Roladki z warzywami, wędzonym łososiem i kiełkami

4 porcje

30 min

łatwe

1 doj­rza­łe awo­ka­do
2 dłu­gie ogór­ki
kawał­ki papry­ki róż­ne­go kolo­ru, pokro­jo­ne w słup­ki
kieł­ki do wybo­ru (rzod­kiew­ki, lucer­ny, bro­ku­ła lub pora)
kil­ka płat­ków mary­no­wa­ne­go imbi­ru do sushi
łyżecz­ka zia­ren czar­ne­go seza­mu
sos sojo­wy
1 łyżecz­ka octu ryżowego

 

Wszyst­kie warzy­wa i awo­ka­do pokrój w wąskie podłuż­ne słup­ki o dłu­go­ści oko­ło 3 cm. Dłu­gi ogó­rek pokrój wzdłuż na cien­kie, dłu­gie pasma. Wyparz  je (ok. 2 min) we wrząt­ku, skrop zale­wą z mary­no­wa­ne­go imbi­ru. Kie­dy wysty­gną, zacznij skła­dać rolad­ki.
W paski ogór­ka zawiń po kil­ka kawał­ków pokro­jo­nych w słup­ki warzyw, dołóż awo­ka­do, kieł­ki, po kawał­ku łoso­sia, palusz­ka kra­bo­we­go lub kre­wet­ki oraz pła­tek mary­no­wa­ne­go imbi­ru. Poda­waj z sosem sojo­wym zmie­sza­nym z odro­bi­ną octu ryżo­we­go, posy­pa­ne sezamem.

Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content