Omlet z kiełkami i pesto

1 porcja

15 minut

łatwe

2–3 duże jaj­ka
sól
świe­żo zmie­lo­ny pieprz
1 łyż­ka masła lub oli­wy
2 łyż­ki pesto
garść kieł­ków bro­ku­łów lub sło­necz­ni­ka
1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go sera

W misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pie­przem.

Nagrzej na śred­nim ogniu patel­nię o śred­ni­cy ok. 20 cm. Pod­grzej na niej masło lub oli­wę. Prze­chy­la­jąc patel­nię, pokryj całe dno tłusz­czem. Kie­dy patel­nia jest dobrze nagrza­na, wylej na nią jaj­ka. Roz­pro­wadź je rów­no po patel­ni pochy­la­jąc ją dooko­ła. Sma­żąc, co jakiś czas prze­chy­laj patel­nię na boki i pod­noś łopat­ką boki omle­tu aby płyn­na masa spły­wa­ła na dno patel­ni. Kie­dy jaj­ka zaczy­na­ją się ści­nać, po oko­ło 2 minu­tach, potrzą­śnij patel­nią, żeby roz­pro­wa­dzić płyn­ne jaj­ka. Omlet powi­nien być dobrze usma­żo­ny od spodu a na wierz­chu masa powin­na pozo­stać tyl­ko lek­ko ścię­ta.

Na poło­wę omle­tu nałóż pesto, posyp serem i kieł­ka­mi. Złóż omlet na pół, wyłóż na pod­grza­ny talerz i od razu poda­waj.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) pod­piecz…

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wege­ta­riań­ski ramen z bro­ku­ła­mi i kieł­ka­mi mung2 jaj­ka 1 litr bulio­nu warzyw­ne­go szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie) 1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie) sos sojo­wy 1 bro­kuł 1 mała kapu­sta pekiń­ska 1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw…

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecz­ni­cą, pomi­dor­ka­mi cher­ry i kieł­ka­mi rzod­kiew­ki 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go 3 łyż­ki masła 2 ząb­ki czosn­ku 6 dużych jajek 50 ml śmie­tan­ki 30% 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera) sól pieprz 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecz­ni­cy)…

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dynio­wa z dodat­kiem świe­żej kolen­dry­dy­nia (ok. 600 g.)pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry kost­ka bulio­nu drobiowego1 cebula100 ml. śmie­ta­ny 36%3 szt. goździków1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu­pieprz i sólmiód1 łyż­ka mąki1 łyż­ka masła­pest­ki dyni­wo­daU­my­tą dynię prze­krój na czte­ry…

Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

Jesien­ne cur­ry z dyni i kieł­ków faso­li Mung1 łyż­ka ole­ju (naj­le­piej seza­mo­wy lub ara­chi­do­wy) 1 nie­du­ża cebu­la pokro­jo­na na pla­ster­ki 4 łyż­ki czer­wo­nej pasty cur­ry 1 pusz­ka (400 ml) mlecz­ka koko­so­we­go 1 łyżecz­ka sosu ryb­ne­go 2 łyż­ki brą­zo­we­go cukru1/2 szklan­ki wody500g…

Skip to content