Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry i kiełkami rzodkiewki

4 porcje

15 minut

łatwe

  • 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tostowego

  • 3 łyż­ki masła

  • 2 ząb­ki czosnku

  • 6 dużych jajek

  • 50 ml śmie­tan­ki 30%

  • 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera)

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecznicy)

  • 200 g pomi­dor­ków cherry

  • garść kieł­ków rzod­kiew­ki Uniflora

Przy­go­tuj maseł­ko czosn­ko­we do grza­nek: wymie­szaj masło z prze­tar­tym przez pra­skę czosn­kiem. Pokrój pomi­dor­ki na ćwiart­ki. Wymie­szaj w misce jaj­ka ze śmietanką. 

Dodaj ser, dopraw solą i pie­przem. Roz­puść masło do sma­że­nia na patel­ni. Wlej jaj­ka z serem, usmaż jajecz­ni­cę. Roz­grzej pie­kar­nik do 180ºC. Posma­ruj chleb tosto­wy maseł­kiem czosn­ko­wym i pod­piecz w pie­kar­ni­ku aż będzie zło­to-brą­zo­wy (ok. 5 minut). 

Nałóż jajecz­ni­cę na tosty, połóż na wierz­chu pomi­dor­ki i posyp kieł­ka­mi. Prze­krój tosty na pół po prze­kąt­nej, roz­łóż na tale­rze i podawaj.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content