Super chrupiące placki ziemniaczane

4 porcje

30 minut

łatwe

6 ziem­nia­ków
2 jaj­ka
1 łyż­ka mąki pszen­nej
1 mała cebu­la
1 ząbek czosn­ku (opcjo­nal­nie)
sól
pieprz
olej do sma­że­nia
kwa­śna śmie­ta­na
kieł­ki brokułu

Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na róż­nych oczkach tar­ki. Raz na grub­szych, a raz na śred­nich oczkach, aż zetrzesz wszyst­kie ziemniaki.

Wyle­wa­my masę na sit­ko usta­wio­ne na naczy­niu i deli­kat­nie odci­ska­my masę. Ziem­nia­ki przy­pra­wia­my solą i pie­przem do sma­ku, doda­je­my jaj­ka, star­tą cebu­lę, prze­ci­śnię­ty przez pra­skę czo­snek oraz łyż­kę mąki. Wszyst­ko dokład­nie mieszamy.

Z naczy­nia, nad któ­rym odce­dza­li­śmy ziem­nia­ki z nad­mia­ru wody, odle­wa­my deli­kat­nie sok, zosta­wia­jąc na dnie skro­bię ziem­nia­cza­ną. Skro­bię doda­je­my do masy i ponow­nie dokład­nie mie­sza­my. W razie potrze­by możesz dodać dodat­ko­wą łyż­kę mąki.

Plac­ki sma­ży­my na moc­no roz­grza­nym ole­ju. Wykła­da­my łyż­kę cia­sta na patel­nię i lek­ko roz­płasz­cza­my. Sma­ży­my na zło­to z obu stron. Następ­nie odkła­da­my na ręcz­nik papie­ro­wy, żeby odsą­czyć tłuszcz.

Plac­ki poda­je­my z kwa­śną śmie­ta­ną i kieł­ka­mi bro­ku­ła. Pysz­ne chru­pią­ce danie goto­we. Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content