Zupa Miso z kiełkami fasoli Mung

8 porcji

25 minut

łatwe

1 śred­niej wiel­ko­ści kapu­sta pak choi
garść grzy­bów shi­ta­ke
1 słod­ka cebu­la
2 szklan­ki grosz­ku
3 szklan­ki kieł­ków faso­li mung
1/2 szklan­ki pasty miso
8 szkla­nek wody
maka­ron ryżo­wy
2 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go
1 chi­li
sos sojo­wy

Grzy­by shi­ta­ke pokrój w pla­stry. Następ­nie cebu­lę pokrój w piór­ka. Umieść razem w garn­ku i zalej 8 szklan­ka­mi wody i dopraw ole­jem seza­mo­wym. Całość ma się zago­to­wać, a póź­niej goto­wać na mniej­szym ogniu przez oko­ło 5 minut.

Pastę miso umieść w misce i roze­trzyj wraz z 3 łyż­ka­mi wody. Goto­wą pastę miso dodaj do garn­ka wraz z kieł­ka­mi faso­li mung i maka­ro­nem ryżo­wym. Gotuj przez 3 minu­ty.

Czas przy­go­to­wać kapu­stę pak choi: ode­tnij grub­sze koń­ce i pokrój ją na mniej­sze kawał­ki, któ­re łatwo będzie jeść. Dodaj do wywa­ru z maka­ro­nem wraz z grosz­kiem i gotuj 1–2 minu­ty, aż pak choi sta­nie się jasno­zie­lo­na.

Ude­ko­ruj cien­ko pokro­jo­nym chi­li (są ostre, więc jeśli nie lubisz takich sma­ków, to po pro­stu pomiń ją). W razie potrze­by dodaj do sma­ku sos sojo­wy. No i goto­we! Poda­waj natych­miast na gorą­co.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content