Leniwe placuszki na słono

6 porcji

30 minut

średni

150 ml kefi­ru 
50 ml ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go
1/4 łyż­ki bia­łe­go octu win­ne­go
1/4 łyż­ki cukru
1/4 łyżecz­ki miał­kiej soli mor­skiej
200 g sera feta, pokru­szo­ne­go
4 cebu­le dym­ki, pokro­jo­ne w cien­kie paski
1/2 małe­go pęcz­ka koper­ku, posie­ka­ne­go
350 g maki, plus 100 g mąki
1 łyżecz­ka sody oczyszczonej

Do poda­nia:
duża garść kieł­ków rzod­kiew­ki
jogurt natu­ral­ny

W dużej misce wymie­szaj kefir z 1/4 łyż­ki ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go, octu, cukru i soli. Dodaj ser feta, cebu­lę dym­kę i kope­rek. Sta­ran­nie wymie­szaj.W dru­giej misce prze­siej mąkę z sodą. Potwórz  raz jesz­cze, doda­jąc mąkę już do kefiru. 

Wymie­szaj.Cia­sto powin­no być mięk­kie. Jeśli nadal jest kle­iste, nale­ży posy­pać stol­ni­cę obfi­cie mąką i zacząć je ugnia­tać, doda­jąc wię­cej mąki. Ale miej na uwa­dze, że ze wzglę­du na zawar­tość sera cia­sto pozo­sta­nie lek­ko kle­iste.Podziel cia­sto na 6 porcji. 

Stol­ni­cę posyp obfi­cie mąką i roz­wał­kuj każ­dą por­cję na krą­żek o śred­ni­cy 15 cm.Na dużej patel­ni roz­grzej 50 ml ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go i ostroż­nie nakła­daj po jed­nym pla­cusz­ku. Smaż po 3 minu­ty z każ­dej stro­ny, zmniej­sza­jąc ogień, kie­dy zaczną się zbyt­nio rumienić.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content