Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry i kiełkami rzodkiewki

4 porcje

15 minut

łatwe

  • 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go

  • 3 łyż­ki masła

  • 2 ząb­ki czosn­ku

  • 6 dużych jajek

  • 50 ml śmie­tan­ki 30%

  • 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera)

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecz­ni­cy)

  • 200 g pomi­dor­ków cher­ry

  • garść kieł­ków rzod­kiew­ki Uni­flo­ra

Przy­go­tuj maseł­ko czosn­ko­we do grza­nek: wymie­szaj masło z prze­tar­tym przez pra­skę czosn­kiem. Pokrój pomi­dor­ki na ćwiart­ki. Wymie­szaj w misce jaj­ka ze śmie­tan­ką.

Dodaj ser, dopraw solą i pie­przem. Roz­puść masło do sma­że­nia na patel­ni. Wlej jaj­ka z serem, usmaż jajecz­ni­cę. Roz­grzej pie­kar­nik do 180ºC. Posma­ruj chleb tosto­wy maseł­kiem czosn­ko­wym i pod­piecz w pie­kar­ni­ku aż będzie zło­to-brą­zo­wy (ok. 5 minut).

Nałóż jajecz­ni­cę na tosty, połóż na wierz­chu pomi­dor­ki i posyp kieł­ka­mi. Prze­krój tosty na pół po prze­kąt­nej, roz­łóż na tale­rze i poda­waj.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pie­czo­na w sosie pomidorowym4 ste­ki z bia­łej ryby­sól i pieprz6 łyżek oliwy2 śred­nie cebu­le prze­kro­jo­ne na pól i pokro­jo­ne w talar­ki 2 drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosnku1 posie­ka­na łody­ga selera1 mar­chew­ka obra­na i pokro­jo­na w cien­kie plasterki225 g obra­nych i…

Skip to content