Placki ziemniaczane z kozim serem

2 porcje

35 minut

łatwe

500 g mączy­stych ziem­nia­ków, obra­nych i gru­bo star­tych
1 mała cebu­la, gru­bo star­ta
1 mała mar­chew, oskro­ba­na i gru­bo star­ta
1 jaj­ko
3 łyż­ki mąki
30 g sera kozie­go, roz­drob­nio­ne­go widel­cem
2 łyż­ki ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go
miał­ka sól mor­ska
świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz

Do poda­nia:
śmie­ta­na
garść kieł­ków pora

Roz­grzej pie­kar­nik do tem­pe­ra­tu­ry 180°C. Wyłóż bla­chę papie­rem do pie­cze­nia. W misce wymie­szaj wszyst­kie skład­ni­ki oprócz ole­ju. Dopraw dużą ilo­ścią soli i pie­przu. Na dużej patel­ni roz­grzej olej.

Na roz­grza­ny olej wrzuć po łyż­ce cia­sta i smaż po 2 minu­ty. Ostroż­nie prze­wróć na dru­gą stro­nę i smaż, aż przy­ru­mie­nią się na zło­ci­sty kolor. Prze­łóż plac­ki ziem­nia­cza­ne na przy­go­to­wa­ną bla­chę i piecz 5–10 minut.

Plac­ki poda­waj ze śmie­ta­ną oraz kieł­ka­mi pora. Pysz­ne i pro­ste danie gotowe!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content