Faszerowane bakłażany

4 porcje

1 godzina

średnie

 

2 duże bakła­ża­ny
6 łyżek oli­wy
2 drob­no posie­ka­ne małe cebu­le
350 g posie­ka­nej woło­wi­ny
2 obra­ne, posie­ka­ne pomi­do­ry
1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomi­do­ro­we­go
115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał
świe­żo ugo­tow­na­ny ryż
kieł­ki lucerny

 

Bakła­ża­ny prze­krój wzdłuż i wydrąż łyż­ką cały miąższ ze środ­ka. Wnę­trze posyp solą i odstaw wszyst­ko na 30 minut do odsą­cze­nia. Przy­go­tuj patel­nię i roz­grzej na niej 2 łyż­ki oli­wy. Wrzuć cebu­lę i smaż ją przez 5 minut, co jakiś czas mie­sza­jąc — cebu­la powin­na się zeszklić i zaru­mie­nić. Teraz dodaj mie­lo­ną woło­wi­nę i mie­szaj, sma­żąc, dopó­ki nie zmie­ni kolo­ru. Dopraw całość solą i pieprzem.

Na patel­nię dorzuć pomi­do­ry i prze­cier pomi­do­ro­wy, dodaj 4 łyż­ki wody. Zmie­szaj wszyst­ko i zre­du­kuj ogień, niech farsz gotu­je się na wol­nym ogniu. Pomi­do­ry powin­ny się roz­paść i powsta­nie z tego gęsty sos. Dodaj tar­ty ser i zdej­mij patel­nię z ognia.
Opłucz bakła­ża­ny i osusz je papie­ro­wym ręcz­ni­kiem. Przy­go­tuj naczy­nie żaro­od­por­ne, w któ­rym uło­żysz bakła­ża­ny. Warzy­wa wypeł­nij rów­no­mier­nie farszem.

Przy­go­tuj mie­sza­ni­nę ze 150 ml wody i pozo­sta­łej oli­wy. Roz­lej całość wokół bakła­ża­nów. Roz­grzej pie­kar­nik do 200°C, włóż naczy­nie i piecz przez 15 minut. Po tym cza­sie zmniejsz tem­pe­ra­tu­rę pie­kar­ni­ka do 175°C i piecz jesz­cze przez oko­ło 40 minut. Bakła­ża­ny powin­ny zro­bić się mięk­kie.
Na koniec posyp bakła­ża­ny kieł­ka­mi lucer­ny, całość poda­waj ze świe­żo ugo­to­wa­nym ryżem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content