Kiełkowe Curry

3–4 porcje

35 minut

łatwe

Sałatka

Do ugotowania kiełków

150 g kieł­ków faso­li Mung lub mie­szan­ki kieł­ków
750 ml wody

reszta składników do curry

2 łyż­ki oleju
½ łyżecz­ki kminku
szczyp­ta asa­fo­eti­dy — opcjonalnie
1 śred­niej wiel­ko­ści posie­ka­na cebula
oko­ło 2 cm kawa­łek imbiru
1 śred­niej wiel­ko­ści pomi­dor, pokro­jo­ny w kostkę
1 lub 2 zie­lo­ne posie­ka­ne chili
½ łyżecz­ki kurkumy
1 łyżecz­ka kolendry
1/ łyżecz­ki przy­pra­wy garam masala
3 łyż­ki posie­ka­nych liści kolendry
sól do smaku

Kiełki

Do szyb­ko­wa­ru włóż kieł­ki i dodaj 2 i pół szklan­ki wody. Zamie­szaj i gotuj pod ciśnie­niem. Gdy ciśnie­nie się usta­bi­li­zu­je otwórz pokryw­kę i sprawdź, czy kieł­ki są mięk­kie. Jeśli uży­wasz mie­szan­ki kieł­ków upew­nij się, że cie­cie­rzy­ca jest odpo­wied­nio ugotowana.

Curry

Pod­grzej olej na patel­ni i dodaj kmi­nek oraz cebu­lę. Mie­szaj aż cebu­la sta­nie się pół­prze­zro­czy­sta lub jasno­brą­zo­wa. Dodaj imbir i czo­snek, smaż przez kil­ka minut. Dołóż pomi­do­ra, chi­li, kur­ku­mę, minek, kolen­drę oraz przy­pra­wę garam masa­la. Cały czas mie­sza­jąc dodaj kieł­ki i dopraw solą.

Jeże­li mie­szan­ka jest byt sucha dodaj odro­bi­nę wody. Patel­nię przy­kryj i duś cur­ry przez oko­ło 10–12 minut. Dodaj posie­ka­ne liście kolen­dry i dobrze zamie­szaj. Moż­na poda­wać z nale­śni­ka­mi lub chle­bem pita.

Goto­we – smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałat­ka z pie­czo­nych bura­ków z pysz­nym sosem musz­tar­do­wo-mio­do­wym­Skład­ni­ki sałat­ka: 4 obra­ne śred­nie buraki5 łyżek oli­wy, podzielonych100 gram doj­rze­wa­ją­ce­go sera­ru­ko­la 80 gram­pół głów­ki czosn­ku­garść pokro­jo­nych orze­chów wło­skich­garść kieł­ków jar­mu­żu Skład­ni­ki sos: 4…

Shakshuka z kiełkami

Shakshuka z kiełkami

Shak­shu­ka z kiełkami3 łyż­ki oli­wy z oliwek2 duże cebu­le, cien­ko pokrojone1 czer­wo­na papry­ka pokro­jo­na w kostkę1 żół­ta papry­ka pokro­jo­na w kost­kę garść czer­wo­nych i żół­tych pomi­dor­ków cher­ry 3 ząb­ki czosn­ku, drob­no posie­ka­ne½ łyżecz­ki kmin­ku½ łyżecz­ki pie­przu cayenne1…

Gofry Hulka

Gofry Hulka

Gofry Hul­ka­Cia­sto gofro­we: 2 szklan­ki świe­że­go szpi­na­ku baby 250 ml mle­ka 2 jaj­ka 2 łyż­ki ole­ju 250 g mąki  1 łyżecz­ka prosz­ku do pie­cze­nia 2 ząb­ki czosn­ku 1/2 łyżecz­ki soli  szczyp­ta pie­przu Dodatki:1 jaj­ko szczyp­ta solisz­czyp­ta pie­przu­wę­dzo­ny łosoś­ser fetakiełki…

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapie­ka­ne jaj­ka w kajzerkach2 bułki2 jajka3 pomi­dor­ki kok­taj­lo­we­ćwiart­ka żół­tej, poma­rań­czo­wej i czer­wo­nej papry­ki­kieł­ki jar­mu­żu Roz­grzej pie­kar­nik do 180 ° C. Wyłóż bla­chę, do pie­cze­nia papie­rem do pie­cze­nia. Prze­krój bułecz­ki i wydrąż spód tak, aby zmie­ści­ły się w…

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efek­tow­ne zapie­ka­ne jaj­ko w awo­ka­do 2 awokado4 jajka6 pla­ster­ków salami4 łyż­ki star­tej moz­za­rel­li­garść kieł­ków bro­ku­ła­só­lo­stra papry­ka Roz­grzej pie­kar­nik do 200° C. Awo­ka­do prze­krój na pół i usuń pest­ki. Dużą łyż­ką usuń jesz­cze tro­chę miąż­szu, aby zro­bić większe…

Skip to content