Shakshuka z kiełkami

2 porcje

25 minut

łatwe

3 łyż­ki oli­wy z oli­wek
2 duże cebu­le, cien­ko pokro­jo­ne
1 czer­wo­na papry­ka pokro­jo­na w kost­kę
1 żół­ta papry­ka pokro­jo­na w kost­kę
garść czer­wo­nych i żół­tych pomi­dor­ków cher­ry
3 ząb­ki czosn­ku, drob­no posie­ka­ne

½ łyżecz­ki kmin­ku
½ łyżecz­ki pie­przu cay­en­ne
1 łyżecz­ka wędzo­nej papry­ki
1 pusz­ka pomi­do­rów
1 duża garść kieł­ków rzod­kiew­ki
4 jaj­ka z wol­ne­go wybie­gu

sól i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz
opcjo­nal­nie cukier

Na dużej patel­ni z pokryw­ką roz­grzej oli­wę. Dodaj cebu­lę i papry­kę, dopraw solą i pie­przem. Gotuj na śred­nim ogniu, aż zmięk­ną. Dodaj czo­snek i smaż przez kolej­ne 2 minu­ty. Dodaj przy­pra­wy: kmi­nek oraz pieprz cay­en­ne. Pod­smaż chwi­lę, aby uwol­ni­ły swój aromat. 

Następ­nie dodaj pomi­dor­ki cher­ry i smaż jesz­cze przez kil­ka minut. Czas na doda­nie pomi­do­rów z pusz­ki. Gotuj całość na wol­nym ogniu przez oko­ło 10 minut bez przy­kry­cia, aż płyn nie­co się zre­du­ku­je. Spró­buj po 5 minu­tach i dodaj tro­chę cukru, jeśli uwa­żasz, że pomi­do­ry tego potrze­bu­ją. Miej oko na tek­stu­rę — nie powin­na być ona zbyt płynna.

Zrób w sosie 4 małe doł­ki i wbij do każ­de­go jaj­ko. Gotuj jesz­cze przez kil­ka minut, aż biał­ka się zetną, a żółt­ka nadal będą rzad­kie. Na koniec posyp shak­shu­ke spo­rą ilo­ścią kieł­ków oraz dopraw solą oraz pie­przem. Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content