
    ok 250 g polę­dwi­cy woło­wej,
    olej do sma­że­nia,
    3 ząb­ki czosn­ku,
    4 łyż­ki sosu sojo­we­go,
    list­ki kolen­dry,
    świe­żo mie­lo­ny pieprz,
  • Sos:
    sok z 1 limon­ki,
    pół łyżecz­ki wasa­bi,
    sól, cukier,
    4 łyż­ki ole­ju z pestek winogron,

Zacznij od przy­go­to­wa­nia sosu, któ­ry spra­wi, że sałat­ka będzie mia­ła praw­dzi­wy azja­tyc­ki cha­rak­ter. Do misecz­ki wyci­śnij sok z limon­ki, dodaj szczyp­tę soli, cukru i mie­szaj, aż skład­ni­ki się roz­pusz­czą. Dodaj wasa­bi oraz olej z pestek wino­gron i połącz wszyst­ko razem. 

Sos w sma­ku ma być ostro kwa­śny, jeśli bra­ku­je któ­re­goś z tych sma­ków, dodaj wasa­bi dla ostro­ści lub soku z limon­ki dla kwasowości. 

Na patel­ni roz­grzej olej i wrzuć pokro­jo­ny w pla­ster­ki czo­snek. Dodaj pokro­jo­ne w pla­stry kawał­ki polę­dwi­cy. Ten rodzaj mię­sa nie wyma­ga dłu­gie­go sma­że­nia, dla­te­go wystar­czy jej kil­ka chwil na patel­ni. W cza­sie sma­że­nia wlej sos sojo­wy, aby nasiąk­nę­ło jego smakiem. 

Odstaw mię­so na chwi­lę by odpo­czę­ło, a w tym cza­sie wyłóż na tale­rzu sała­ty, kieł­ki oraz kolen­drę. Polę­dwi­cę pokrój w cien­kie pla­stry w poprzek włó­kien. Całość dopraw wcze­śniej przy­go­to­wa­nym sosem oraz świe­żo mie­lo­nym pieprzem. 

Lek­kie, wyra­zi­ste i super smacz­ne danie gotowe!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content