Zupa ziemniaczano-porowa z kiełkami jarmużu

4 porcje

45 minut — 1 godzina

łatwe

Na zupę:
450g obra­nych ziem­nia­ków, gru­bo posie­ka­nych
3–4 duże pory, oczysz­czo­ne, przy­cię­te i gru­bo posie­ka­ne
2 łyż­ki masła
6 szkla­nek bulio­nu dro­bio­we­go
1–2 łyż­ki soku z cytry­ny
1/2 szklan­ki kwa­śnej śmie­ta­ny 12%
1 łyżecz­ka soli

Na przy­bra­nie:
1/2 obra­ne­go ziem­nia­ka, drob­no pokro­jo­ne­go w pla­stry
1 łyżecz­ka oli­wy z oli­wek
1 łyż­ka drob­no posie­ka­ne­go pora
1/2 szklan­ki kieł­ków jar­mu­żu

Przy­bra­nie:

Pie­kar­nik roz­grzej do 160 stop­ni. Bla­chę wyłóż papie­rem do pie­cze­nia. Wymie­szaj ręcz­nie w misce pla­stry ziem­nia­ków skro­pio­ne oli­wą z oli­wek. Ziem­nia­ki wyłóż na wcze­śniej przy­go­to­wa­ną bla­chę i posyp solą. Piecz w pie­kar­ni­ku przez oko­ło 30 minut, co jakiś czas je prze­krę­ca­jąc tak, by całe się zaru­mie­ni­ły. Gdy będą goto­we wyj­mij je i ostudź.

Zupa:

Roz­grzej masło na śred­nim ogniu w garn­ku z gru­bym dnem. Wrzuć ziem­nia­ki i kawał­ki pora. Mie­szaj aż zaczną brą­zo­wieć. Jeśli jest taka koniecz­ność pod­lej je deli­kat­nie bulio­nem dro­bio­wym, żeby się nie przy­pa­li­ły.

Gdy warzy­wa będą goto­we dodaj cały bulion dro­bio­wy i dopro­wadź do wrze­nia. Gotuj na wol­nym ogniu przez 30–40 minut lub do momen­tu, aż ziem­nia­ki będą mięk­kie.

Całość zblen­duj, naj­le­piej blen­de­rem ręcz­nym, na małym ogniu. Wymie­szaj ze śmie­ta­ną. Dodaj sok z cytry­ny i dopraw solą do sma­ku.

Zupę nalej do misek, ułóż ziem­nia­cza­ne chip­sy i posie­ka­ny por, a na koniec posyp kieł­ka­mi jar­mu­żu.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Kur­czak Kung Pao1 łyż­ka pie­przu syczuańskiego2 łyż­ki mąki kukurydzianej4 udka z kur­cza­ka­olej z orzesz­ków ziem­nych lub olej roślinny4 ząb­ki czosnku5 cm kawa­łek imbiru2 dymki6 suszo­nych czer­wo­nych papry­czek chilli2 łyż­ki sosu sojo­we­go½ łyż­ki octu ryżowego1 czu­ba­ta łyż­ka…

Słodko-kwaśny kurczak

Słodko-kwaśny kurczak

Słod­ko-kwa­śny kurczak4 udka z kur­cza­ka z kością1 przy­pra­wa “Pięć smaków“olej1 świe­że czer­wo­ne chilli3 cm kawa­łek imbiru1 pęczek dymki4 ząb­ki czosnku2 łyż­ki płyn­ne­go miodu6 doj­rza­łych śliwek8 łyżek octu ryżowego2 łyż­ki sosu sojo­we­go­olej sezamowy300 g maka­ro­nu…

Kurczak w marynacie po chińsku

Kurczak w marynacie po chińsku

Kur­czak w mary­na­cie po chiń­sku½ łyżecz­ki gra­nu­lo­wa­ne­go czosnku2 łyżecz­ki ole­ju sezamowego1 łyżecz­ka mirin1 łyż­ka ciem­ne­go sosu sojowego1 łyż­ka płyn­ne­go mio­dusz­czyp­ta suszo­nych płat­ków czer­wo­ne­go chili4 udka z kur­cza­ka bez kości, bez skó­ry, przepołowione4 cebu­le dym­ki,…

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowo­jor­ska kanap­ka z pastra­mi, kiszo­ną kapu­stą i korniszonami.2 duże krom­ki chle­ba żyt­nie­go gru­bo­ści 1 cmmajonez3 czu­ba­te łyż­ki kiszo­nej kapusty1 świe­że czer­wo­ne chil­li, pozba­wio­ne nasion i drob­no pokrojone3 pla­stry pastra­mi­kil­ka korniszonów60 g sera…

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Bur­ri­to z ryżem i gril­lo­wa­nym indykiem1 czer­wo­na papryka2 łody­gi selera1 świe­że czer­wo­ne chilli6 dymek2 ząb­ki czosnku1 pęczek świe­żej kolen­dry­oli­wa­sól mor­ska­świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz1 opa­ko­wa­nie ugo­to­wa­ne­go ryżu1 cytry­na, skór­ka i sok250 g goto­wa­ne­go indyka3…

Skip to content