Najlepszy burger jaki kiedykolwiek jadłeś!

4 porcje

35 minut

łatwe

1 pusz­ka cie­cie­rzy­cy,
1 pusz­ka kuku­ry­dzy,
garść świe­żej kolen­dry,
pół łyżecz­ki słod­kiej papry­ki,
pół łyżecz­ki ostrej papry­ki,
pół łyżecz­ki mie­lo­ne­go kmin­ku,
pół cytry­ny,
3 czu­ba­te łyż­ki sto­ło­we mąki,
olej rze­pa­ko­wy,
sól oraz pieprz,
4 buł­ki,
świe­ży ogó­rek,
spo­ra garść kieł­ków bro­ku­łu,
majo­nez,
kil­ka liści sałaty

Kotle­ty z cie­cie­rzy­cy i kukurydzy

Przy­go­to­wa­nie:

Odcedź cie­cie­rzy­cę i kuku­ry­dzę, a następ­nie włóż do robo­ta kuchen­ne­go. Dodaj liście kolen­dry, nie musisz pozby­wać się ich łodyg, zawie­ra­ją one naj­wię­cej sma­ku! Następ­nie dodaj przy­pra­wy, mąkę i zetrzyj na drob­nej tar­ce skór­kę z cytry­ny. Czas na połą­cze­nie składników. 

Uru­chom robo­ta kuchen­ne­go i zmiel całość tak by skład­ni­ki połą­czy­ły się, ale war­to zosta­wić tro­chę kawał­ków kuku­ry­dzy, czy cie­cie­rzy­cy, by zacho­wać odro­bi­nę struk­tu­ry. Masę podziel i ufor­muj z niej 4 rów­ne kotle­ty o gru­bo­ści oko­ło 2 cm. Wstaw do lodów­ki na 30 minut, aby wzmoc­nić ich strukturę. 

Roz­grzej odro­bi­nę ole­ju na dużej patel­ni. Smaż kotle­ty powo­li przez oko­ło 5 minut z każ­dej stro­ny, aż będą złote. 

Skła­da­my burgera! 

Wybierz swo­je ulu­bio­ne pie­czy­wo, może to być buł­ka do bur­ge­rów, albo peł­no­ziar­ni­ste pie­czy­wo, to już zale­ży od Cie­bie. War­to jed­nak uprzed­nio pod­sma­żyć je na patel­ni, wte­dy po pro­stu będzie smacz­niej­sze. Co do dodat­ków… Ham­bur­ger to oczy­wi­ście majo­nez, świe­że liście sała­ty, ogó­rek i pomi­dor Ale nie wahaj się zmie­niać dodat­ków! Nasze­go ubar­wi­li­śmy gar­ścią kieł­ków, żeby chru­pa­ło oraz świe­żą kolen­drą dla cytru­so­we­go sma­ku. Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content