Kiełkowe Curry

3–4 porcje

35 minut

łatwe

Sałatka

Do ugotowania kiełków

150 g kieł­ków faso­li Mung lub mie­szan­ki kieł­ków
750 ml wody

reszta składników do curry

2 łyż­ki ole­ju
½ łyżecz­ki kmin­ku
szczyp­ta asa­fo­eti­dy — opcjo­nal­nie
1 śred­niej wiel­ko­ści posie­ka­na cebu­la
oko­ło 2 cm kawa­łek imbi­ru
1 śred­niej wiel­ko­ści pomi­dor, pokro­jo­ny w kost­kę
1 lub 2 zie­lo­ne posie­ka­ne chi­li
½ łyżecz­ki kur­ku­my
1 łyżecz­ka kolen­dry
1/ łyżecz­ki przy­pra­wy garam masa­la
3 łyż­ki posie­ka­nych liści kolen­dry
sól do sma­ku

Kiełki

Do szyb­ko­wa­ru włóż kieł­ki i dodaj 2 i pół szklan­ki wody. Zamie­szaj i gotuj pod ciśnie­niem. Gdy ciśnie­nie się usta­bi­li­zu­je otwórz pokryw­kę i sprawdź, czy kieł­ki są mięk­kie. Jeśli uży­wasz mie­szan­ki kieł­ków upew­nij się, że cie­cie­rzy­ca jest odpo­wied­nio ugo­to­wa­na.

Curry

Pod­grzej olej na patel­ni i dodaj kmi­nek oraz cebu­lę. Mie­szaj aż cebu­la sta­nie się pół­prze­zro­czy­sta lub jasno­brą­zo­wa. Dodaj imbir i czo­snek, smaż przez kil­ka minut. Dołóż pomi­do­ra, chi­li, kur­ku­mę, minek, kolen­drę oraz przy­pra­wę garam masa­la. Cały czas mie­sza­jąc dodaj kieł­ki i dopraw solą.

Jeże­li mie­szan­ka jest byt sucha dodaj odro­bi­nę wody. Patel­nię przy­kryj i duś cur­ry przez oko­ło 10–12 minut. Dodaj posie­ka­ne liście kolen­dry i dobrze zamie­szaj. Moż­na poda­wać z nale­śni­ka­mi lub chle­bem pita.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pie­czo­na w sosie pomidorowym4 ste­ki z bia­łej ryby­sól i pieprz6 łyżek oliwy2 śred­nie cebu­le prze­kro­jo­ne na pól i pokro­jo­ne w talar­ki 2 drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosnku1 posie­ka­na łody­ga selera1 mar­chew­ka obra­na i pokro­jo­na w cien­kie plasterki225 g obra­nych i…

Skip to content