Spring rolls z krewetkami i kiełkami

3 porcje

30 min

łatwe

4 arku­sze papie­ru ryżo­we­go
1 doj­rza­łe awo­ka­do
kil­ka kawał­ków papry­ki 
pół świe­że­go ogór­ka
garść kieł­ków, takich jakie lubisz (u nas kieł­ki lucer­ny)
mary­no­wa­ny imbir
kil­ka kre­we­tek lub kawa­łek wędzo­ne­go łosia

Skład­ni­ki na sos:
3 łyż­ki wody
3 łyż­ki octu ryżo­we­go
1 łyż­ka sosu sojo­we­go
1 łyż­ka cukru
szczyp­ta suszo­nych płat­ków chilli

W pierw­szej kolej­no­ści przy­go­tuj skład­ni­ki, któ­ry­mi będziesz wypeł­niać rollsy. 

Wszyst­kie warzy­wa pokrój w wąskie, podłuż­ne paski, oko­ło 4 cen­ty­me­tro­we. Saj­gon­ki mogą być wege, ale możesz też dodać np. wędzo­ne­go łoso­sia lub kre­wet­ki. Te wystar­czy uprzed­nio usma­żyć na odro­bi­nie ole­ju. Dorzuć tro­chę star­te­go imbi­ru, czosn­ku, dopraw solą i goto­we. Arku­sze papie­ru ryżo­we­go poje­dyn­czo zanurz na chwi­lę w misce z gorą­cą wodą, aby zmię­kły. Roz­łóż je na desce. Na poło­wie każ­de­go arku­sza roz­łóż kieł­ki, (my wybra­li­śmy kieł­ki faso­li mung oraz lucer­ny — będą faj­nie chru­pać), kawał­ki awo­ka­do, papry­ki, ogór­ka i kil­ka płat­ków mary­no­wa­ne­go imbi­ru. Jeśli lubisz dorzuć łoso­sia lub usma­żo­ne krewetki. 

Zawiń rol­l­sy, zaczy­na­jąc od zło­że­nia ich lek­ko po bokach, tak aby póź­niej zawar­tość nie wysy­py­wa­ła się na boki. Poda­waj z sosem sojo­wym z dodat­kiem wody, cukru i szczyp­ty suszo­nych płat­ków chilli.

Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content