Zupa Miso z kiełkami fasoli Mung

8 porcji

25 minut

łatwe

1 śred­niej wiel­ko­ści kapu­sta pak choi
garść grzy­bów shi­ta­ke
1 słod­ka cebu­la
2 szklan­ki grosz­ku
3 szklan­ki kieł­ków faso­li mung
1/2 szklan­ki pasty miso
8 szkla­nek wody
maka­ron ryżo­wy
2 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go
1 chi­li
sos sojo­wy

Grzy­by shi­ta­ke pokrój w pla­stry. Następ­nie cebu­lę pokrój w piór­ka. Umieść razem w garn­ku i zalej 8 szklan­ka­mi wody i dopraw ole­jem seza­mo­wym. Całość ma się zago­to­wać, a póź­niej goto­wać na mniej­szym ogniu przez oko­ło 5 minut. 

Pastę miso umieść w misce i roze­trzyj wraz z 3 łyż­ka­mi wody. Goto­wą pastę miso dodaj do garn­ka wraz z kieł­ka­mi faso­li mung i maka­ro­nem ryżo­wym. Gotuj przez 3 minuty. 

Czas przy­go­to­wać kapu­stę pak choi: ode­tnij grub­sze koń­ce i pokrój ją na mniej­sze kawał­ki, któ­re łatwo będzie jeść. Dodaj do wywa­ru z maka­ro­nem wraz z grosz­kiem i gotuj 1–2 minu­ty, aż pak choi sta­nie się jasnozielona. 

Ude­ko­ruj cien­ko pokro­jo­nym chi­li (są ostre, więc jeśli nie lubisz takich sma­ków, to po pro­stu pomiń ją). W razie potrze­by dodaj do sma­ku sos sojo­wy. No i goto­we! Poda­waj natych­miast na gorąco.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content