Roladki z warzywami, wędzonym łososiem i kiełkami

4 porcje

30 min

łatwe

1 doj­rza­łe awo­ka­do
2 dłu­gie ogór­ki
kawał­ki papry­ki róż­ne­go kolo­ru, pokro­jo­ne w słup­ki
kieł­ki do wybo­ru (rzod­kiew­ki, lucer­ny, bro­ku­ła lub pora)
kil­ka płat­ków mary­no­wa­ne­go imbi­ru do sushi
łyżecz­ka zia­ren czar­ne­go seza­mu
sos sojo­wy
1 łyżecz­ka octu ryżo­we­go

 

Wszyst­kie warzy­wa i awo­ka­do pokrój w wąskie podłuż­ne słup­ki o dłu­go­ści oko­ło 3 cm. Dłu­gi ogó­rek pokrój wzdłuż na cien­kie, dłu­gie pasma. Wyparz  je (ok. 2 min) we wrząt­ku, skrop zale­wą z mary­no­wa­ne­go imbi­ru. Kie­dy wysty­gną, zacznij skła­dać rolad­ki.
W paski ogór­ka zawiń po kil­ka kawał­ków pokro­jo­nych w słup­ki warzyw, dołóż awo­ka­do, kieł­ki, po kawał­ku łoso­sia, palusz­ka kra­bo­we­go lub kre­wet­ki oraz pła­tek mary­no­wa­ne­go imbi­ru. Poda­waj z sosem sojo­wym zmie­sza­nym z odro­bi­ną octu ryżo­we­go, posy­pa­ne seza­mem.

Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content