Faszerowane papryki

4 porcje

30 minut

ŁATWY

8 śred­nich podłuż­nych papryk
1 duży pomi­dor, gru­bo posie­ka­ny (170 g)
2 śred­nie cebu­le, gru­bo posie­ka­ne (250 g)
ok. 500 ml bulio­nu warzywnego 

Farsz:
140 g ryżu Basma­ti
1,5 mie­szan­ki przy­praw baha­rat
1,5 łyżecz­ki mie­lo­ne­go kar­da­mo­nu
2 łyż­ki oli­wy
1 duża cebu­la, drob­no posie­ka­na (200 g)
400 g mie­lo­ne­go mię­sa
2,5 łyż­ki posie­ka­nej natki pie­trusz­ki
2 łyż­ki posie­ka­ne­go koper­ku
1,5 łyż­ki suszo­nej mię­ty
1,5 łyżecz­ki cukru
sól i pieprz

Zacznij od far­szu. Wrzuć ryż do ron­dla i zalej lek­ko oso­lo­ną wodą. Dopro­wadź do wrze­nia i gotuj przez 4 minu­ty. Odcedź, zahar­tuj pod zim­ną wodą i odstaw na bok. Pod­smaż przy­pra­wy na suchej patel­ni. Dodaj oli­wę i cebu­lę, smaż oko­ło 7 minut, czę­sto mie­sza­jąc, aż cebu­la będzie mięk­ka. Prze­łóż tę mie­szan­kę do dużej miski razem z ryżem, mię­sem, zio­ła­mi, cukrem i 1 łyżecz­ką soli. Wymie­szaj wszyst­ko dokładnie. 

Małym noży­kiem, zaczy­na­jąc od koń­ca z szy­puł­ką, roze­tnij papry­ki wzdłuż, two­rząc dłu­gi otwór. Nie odci­naj szy­puł­ki. Sta­ra­jąc się nie roz­chy­lać zbyt­nio papryk, usuń nasio­na i nafa­sze­ruj je przy­go­to­wa­nym nadzieniem.

Wrzuć posie­ka­ne pomi­do­ry i cebu­lę na dużą patel­nię, do któ­rej będziesz prze­kła­dać papry­ki. Ułóż je jed­na przy dru­giej i wlej tyle bulio­nu, żeby przy­krył je z cen­ty­me­tro­wym zapa­sem. Dopraw ½ łyżecz­ki soli i czar­nym pieprzem. 

Przy­kryj patel­nię pokryw­ką i duś na bar­dzo małym ogniu przez godzi­nę. Bar­dzo waż­ne, żeby nadzie­nie dobrze się ugo­to­wa­ło, pokryw­ka musi więc przy­le­gać napraw­dę szczelnie. 

Od cza­su do cza­su upew­nij się, że na dnie patel­ni jest wciąż wystar­cza­ją­co dużo pły­nu. Poda­waj papry­ki cie­płe (ale nie gorą­ce) albo w tem­pe­ra­tu­rze pokojowej.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content