Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry i kiełkami rzodkiewki

4 porcje

15 minut

łatwe

  • 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go

  • 3 łyż­ki masła

  • 2 ząb­ki czosn­ku

  • 6 dużych jajek

  • 50 ml śmie­tan­ki 30%

  • 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera)

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecz­ni­cy)

  • 200 g pomi­dor­ków cher­ry

  • garść kieł­ków rzod­kiew­ki Uni­flo­ra

Przy­go­tuj maseł­ko czosn­ko­we do grza­nek: wymie­szaj masło z prze­tar­tym przez pra­skę czosn­kiem. Pokrój pomi­dor­ki na ćwiart­ki. Wymie­szaj w misce jaj­ka ze śmie­tan­ką.

Dodaj ser, dopraw solą i pie­przem. Roz­puść masło do sma­że­nia na patel­ni. Wlej jaj­ka z serem, usmaż jajecz­ni­cę. Roz­grzej pie­kar­nik do 180ºC. Posma­ruj chleb tosto­wy maseł­kiem czosn­ko­wym i pod­piecz w pie­kar­ni­ku aż będzie zło­to-brą­zo­wy (ok. 5 minut).

Nałóż jajecz­ni­cę na tosty, połóż na wierz­chu pomi­dor­ki i posyp kieł­ka­mi. Prze­krój tosty na pół po prze­kąt­nej, roz­łóż na tale­rze i poda­waj.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) pod­piecz…

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wege­ta­riań­ski ramen z bro­ku­ła­mi i kieł­ka­mi mung2 jaj­ka 1 litr bulio­nu warzyw­ne­go szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie) 1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie) sos sojo­wy 1 bro­kuł 1 mała kapu­sta pekiń­ska 1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw…

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kieł­ka­mi i pesto2‑3 duże jaj­ka­sól­świe­żo zmie­lo­ny pieprz1 łyż­ka masła lub oliwy2 łyż­ki pesto­garść kieł­ków bro­ku­łów lub słonecznika1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go seraW misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pie­przem. Nagrzej na śred­nim…

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dynio­wa z dodat­kiem świe­żej kolen­dry­dy­nia (ok. 600 g.)pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry kost­ka bulio­nu drobiowego1 cebula100 ml. śmie­ta­ny 36%3 szt. goździków1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu­pieprz i sólmiód1 łyż­ka mąki1 łyż­ka masła­pest­ki dyni­wo­daU­my­tą dynię prze­krój na czte­ry…

Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

Jesien­ne cur­ry z dyni i kieł­ków faso­li Mung1 łyż­ka ole­ju (naj­le­piej seza­mo­wy lub ara­chi­do­wy) 1 nie­du­ża cebu­la pokro­jo­na na pla­ster­ki 4 łyż­ki czer­wo­nej pasty cur­ry 1 pusz­ka (400 ml) mlecz­ka koko­so­we­go 1 łyżecz­ka sosu ryb­ne­go 2 łyż­ki brą­zo­we­go cukru1/2 szklan­ki wody500g…

Skip to content