Kurczak po czerkiesku

6 porcji

2 godziny

średnie

1 kur­czak
1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiart­ki
1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry czę­ści
2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki
sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz
3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skór­ki
175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów wło­skich
1/2 łyżecz­ki papry­ki w prosz­ku
1 roz­tar­ty ząbek czosn­ku
1/2 łyżecz­ki papry­ki w prosz­ku roz­mie­sza­nej w 1 łyż­ce ole­ju z orze­chów wło­skich do poda­nia
kieł­ki brokuła

Do garn­ka włóż kur­cza­ka, pie­trusz­kę, cebu­lę i mar­chew­kę i zalej taką ilo­ścią wody, aby to wszyst­ko przy­kryć. Gar­nek postaw na śred­nim ogniu i gotuj do momen­tu, aż na powierzch­ni zaczną poja­wiać się pęche­rzy­ki powie­trza. Dopraw do sma­ku i gotuj przez kolej­ne pół­to­rej godzi­ny, do momen­tu aż kur­czak będzie mięk­ki.
Odstaw całość do osty­gnię­cia. Czas zająć się kur­cza­kiem — prze­łóż go na talerz, usuń kości i skó­rę, a mię­so odstaw na bok. Pozo­sta­ło­ści po mię­sie włóż do ron­dla i dopro­wadź do wrze­nia. Całość gotuj, aż bulion odpa­ru­je o poło­wę. Prze­cedź go i zacho­waj na póź­niej, do sosu.

Mię­so z kur­cza­ka pokrój na paski o dłu­go­ści 5 cm i prze­łóż do miski. Wlej do niej 2 łyż­ki bulio­nu. Całość przy­kryj i scho­waj do lodów­ki do schło­dze­nia. Przy­go­tuj bulion i namocz w nim taką ilość pie­czy­wa, aby były one w cało­ści nim przy­kry­te. Odci­śnij nad­miar pły­nu. Chleb pokrusz do pojem­ni­ka robo­ta kuchen­ne­go, dołóż orze­chy, papry­kę w prosz­ku i star­ty czo­snek. Ucie­raj, aż skład­ni­ki się ze sobą połą­czą. Do cało­ści dole­waj stop­nio­wo 250 ml cie­płe­go bulio­nu. Z wszyst­kie­go ma powstać gład­ki, ale gęsty sos.

1/3 sosu wymie­szaj z mię­sem, a resz­tą posma­ruj kur­cza­ka. Przy­kryj danie folią spo­żyw­czą i schłodź je w lodów­ce. Poda­waj mię­so na zim­no, skro­pio­ne ole­jem wymie­sza­nym z papry­ką i z kieł­ka­mi brokuła.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content