Rosół z kładzionymi kluseczkami

4 porcji

2 godziny

łatwe

Skład­ni­ki rosół:
1 kur­czak, podzie­lo­ny na 8 kawał­ków
2,5 litra zim­nej wody
1 liść lau­ro­wy
1 cebu­la, obra­na
1 mar­chew, oskro­ba­na i pokro­jo­na w cien­kie pla­ster­ki
sól mor­ska i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz

Skład­ni­ki klu­ski:
1 duże jaj­ko
50 ml zim­nej wody
½ łyżecz­ki drob­nej soli mor­skiej
125 g mąki

Do poda­nia :
1 cebu­la dym­ka, pokro­jo­na w cien­kie pla­ster­ki
2 łyż­ki koper­ku, posie­ka­ne­go
chleb na zakwa­sie
garść kieł­ków brokułu

Jak przy­rzą­dzić cia­sto na klu­ski?
Do misecz­ki wbij jaj­ko, dodaj wodę i sól, a następ­nie (stop­nio­wo) doda­waj prze­sia­ną mąkę. Mie­szaj do uzy­ska­nia gład­kiej masy.

Jak przy­go­to­wać rosół?

Pokro­jo­ne­go w kawał­ki kur­cza­ka włóż do duże­go garn­ka i zalej zim­ną wodą. Dodaj liść lau­ro­wy, całą cebu­lę, sól i pieprz. Dopro­wadź do wrze­nia, a następ­nie zmniejsz ogień i gotuj na bar­dzo małym ogniu przez 1,5 ‑2 godzi­ny. W cza­sie goto­wa­nia zbie­raj poja­wia­ją­ce się szumowiny.

Dodaj do roso­łu mar­chew. Cia­sto na klu­secz­ki nakła­daj małą łyżecz­ką do gotu­ją­ce­go się roso­łu. Gotuj jesz­cze 5 minut. Poda­waj z cebu­lą dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­łu, koper­kiem i gru­by­mi krom­ka­mi żyt­nie­go chle­ba do macza­nia w rosole.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content