Wege makaron sezamowy z kiełkami fasoli mung

2 porcje

25 minut

łatwe

Oko­ło 100 gram maka­ro­nu peł­no­ziar­ni­ste­go 
1 łyż­ka sosu sojo­we­go
4 cm star­te­go imbi­ru
3 ząb­ki czosn­ku, drob­no star­te
1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go
2 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go
1 por
50 g orze­chów ner­kow­ca (nie­so­lo­ne)
2 mar­chew­ki
2 łyż­ki nasion seza­mu
kieł­ki faso­li Mung

 

Maka­ron przy­go­tuj według prze­pi­su, któ­ry znaj­dziesz na opa­ko­wa­niu. Po ugo­to­wa­niu odcedź i odstaw go do ostu­dze­nia. Kolej­nym kro­kiem jest przy­go­to­wa­nie sosu: wymie­szaj w małej misce: sos sojo­wy, imbir, czo­snek, ocet i 4 łyż­ki wody. Odstaw, niech sos nabie­rze sma­ku. Nim zaczniesz sma­że­nie, przy­go­tuj wcze­śniej wszyst­kie skład­ni­ki. Por podziel na 3 czę­ści, a następ­nie każ­dą z nich pokrój tak by uzy­skać dłu­gie paski. 

Mar­chew­ki pokrój w słup­ki lub użyj obie­racz­ki julien­ne, by uzy­skać ład­ne wstąż­ki. Teraz możesz przy­stą­pić do sma­że­nia, któ­re jak zawsze w kuch­ni azja­tyc­kiej jest eks­pre­so­wo szyb­kie. Jeśli masz wok to go użyj, nato­miast możesz rów­nież sko­rzy­stać z dużej patel­ni. Roz­grzej olej seza­mo­wy i pod­smaż na nim pokro­jo­ny por i orze­chy ner­kow­ca, aż zmięk­ną i miej­sca­mi sta­ną się zło­ci­ste. Odcedź maka­ron, włóż do woka i kon­ty­nu­uj goto­wa­nie. Mie­szaj pod­rzu­ca­jąc skład­ni­ki, aż całość dobrze się połą­czy. Wlej mie­szan­kę imbi­ru, czosn­ku i sosu sojo­we­go, a następ­nie dodaj mar­chew i gotuj, aż lek­ko zmięknie. 

Na sam koniec dodaj kieł­ki faso­li mung, nie ma potrze­by by dłu­go je goto­wać. Naj­smacz­niej­sze są, gdy chru­pią. Danie pra­wie skoń­czo­ne, wystar­czy tyl­ko posy­pać nasio­na­mi seza­mu i poda­wać. Smacz­ne, lek­kie danie goto­we. Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content