Pieczone pomidory z ziołami i serem

4 porcji

40 minut

średni

4 duże pomi­do­ry
200 g twa­ro­gu lub sera feta
2 łyż­ki posie­ka­ne­go koper­ku
1 łyż­ka posie­ka­nej natki pie­trusz­ki
1 łyżecz­ka ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go
sól mor­ska i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz
garść kieł­ków rzod­kiew­ki

Roz­pocz­nij przy­go­to­wa­nie dania od roz­grza­nia pie­kar­ni­ka do tem­pe­ra­tu­ry 180°C.

Odkrój z pomi­do­rów czub­ki. Wydrąż każ­de­go pomi­do­ra, usu­wa­jąc gniaz­da nasien­ne, ale miąższ pozo­staw nie­na­ru­szo­ny. Wymie­szaj ser z zio­ła­mi, solą i pie­przem. Nadziej far­szem pomi­do­ry. Bla­chę do pie­cze­nia lek­ko nasma­ruj ole­jem i ułóż na niej pomi­do­ry.

Piecz 30–35 minut, aż zmięk­ną, a ser przy­ru­mie­ni się na zło­ci­sty kolor. Poda­waj z kieł­ka­mi rzod­kiew­ki. Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content