Kiełkowe Curry

3–4 porcje

35 minut

łatwe

Sałatka

Do ugotowania kiełków

150 g kieł­ków faso­li Mung lub mie­szan­ki kieł­ków
750 ml wody

reszta składników do curry

2 łyż­ki ole­ju
½ łyżecz­ki kmin­ku
szczyp­ta asa­fo­eti­dy — opcjo­nal­nie
1 śred­niej wiel­ko­ści posie­ka­na cebu­la
oko­ło 2 cm kawa­łek imbi­ru
1 śred­niej wiel­ko­ści pomi­dor, pokro­jo­ny w kost­kę
1 lub 2 zie­lo­ne posie­ka­ne chi­li
½ łyżecz­ki kur­ku­my
1 łyżecz­ka kolen­dry
1/ łyżecz­ki przy­pra­wy garam masa­la
3 łyż­ki posie­ka­nych liści kolen­dry
sól do sma­ku

Kiełki

Do szyb­ko­wa­ru włóż kieł­ki i dodaj 2 i pół szklan­ki wody. Zamie­szaj i gotuj pod ciśnie­niem. Gdy ciśnie­nie się usta­bi­li­zu­je otwórz pokryw­kę i sprawdź, czy kieł­ki są mięk­kie. Jeśli uży­wasz mie­szan­ki kieł­ków upew­nij się, że cie­cie­rzy­ca jest odpo­wied­nio ugo­to­wa­na.

Curry

Pod­grzej olej na patel­ni i dodaj kmi­nek oraz cebu­lę. Mie­szaj aż cebu­la sta­nie się pół­prze­zro­czy­sta lub jasno­brą­zo­wa. Dodaj imbir i czo­snek, smaż przez kil­ka minut. Dołóż pomi­do­ra, chi­li, kur­ku­mę, minek, kolen­drę oraz przy­pra­wę garam masa­la. Cały czas mie­sza­jąc dodaj kieł­ki i dopraw solą.

Jeże­li mie­szan­ka jest byt sucha dodaj odro­bi­nę wody. Patel­nię przy­kryj i duś cur­ry przez oko­ło 10–12 minut. Dodaj posie­ka­ne liście kolen­dry i dobrze zamie­szaj. Moż­na poda­wać z nale­śni­ka­mi lub chle­bem pita.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) pod­piecz…

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wege­ta­riań­ski ramen z bro­ku­ła­mi i kieł­ka­mi mung2 jaj­ka 1 litr bulio­nu warzyw­ne­go szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie) 1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie) sos sojo­wy 1 bro­kuł 1 mała kapu­sta pekiń­ska 1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw…

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kieł­ka­mi i pesto2‑3 duże jaj­ka­sól­świe­żo zmie­lo­ny pieprz1 łyż­ka masła lub oliwy2 łyż­ki pesto­garść kieł­ków bro­ku­łów lub słonecznika1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go seraW misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pie­przem. Nagrzej na śred­nim…

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecz­ni­cą, pomi­dor­ka­mi cher­ry i kieł­ka­mi rzod­kiew­ki 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go 3 łyż­ki masła 2 ząb­ki czosn­ku 6 dużych jajek 50 ml śmie­tan­ki 30% 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera) sól pieprz 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecz­ni­cy)…

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dynio­wa z dodat­kiem świe­żej kolen­dry­dy­nia (ok. 600 g.)pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry kost­ka bulio­nu drobiowego1 cebula100 ml. śmie­ta­ny 36%3 szt. goździków1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu­pieprz i sólmiód1 łyż­ka mąki1 łyż­ka masła­pest­ki dyni­wo­daU­my­tą dynię prze­krój na czte­ry…

Skip to content