Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry i kiełkami rzodkiewki

4 porcje

15 minut

łatwe

  • 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tostowego

  • 3 łyż­ki masła

  • 2 ząb­ki czosnku

  • 6 dużych jajek

  • 50 ml śmie­tan­ki 30%

  • 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera)

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecznicy)

  • 200 g pomi­dor­ków cherry

  • garść kieł­ków rzod­kiew­ki Uniflora

Przy­go­tuj maseł­ko czosn­ko­we do grza­nek: wymie­szaj masło z prze­tar­tym przez pra­skę czosn­kiem. Pokrój pomi­dor­ki na ćwiart­ki. Wymie­szaj w misce jaj­ka ze śmietanką. 

Dodaj ser, dopraw solą i pie­przem. Roz­puść masło do sma­że­nia na patel­ni. Wlej jaj­ka z serem, usmaż jajecz­ni­cę. Roz­grzej pie­kar­nik do 180ºC. Posma­ruj chleb tosto­wy maseł­kiem czosn­ko­wym i pod­piecz w pie­kar­ni­ku aż będzie zło­to-brą­zo­wy (ok. 5 minut). 

Nałóż jajecz­ni­cę na tosty, połóż na wierz­chu pomi­dor­ki i posyp kieł­ka­mi. Prze­krój tosty na pół po prze­kąt­nej, roz­łóż na tale­rze i podawaj.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałat­ka z pie­czo­nych bura­ków z pysz­nym sosem musz­tar­do­wo-mio­do­wym­Skład­ni­ki sałat­ka: 4 obra­ne śred­nie buraki5 łyżek oli­wy, podzielonych100 gram doj­rze­wa­ją­ce­go sera­ru­ko­la 80 gram­pół głów­ki czosn­ku­garść pokro­jo­nych orze­chów wło­skich­garść kieł­ków jar­mu­żu Skład­ni­ki sos: 4…

Shakshuka z kiełkami

Shakshuka z kiełkami

Shak­shu­ka z kiełkami3 łyż­ki oli­wy z oliwek2 duże cebu­le, cien­ko pokrojone1 czer­wo­na papry­ka pokro­jo­na w kostkę1 żół­ta papry­ka pokro­jo­na w kost­kę garść czer­wo­nych i żół­tych pomi­dor­ków cher­ry 3 ząb­ki czosn­ku, drob­no posie­ka­ne½ łyżecz­ki kmin­ku½ łyżecz­ki pie­przu cayenne1…

Gofry Hulka

Gofry Hulka

Gofry Hul­ka­Cia­sto gofro­we: 2 szklan­ki świe­że­go szpi­na­ku baby 250 ml mle­ka 2 jaj­ka 2 łyż­ki ole­ju 250 g mąki  1 łyżecz­ka prosz­ku do pie­cze­nia 2 ząb­ki czosn­ku 1/2 łyżecz­ki soli  szczyp­ta pie­przu Dodatki:1 jaj­ko szczyp­ta solisz­czyp­ta pie­przu­wę­dzo­ny łosoś­ser fetakiełki…

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapie­ka­ne jaj­ka w kajzerkach2 bułki2 jajka3 pomi­dor­ki kok­taj­lo­we­ćwiart­ka żół­tej, poma­rań­czo­wej i czer­wo­nej papry­ki­kieł­ki jar­mu­żu Roz­grzej pie­kar­nik do 180 ° C. Wyłóż bla­chę, do pie­cze­nia papie­rem do pie­cze­nia. Prze­krój bułecz­ki i wydrąż spód tak, aby zmie­ści­ły się w…

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efek­tow­ne zapie­ka­ne jaj­ko w awo­ka­do 2 awokado4 jajka6 pla­ster­ków salami4 łyż­ki star­tej moz­za­rel­li­garść kieł­ków bro­ku­ła­só­lo­stra papry­ka Roz­grzej pie­kar­nik do 200° C. Awo­ka­do prze­krój na pół i usuń pest­ki. Dużą łyż­ką usuń jesz­cze tro­chę miąż­szu, aby zro­bić większe…

Skip to content