Zupa ziemniaczano-porowa z kiełkami jarmużu

4 porcje

45 minut — 1 godzina

łatwe

Na zupę:
450g obra­nych ziem­nia­ków, gru­bo posie­ka­nych
3–4 duże pory, oczysz­czo­ne, przy­cię­te i gru­bo posie­ka­ne
2 łyż­ki masła
6 szkla­nek bulio­nu dro­bio­we­go
1–2 łyż­ki soku z cytry­ny
1/2 szklan­ki kwa­śnej śmie­ta­ny 12%
1 łyżecz­ka soli

Na przy­bra­nie:
1/2 obra­ne­go ziem­nia­ka, drob­no pokro­jo­ne­go w pla­stry
1 łyżecz­ka oli­wy z oli­wek
1 łyż­ka drob­no posie­ka­ne­go pora
1/2 szklan­ki kieł­ków jar­mu­żu

Przy­bra­nie:

Pie­kar­nik roz­grzej do 160 stop­ni. Bla­chę wyłóż papie­rem do pie­cze­nia. Wymie­szaj ręcz­nie w misce pla­stry ziem­nia­ków skro­pio­ne oli­wą z oli­wek. Ziem­nia­ki wyłóż na wcze­śniej przy­go­to­wa­ną bla­chę i posyp solą. Piecz w pie­kar­ni­ku przez oko­ło 30 minut, co jakiś czas je prze­krę­ca­jąc tak, by całe się zaru­mie­ni­ły. Gdy będą goto­we wyj­mij je i ostudź.

Zupa:

Roz­grzej masło na śred­nim ogniu w garn­ku z gru­bym dnem. Wrzuć ziem­nia­ki i kawał­ki pora. Mie­szaj aż zaczną brą­zo­wieć. Jeśli jest taka koniecz­ność pod­lej je deli­kat­nie bulio­nem dro­bio­wym, żeby się nie przy­pa­li­ły.

Gdy warzy­wa będą goto­we dodaj cały bulion dro­bio­wy i dopro­wadź do wrze­nia. Gotuj na wol­nym ogniu przez 30–40 minut lub do momen­tu, aż ziem­nia­ki będą mięk­kie.

Całość zblen­duj, naj­le­piej blen­de­rem ręcz­nym, na małym ogniu. Wymie­szaj ze śmie­ta­ną. Dodaj sok z cytry­ny i dopraw solą do sma­ku.

Zupę nalej do misek, ułóż ziem­nia­cza­ne chip­sy i posie­ka­ny por, a na koniec posyp kieł­ka­mi jar­mu­żu.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Sałatka z jabłkiem, orzechami włoskimi i kiełkami brokułu

Sałatka z jabłkiem, orzechami włoskimi i kiełkami brokułu

Sałat­ka z jabł­kiem, orze­cha­mi wło­ski­mi i kieł­ka­mi bro­ku­łu 1/2 szklan­ki cukru 90g orze­chów wło­skich oli­wa z oli­wek kieł­ki bro­ku­łu jed­no pokro­jo­ne w pla­stry jabł­ko 60g sera typu blue   Na śred­nim ogniu umieść ron­del. Wlej do nie­go 1 szklan­kę wody i wymie­szaj z…

Tosty z buraczanym hummusem

Tosty z buraczanym hummusem

Tosty z bura­cza­nym hummusem1 łyż­ka lio­fi­li­zo­wa­nych kieł­ków rzodkiewki2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego4 łyż­ki hummusu1 ugo­to­wa­ny burak1/2 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki awokado1/4 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki ogórka1 pokro­jo­na w pla­ster­ki rzodkiewka2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól i…

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) pod­piecz…

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wege­ta­riań­ski ramen z bro­ku­ła­mi i kieł­ka­mi mung2 jaj­ka 1 litr bulio­nu warzyw­ne­go szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie) 1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie) sos sojo­wy 1 bro­kuł 1 mała kapu­sta pekiń­ska 1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw…

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kieł­ka­mi i pesto2‑3 duże jaj­ka­sól­świe­żo zmie­lo­ny pieprz1 łyż­ka masła lub oliwy2 łyż­ki pesto­garść kieł­ków bro­ku­łów lub słonecznika1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go seraW misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pie­przem. Nagrzej na śred­nim…

Skip to content