Sałatka z tuńczykiem i awokado

2 porcje

10 minut

łatwe

1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym
1 awo­ka­do
1 czer­wo­na cebu­la
garść pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych
garść kolen­dry lub pie­trusz­ki
garść kieł­ków – Two­ich ulu­bio­nych

Sos:
oli­wa
sok z cytry­ny
sól pieprz

Pomi­dor­ki kok­taj­lo­we prze­krój na pół, a awo­ka­do w małe kawał­ki. Dobrym tri­kiem jest skro­pić awo­ka­do sokiem z cytry­ny, by zapo­biec jego czer­nie­niu. Cebu­le pokrój w piór­ka, a kolen­drę (lub pie­trusz­kę, w zależ­no­ści co wolisz) drob­no posie­kaj. Wrzuć skład­ni­ki do miski. Tuń­czy­ka odcedź, roz­drob­nij na nie­co mniej­sze kawał­ki i rów­nież dodaj do miski. Na sam koniec skrop całość obfi­cie sokiem z cytry­ny oraz dobrej jako­ści oli­wą. Sól i pieprz jak zawsze do sma­ku, a garść ulu­bio­nych kieł­ków dla zdro­wia, chrup­ko­ści i jesz­cze lep­sze­go sma­ku.

Smacz­ne­go 🙂

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content