Pyszny kurczak z grilla i surówka z kapusty z kiełkami słonecznika

4 porcje

1 godzina

łatwe

2 łyż­ki ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go,
½ łyż­ki bia­łe­go octu win­ne­go,
½ łyżecz­ki miał­kie­go cukru,
½ małej czer­wo­nej cebu­li,
poło­wa małej bia­łej kapu­sty, drob­no posie­ka­nej,
2 mar­chwie, oskro­ba­ne i star­te,
sól mor­ska,
garść kieł­ków sło­necz­ni­ka,
1 łyż­ka posie­ka­ne­go koperku,

Skład­ni­ki kurczak:

1 łyż­ka ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go,
60 g łody­żek i liści kolen­dry, gru­bo posie­ka­nych,
60 g łody­żek i liści natki pie­trusz­ki, gru­bo posie­ka­nych,
250 g kefi­ru lub jogur­tu natu­ral­ne­go,
75 g płyn­ne­go mio­du,
2 łyżecz­ki sosu piri piri,
1 kg file­ci­ków z udek kur­cza­ka,
sól mor­ska i świe­żo zmie­lo­ny pieprz,

W misce, w któ­rej będziesz ser­wo­wać sałat­kę, wymie­szaj olej z octem, cukrem i solą. Włóż cebu­lę i pozo­staw na 5 minut. Dodaj pozo­sta­łe warzy­wa i wymie­szaj. Dopraw łyż­ką posie­ka­ne­go koper­ku. Surów­ka gotowa!

Wlej mary­na­tę do duże­go pojem­ni­ka. Przed wło­że­niem do niej kur­cza­ka skosz­tuj i dopraw solą oraz pie­przem. Jeśli jest odpo­wied­nio słod­ka, sło­na i pikant­na, włóż mię­so i sta­ran­nie je w niej obtocz. Przy­kryj folią i wstaw do lodów­ki na kil­ka godzin, a naj­le­piej na całą noc.

Roz­grzej grill. Wyj­mij mię­so z mary­na­ty i ułóż na rusz­cie gril­la. Piecz po 10 minut z każ­dej stro­ny, aż po nakłu­ciu będzie wycie­kał prze­zro­czy­sty sok, a następ­nym kro­kiem jest roz­ko­szo­wa­nie się tym prze­pysz­nym daniem! Miłe­go weekendu!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content