Zupa ziemniaczano-porowa z kiełkami jarmużu

4 porcje

45 minut — 1 godzina

łatwe

Na zupę:
450g obra­nych ziem­nia­ków, gru­bo posie­ka­nych
3–4 duże pory, oczysz­czo­ne, przy­cię­te i gru­bo posie­ka­ne
2 łyż­ki masła
6 szkla­nek bulio­nu dro­bio­we­go
1–2 łyż­ki soku z cytry­ny
1/2 szklan­ki kwa­śnej śmie­ta­ny 12%
1 łyżecz­ka soli

Na przy­bra­nie:
1/2 obra­ne­go ziem­nia­ka, drob­no pokro­jo­ne­go w pla­stry
1 łyżecz­ka oli­wy z oli­wek
1 łyż­ka drob­no posie­ka­ne­go pora
1/2 szklan­ki kieł­ków jar­mu­żu

Przy­bra­nie:

Pie­kar­nik roz­grzej do 160 stop­ni. Bla­chę wyłóż papie­rem do pie­cze­nia. Wymie­szaj ręcz­nie w misce pla­stry ziem­nia­ków skro­pio­ne oli­wą z oli­wek. Ziem­nia­ki wyłóż na wcze­śniej przy­go­to­wa­ną bla­chę i posyp solą. Piecz w pie­kar­ni­ku przez oko­ło 30 minut, co jakiś czas je prze­krę­ca­jąc tak, by całe się zaru­mie­ni­ły. Gdy będą goto­we wyj­mij je i ostudź.

Zupa:

Roz­grzej masło na śred­nim ogniu w garn­ku z gru­bym dnem. Wrzuć ziem­nia­ki i kawał­ki pora. Mie­szaj aż zaczną brą­zo­wieć. Jeśli jest taka koniecz­ność pod­lej je deli­kat­nie bulio­nem dro­bio­wym, żeby się nie przy­pa­li­ły.

Gdy warzy­wa będą goto­we dodaj cały bulion dro­bio­wy i dopro­wadź do wrze­nia. Gotuj na wol­nym ogniu przez 30–40 minut lub do momen­tu, aż ziem­nia­ki będą mięk­kie.

Całość zblen­duj, naj­le­piej blen­de­rem ręcz­nym, na małym ogniu. Wymie­szaj ze śmie­ta­ną. Dodaj sok z cytry­ny i dopraw solą do sma­ku.

Zupę nalej do misek, ułóż ziem­nia­cza­ne chip­sy i posie­ka­ny por, a na koniec posyp kieł­ka­mi jar­mu­żu.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Chińska sałatka z kiełkami fasoli mung

Chińska sałatka z kiełkami fasoli mung

Chiń­ska sałat­ka z kieł­ka­mi faso­li mung  1 łyżecz­ka octu ryżo­we­go 1 łyż­ka ole­ju seza­mo­we­go 3 łyż­ki sosu sojo­we­go  2 cm korze­nia świe­że­go imbi­ru szczyp­ta ostrej papry­ki, mie­lo­nej kolen­dry 1 pierś z kur­cza­ka bez skó­ry, upie­czo­na lub ugo­to­wa­na 1 duża mar­chew­ka garść…

Makaron chow mein z plastrami wołowiny

Makaron chow mein z plastrami wołowiny

Maka­ron chow mein z pla­stra­mi woło­wi­ny  120 g maka­ro­nu chow mein 250 g woło­wi­ny 1 mar­chew pół czer­wo­nej papry­ki 2 cebu­le 2 łyż­ki kieł­ków faso­li mung pół ząb­ku czosn­ku 2 łyż­ki sosu sojo­we­go olej roślin­ny do sma­że­nia Na sam począ­tek powin­ni­śmy przy­go­to­wać nasz maka­ron,…

Hit Instagrama: Azjatycka zupa w słoiku

Hit Instagrama: Azjatycka zupa w słoiku

Hit Insta­gra­ma: Azja­tyc­ka zupa w sło­iku­Skład­ni­ki sos:1 papry­ka jalapeno1 papry­ka chil­li­pół czer­wo­nej papryki3 ząb­ki czosnku3 łyż­ki sosu sojo­we­go­Ćwierć limon­ki Skład­ni­ki zupa:jajkomakaron1 cm imbi­ru­pół mar­chew­ki­ma­ła garść szpi­na­ku­kil­ka pie­cza­rek­ćwierć kapu­sty pak…

Tradycyjna Shakshuka

Tradycyjna Shakshuka

Tra­dy­cyj­na Shakshuka2 łyż­ki oli­wy z oliwek,1 duża cebula,1 duża czer­wo­na papryka,pół łyżecz­ki drob­nej soli morskiej,3 ząb­ki czosnku,2 łyż­ki kon­cen­tra­tu pomidorowego,świeża kolen­dra lub pietruszka,1 łyżecz­ka kmin­ku mielonego,pół łyżecz­ki wędzo­nej papryki,2 pusz­ki…

Najlepszy burger jaki kiedykolwiek jadłeś!

Najlepszy burger jaki kiedykolwiek jadłeś!

Naj­lep­szy bur­ger jaki kie­dy­kol­wiek jadłeś!1 pusz­ka ciecierzycy,1 pusz­ka kukurydzy,garść świe­żej kolendry,pół łyżecz­ki słod­kiej papryki,pół łyżecz­ki ostrej papryki,pół łyżecz­ki mie­lo­ne­go kminku,pół cytryny,3 czu­ba­te łyż­ki sto­ło­we mąki,olej rzepakowy,sól oraz pieprz,4…

Skip to content