Sałatka orientalna
z kiełkami fasoli Mung

4 porcje

15–20 minut

łatwe

Sałatka

2 łyż­ki sto­ło­we nasion seza­mu
lek­ko pod­pra­żo­nych na patel­ni
1 mar­chew­ka obra­na, pocię­ta na „zapał­kę”
150 g kieł­ków faso­li mung Uni­flo­ra
3 cebul­ki dym­ki pocię­te uko­śnie
1/2 małej kapu­sty, dokład­nie poszat­ko­wa­nej

Dressing

1 łyż­ka sto­ło­wa jasne­go sosu sojo­we­go
1 łyż­ka sto­ło­wa bia­łe­go octu
1 łyż­ka sto­ło­wa ole­ju ara­chi­do­we­go
1 łyżecz­ka brą­zo­we­go cukru
1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go

Wymie­szaj w dużym naczy­niu skład­ni­ki sałat­ki. Wlej skład­ni­ki dres­sin­gu do
małe­go sło­icz­ka i zakręć zakryw­ką. Potrzą­saj sło­icz­kiem aż do dokład­ne­go
wymie­sza­nia skład­ni­ków.

Przy­praw do sma­ku solą i pie­przem i wlej do sałat­ki. Lek­ko wymie­szaj
i natych­miast poda­waj.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content