Słodko-kwaśny kurczak

4 porcje

50 minut

łatwe

4 udka z kur­cza­ka z kością
1 przy­pra­wa “Pięć sma­ków“
olej
1 świe­że czer­wo­ne chil­li
3 cm kawa­łek imbi­ru
1 pęczek dym­ki
4 ząb­ki czosn­ku
2 łyż­ki płyn­ne­go mio­du
6 doj­rza­łych śli­wek
8 łyżek octu ryżo­we­go
2 łyż­ki sosu sojo­we­go
olej seza­mo­wy
300 g maka­ro­nu jajecz­ne­go
200 g grosz­ku cukro­we­go
125 g szpi­na­ku
1 toreb­ka her­ba­ty jaśmi­no­wej
¼ pęczek mie­szan­ki np. kolen­dra, bazy­lia
1 limon­ka
2 gar­ści kieł­ków słonecznika

Prze­łóż kur­cza­ka i przy­pra­wę do dużej miski, skrop ole­jem i wymie­szaj.
W dużym garn­ku na śred­nim ogniu roz­grzej olej, następ­nie dodaj kur­cza­ka skór­ką do dołu i smaż przez 5 minut, a następ­nie wrzuć całe chilli.

Obierz i dodaj imbir, pokrój dym­kę i dodaj wraz z nie­obra­ny­mi ząb­ka­mi czosn­ku. Polej mio­dem i smaż, aż będzie ciem­ny, zło­ty i lep­ki. Kie­dy wszyst­ko będzie już dobrze wyglą­dać, dodaj całe śliw­ki, ocet, sos sojo­wy i odro­bi­nę ole­ju seza­mo­we­go, aby wszyst­ko się nie skle­ja­ło. Przy­kryj pokryw­ką, zmniejsz ogień i gotuj powo­li przez 20–30 minut lub do momen­tu, aż kur­czak będzie mięk­ki i ugotowany.Zdejmij pokryw­kę i pozwól, aby płyn zre­du­ko­wał się i stał się lep­ki. Wyj­mij kur­cza­ka, na deskę niech tro­chę osty­gnie, a następ­nie posie­kaj go i umieść ponow­nie na patel­ni (odrzu­ca­jąc kości).

Na desce posie­kaj rów­nież śliw­ki i czo­snek (odrzu­ca­jąc pest­ki i skór­kę), chil­li i pozo­sta­łą dym­kę, zmik­suj, two­rząc sos. Wyj­mij imbir — smak, któ­ry miał oddać, jest już w daniu. Maka­ron, gro­szek cukro­wy, szpi­nak i toreb­kę her­ba­ty włóż do garn­ka i zalej wrząt­kiem. Dopro­wadź do wrze­nia i gotuj na wol­nym ogniu przez 3 minu­ty, a następ­nie wyrzuć toreb­kę herbaty.

Użyj łyż­ki cedza­ko­wej, aby prze­nieść maka­ron i warzy­wa na patel­nię z kur­cza­kiem. Użyj nie­wiel­kiej ilo­ści pły­nu z goto­wa­nia, aby polu­zo­wać sos, a następ­nie wymie­szaj całość.

Zbierz razem zio­ła i posie­kaj gru­bo, a następ­nie posyp na wierz­chu wraz z cały­mi kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka. Poda­waj z kawał­ka­mi limon­ki do wyciśnięcia.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content