Shakshuka z kiełkami

2 porcje

25 minut

łatwe

3 łyż­ki oli­wy z oli­wek
2 duże cebu­le, cien­ko pokro­jo­ne
1 czer­wo­na papry­ka pokro­jo­na w kost­kę
1 żół­ta papry­ka pokro­jo­na w kost­kę
garść czer­wo­nych i żół­tych pomi­dor­ków cher­ry
3 ząb­ki czosn­ku, drob­no posie­ka­ne

½ łyżecz­ki kmin­ku
½ łyżecz­ki pie­przu cay­en­ne
1 łyżecz­ka wędzo­nej papry­ki
1 pusz­ka pomi­do­rów
1 duża garść kieł­ków rzod­kiew­ki
4 jaj­ka z wol­ne­go wybie­gu

sól i świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz
opcjo­nal­nie cukier

Na dużej patel­ni z pokryw­ką roz­grzej oli­wę. Dodaj cebu­lę i papry­kę, dopraw solą i pie­przem. Gotuj na śred­nim ogniu, aż zmięk­ną. Dodaj czo­snek i smaż przez kolej­ne 2 minu­ty. Dodaj przy­pra­wy: kmi­nek oraz pieprz cay­en­ne. Pod­smaż chwi­lę, aby uwol­ni­ły swój aromat. 

Następ­nie dodaj pomi­dor­ki cher­ry i smaż jesz­cze przez kil­ka minut. Czas na doda­nie pomi­do­rów z pusz­ki. Gotuj całość na wol­nym ogniu przez oko­ło 10 minut bez przy­kry­cia, aż płyn nie­co się zre­du­ku­je. Spró­buj po 5 minu­tach i dodaj tro­chę cukru, jeśli uwa­żasz, że pomi­do­ry tego potrze­bu­ją. Miej oko na tek­stu­rę — nie powin­na być ona zbyt płynna.

Zrób w sosie 4 małe doł­ki i wbij do każ­de­go jaj­ko. Gotuj jesz­cze przez kil­ka minut, aż biał­ka się zetną, a żółt­ka nadal będą rzad­kie. Na koniec posyp shak­shu­ke spo­rą ilo­ścią kieł­ków oraz dopraw solą oraz pie­przem. Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałat­ka z pie­czo­nych bura­ków z pysz­nym sosem musz­tar­do­wo-mio­do­wym­Skład­ni­ki sałat­ka: 4 obra­ne śred­nie buraki5 łyżek oli­wy, podzielonych100 gram doj­rze­wa­ją­ce­go sera­ru­ko­la 80 gram­pół głów­ki czosn­ku­garść pokro­jo­nych orze­chów wło­skich­garść kieł­ków jar­mu­żu Skład­ni­ki sos: 4…

Gofry Hulka

Gofry Hulka

Gofry Hul­ka­Cia­sto gofro­we: 2 szklan­ki świe­że­go szpi­na­ku baby 250 ml mle­ka 2 jaj­ka 2 łyż­ki ole­ju 250 g mąki  1 łyżecz­ka prosz­ku do pie­cze­nia 2 ząb­ki czosn­ku 1/2 łyżecz­ki soli  szczyp­ta pie­przu Dodatki:1 jaj­ko szczyp­ta solisz­czyp­ta pie­przu­wę­dzo­ny łosoś­ser fetakiełki…

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapie­ka­ne jaj­ka w kajzerkach2 bułki2 jajka3 pomi­dor­ki kok­taj­lo­we­ćwiart­ka żół­tej, poma­rań­czo­wej i czer­wo­nej papry­ki­kieł­ki jar­mu­żu Roz­grzej pie­kar­nik do 180 ° C. Wyłóż bla­chę, do pie­cze­nia papie­rem do pie­cze­nia. Prze­krój bułecz­ki i wydrąż spód tak, aby zmie­ści­ły się w…

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efek­tow­ne zapie­ka­ne jaj­ko w awo­ka­do 2 awokado4 jajka6 pla­ster­ków salami4 łyż­ki star­tej moz­za­rel­li­garść kieł­ków bro­ku­ła­só­lo­stra papry­ka Roz­grzej pie­kar­nik do 200° C. Awo­ka­do prze­krój na pół i usuń pest­ki. Dużą łyż­ką usuń jesz­cze tro­chę miąż­szu, aby zro­bić większe…

Tost z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Tost z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Tost z pie­czar­ka­mi i jaj­kiem w koszulce5 pieczarekmasło1 ząbek czosnku2 krom­ki chle­ba na zakwasie2 pla­ster­ki sera cheddar1 śred­nia cebula2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki­Przy­go­tuj dwie patel­nie, na jed­nej zgril­luj dwie krom­ki chle­ba. Nie uży­waj do tego tłusz­czu. Na…

Skip to content