Kurczak w marynacie po chińsku

2 porcje

50 minut

łatwe

½ łyżecz­ki gra­nu­lo­wa­ne­go czosn­ku
2 łyżecz­ki ole­ju seza­mo­we­go
1 łyżecz­ka mirin
1 łyż­ka ciem­ne­go sosu sojo­we­go
1 łyż­ka płyn­ne­go mio­du
szczyp­ta suszo­nych płat­ków czer­wo­ne­go chi­li
4 udka z kur­cza­ka bez kości, bez skó­ry, prze­po­ło­wio­ne
4 cebu­le dym­ki, pokro­jo­ne w cien­kie pla­ster­ki
1–2 łyżecz­ki seza­mu
do poda­nia 1 limon­ka, pokro­jo­na w cząstki

Zacznij od roz­grza­nia pie­kar­ni­ka do 200C. Umieść gra­nu­lo­wa­ny czo­snek, olej seza­mo­wy, mirin, sos sojo­wy, miód i płat­ki chi­li w zamy­ka­nej toreb­ce na żyw­ność i dobrze wymie­szaj. Dodaj połów­ki ud kur­cza­ka i wymie­szaj w przy­pra­wach. To świet­ny patent na to by zama­ry­no­wać mię­so czy warzy­wa, a nie zro­bić bała­ga­nu w kuchni 🙂

Wyłóż kawał­ki mię­sa na bla­chę do pie­cze­nia. Wyko­rzy­staj resz­tę mary­na­ty i polej nią każ­dy kawa­łek kur­cza­ka. Mię­so piecz przez 15–20 minut lub do momen­tu, aż kur­czak będzie zaru­mie­nio­ny.Przy­go­to­wa­ne­go kur­cza­ka prze­łóż na półmisek. 

Poda­waj z dym­ką, seza­mem i kawał­ka­mi limon­ki do wyci­śnię­cia. Pysz­nej świe­żo­ści daniu doda­dzą kieł­ki pora — są lek­ko ostre i pysz­nie chrupiące.

Pró­buj­cie, sma­kuj­cie i smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content