Omlet z kiełkami i pesto

1 porcja

15 minut

łatwe

2–3 duże jaj­ka
sól
świe­żo zmie­lo­ny pieprz
1 łyż­ka masła lub oli­wy
2 łyż­ki pesto
garść kieł­ków bro­ku­łów lub sło­necz­ni­ka
1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go sera

W misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pieprzem.

Nagrzej na śred­nim ogniu patel­nię o śred­ni­cy ok. 20 cm. Pod­grzej na niej masło lub oli­wę. Prze­chy­la­jąc patel­nię, pokryj całe dno tłusz­czem. Kie­dy patel­nia jest dobrze nagrza­na, wylej na nią jaj­ka. Roz­pro­wadź je rów­no po patel­ni pochy­la­jąc ją dooko­ła. Sma­żąc, co jakiś czas prze­chy­laj patel­nię na boki i pod­noś łopat­ką boki omle­tu aby płyn­na masa spły­wa­ła na dno patel­ni. Kie­dy jaj­ka zaczy­na­ją się ści­nać, po oko­ło 2 minu­tach, potrzą­śnij patel­nią, żeby roz­pro­wa­dzić płyn­ne jaj­ka. Omlet powi­nien być dobrze usma­żo­ny od spodu a na wierz­chu masa powin­na pozo­stać tyl­ko lek­ko ścięta.

Na poło­wę omle­tu nałóż pesto, posyp serem i kieł­ka­mi. Złóż omlet na pół, wyłóż na pod­grza­ny talerz i od razu podawaj.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content