Kurczak w marynacie po chińsku

2 porcje

50 minut

łatwe

½ łyżecz­ki gra­nu­lo­wa­ne­go czosn­ku
2 łyżecz­ki ole­ju seza­mo­we­go
1 łyżecz­ka mirin
1 łyż­ka ciem­ne­go sosu sojo­we­go
1 łyż­ka płyn­ne­go mio­du
szczyp­ta suszo­nych płat­ków czer­wo­ne­go chi­li
4 udka z kur­cza­ka bez kości, bez skó­ry, prze­po­ło­wio­ne
4 cebu­le dym­ki, pokro­jo­ne w cien­kie pla­ster­ki
1–2 łyżecz­ki seza­mu
do poda­nia 1 limon­ka, pokro­jo­na w cząst­ki

Zacznij od roz­grza­nia pie­kar­ni­ka do 200C. Umieść gra­nu­lo­wa­ny czo­snek, olej seza­mo­wy, mirin, sos sojo­wy, miód i płat­ki chi­li w zamy­ka­nej toreb­ce na żyw­ność i dobrze wymie­szaj. Dodaj połów­ki ud kur­cza­ka i wymie­szaj w przy­pra­wach. To świet­ny patent na to by zama­ry­no­wać mię­so czy warzy­wa, a nie zro­bić bała­ga­nu w kuch­ni 🙂

Wyłóż kawał­ki mię­sa na bla­chę do pie­cze­nia. Wyko­rzy­staj resz­tę mary­na­ty i polej nią każ­dy kawa­łek kur­cza­ka. Mię­so piecz przez 15–20 minut lub do momen­tu, aż kur­czak będzie zaru­mie­nio­ny.Przy­go­to­wa­ne­go kur­cza­ka prze­łóż na pół­mi­sek.

Poda­waj z dym­ką, seza­mem i kawał­ka­mi limon­ki do wyci­śnię­cia. Pysz­nej świe­żo­ści daniu doda­dzą kieł­ki pora — są lek­ko ostre i pysz­nie chru­pią­ce.

Pró­buj­cie, sma­kuj­cie i smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content