Najlepsza frittata z patelni

4 porcje

20 minut

ŁATWY

4 duże jaj­ka z wol­ne­go wybie­gu
60 g par­me­za­nu
sól mor­ska
świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz
400 g resz­tek ugo­to­wa­ne­go maka­ro­nu
oli­wa z oli­wek
spo­ra garść pomi­dor­ków cher­ry
duża garść kieł­ków słonecznika

Roz­grzej pie­kar­nik do 200 stop­ni. Ubij jaj­ka w dużej misce, a następ­nie drob­no zetrzyj par­me­zan i połącz skład­ni­ki razem. Dopraw odro­bi­ną soli, (par­me­zan jest sło­ny, zatem nie ma co z nią prze­sa­dzać) i odro­bi­ną pie­przu. Dobrze wymie­szaj, a następ­nie dodaj maka­ron. Jak odpo­wied­nio usma­żyć frit­ta­tę? Roz­grzej 3 łyż­ki ole­ju na 26 cm nie­przy­wie­ra­ją­cej patel­ni żaro­od­por­nej, na śred­nim ogniu. Dodaj mie­szan­kę i smaż przez oko­ło 5 minut lub do momen­tu, aż jej spód sta­nie się chru­pią­cy. Następ­nie włóż ją do pie­kar­ni­ka na kolej­ne 5 minut lub do chwi­li, gdy skład­ni­ki nabio­rą zwar­tej struktury. 

Ostroż­nie prze­łóż frit­ta­tę na duży talerz. Trik jest taki: połóż na patel­ni duży talerz ( tak duży by wysta­wał poza kra­wę­dzie patel­ni) i odwróć je razem do góry noga­mi. By mieć pew­ność, że frit­ta­ta ład­nie odej­dzie od patel­ni uderz w jej dno kil­ka razy drew­nia­ną łyż­ką. Następ­nie wsuń danie z powro­tem na patel­nię i włóż z powro­tem do pie­kar­ni­ka na kolej­ne 5 minut lub do momen­tu, aż spód sta­nie się chrupiący. 

Poda­waj z dodat­ko­wą por­cją par­me­za­nu, prze­kro­jo­ny­mi pomi­do­ra­mi cher­ry oraz dużą ilo­ścią kieł­ków, któ­re doda­dzą całe­mu daniu świe­żo­ści i chrup­ko­ści. Kto wypró­bu­je ten prze­pis już dziś?

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content