Smażony kurczak z sosem curry

4 porcje

40 minut

średnie

Skład­ni­ki sma­żo­ny kur­czak:
8 polę­dwi­czek z kur­cza­ka
2 łyż­ki czosn­ku w prosz­ku
1 łyż­ka papry­ki
1/2 łyż­ki świe­żo zmie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu
Olej do sma­że­nia
2 szklan­ki mąki uni­wer­sal­nej
pół łyż­ki soli

Skład­ni­ki sos cur­ry:
2 łyż­ki ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go 
3 ząb­ki czosn­ku, obra­ne i drob­no star­te
1,5 cm świe­że­go imbi­ru, obra­ne­go i drob­no star­te­go
2 łyżecz­ki cur­ry w prosz­ku 
pół łyżecz­ki płat­ków suszo­ne­go chi­li lub 1 łyż­ka drob­no pokro­jo­ne­go świe­że­go chi­li
kil­ka pokro­jo­nych pie­cza­rek
1 duża czer­wo­na cebu­la, pokro­jo­na w kostecz­kę
1 łyż­ka prze­cie­ru pomi­do­ro­we­go
1 łyż­ka cukru pudru
½ łyżecz­ki płat­ków soli mor­skiej lub ¼ łyżecz­ki drob­nej soli
100 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki
świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz

Do poda­nia:
kieł­ki jar­mu­żu 
ryż

W małej misce wymie­szaj czo­snek w prosz­ku, papry­kę i pieprz. Wrzuć polę­dwicz­ki do mie­szan­ki przy­praw. Pozo­staw mię­so w mary­na­cie na mini­mum 10 minut, a naj­le­piej na całą noc, aby mię­so dobrze prze­szło przyprawami.

Wlej olej do dużej, sze­ro­kiej patel­ni na głę­bo­kość 5 cm. Pod­grze­waj na śred­nim ogniu, aż do 180˚C.

W dużej misce wymie­szaj mąkę i sól. Zanurz kur­cza­ka w mie­szan­ce i ostroż­nie włóż do gorą­ce­go ole­ju. Smaż obra­ca­jąc kur­cza­ka co jakiś czas, aby na pew­no usma­żył się równomiernie.

Smaż go tak dłu­go, aż uzy­ska ciem­no zło­ty kolor. Powin­no to zająć oko­ło 5 do 8 minut, z każ­dej stro­ny. Kur­cza­ka odcedź na ruszcie.

Przy­go­to­wa­nie sosu cur­ry jest prost­sze niż myślisz. Roz­grzej olej na nie­przy­wie­ra­ją­cej patel­ni i bar­dzo deli­kat­nie smaż czo­snek i imbir przez oko­ło minu­tę, cią­gle mie­sza­jąc. Nie pozwól im zbyt moc­no się przy­ru­mie­nić. Prze­smaż cebul­kę oraz pie­czar­ki na zło­ty kolor.Dodaj cur­ry, chi­li i prze­cier pomi­do­ro­wy i gotuj przez 1 minu­tę, cią­gle mieszając.

Dodaj cukier puder, sól i dużo pie­przu, a następ­nie dodaj 150 ml wody i śmie­ta­nę. Dopro­wadź do wrze­nia i gotuj przez 2–3 minu­ty, cią­gle mieszając.

 Poda­waj z ryżem oraz dużą ilo­ścią kieł­ków, któ­re sta­no­wią w tym daniu dodat­ko­wą por­cję chrup­ko­ści na tale­rzu! Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content