Kurczak w marynacie po chińsku

2 porcje

50 minut

łatwe

½ łyżecz­ki gra­nu­lo­wa­ne­go czosn­ku
2 łyżecz­ki ole­ju seza­mo­we­go
1 łyżecz­ka mirin
1 łyż­ka ciem­ne­go sosu sojo­we­go
1 łyż­ka płyn­ne­go mio­du
szczyp­ta suszo­nych płat­ków czer­wo­ne­go chi­li
4 udka z kur­cza­ka bez kości, bez skó­ry, prze­po­ło­wio­ne
4 cebu­le dym­ki, pokro­jo­ne w cien­kie pla­ster­ki
1–2 łyżecz­ki seza­mu
do poda­nia 1 limon­ka, pokro­jo­na w cząstki

Zacznij od roz­grza­nia pie­kar­ni­ka do 200C. Umieść gra­nu­lo­wa­ny czo­snek, olej seza­mo­wy, mirin, sos sojo­wy, miód i płat­ki chi­li w zamy­ka­nej toreb­ce na żyw­ność i dobrze wymie­szaj. Dodaj połów­ki ud kur­cza­ka i wymie­szaj w przy­pra­wach. To świet­ny patent na to by zama­ry­no­wać mię­so czy warzy­wa, a nie zro­bić bała­ga­nu w kuchni 🙂

Wyłóż kawał­ki mię­sa na bla­chę do pie­cze­nia. Wyko­rzy­staj resz­tę mary­na­ty i polej nią każ­dy kawa­łek kur­cza­ka. Mię­so piecz przez 15–20 minut lub do momen­tu, aż kur­czak będzie zaru­mie­nio­ny.Przy­go­to­wa­ne­go kur­cza­ka prze­łóż na półmisek. 

Poda­waj z dym­ką, seza­mem i kawał­ka­mi limon­ki do wyci­śnię­cia. Pysz­nej świe­żo­ści daniu doda­dzą kieł­ki pora — są lek­ko ostre i pysz­nie chrupiące.

Pró­buj­cie, sma­kuj­cie i smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content