Zupa Miso z kiełkami fasoli Mung

8 porcji

25 minut

łatwe

1 śred­niej wiel­ko­ści kapu­sta pak choi
garść grzy­bów shi­ta­ke
1 słod­ka cebu­la
2 szklan­ki grosz­ku
3 szklan­ki kieł­ków faso­li mung
1/2 szklan­ki pasty miso
8 szkla­nek wody
maka­ron ryżo­wy
2 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go
1 chi­li
sos sojo­wy

Grzy­by shi­ta­ke pokrój w pla­stry. Następ­nie cebu­lę pokrój w piór­ka. Umieść razem w garn­ku i zalej 8 szklan­ka­mi wody i dopraw ole­jem seza­mo­wym. Całość ma się zago­to­wać, a póź­niej goto­wać na mniej­szym ogniu przez oko­ło 5 minut. 

Pastę miso umieść w misce i roze­trzyj wraz z 3 łyż­ka­mi wody. Goto­wą pastę miso dodaj do garn­ka wraz z kieł­ka­mi faso­li mung i maka­ro­nem ryżo­wym. Gotuj przez 3 minuty. 

Czas przy­go­to­wać kapu­stę pak choi: ode­tnij grub­sze koń­ce i pokrój ją na mniej­sze kawał­ki, któ­re łatwo będzie jeść. Dodaj do wywa­ru z maka­ro­nem wraz z grosz­kiem i gotuj 1–2 minu­ty, aż pak choi sta­nie się jasnozielona. 

Ude­ko­ruj cien­ko pokro­jo­nym chi­li (są ostre, więc jeśli nie lubisz takich sma­ków, to po pro­stu pomiń ją). W razie potrze­by dodaj do sma­ku sos sojo­wy. No i goto­we! Poda­waj natych­miast na gorąco.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content